Surówki z białej kapusty należą do moich ulubionych surówek, z wielką więc radością zapoznałam się z kolejnym pomysłem. Tym razem do kapusty dodajemy czerwoną cebulę i jabłko, i obficie polewamy sosem winegret. Efekt? Pycha!
Surówka z kapusty i cebuli
- Połowa średniej wielkości główki bialej lub czerwonej włoskiej kapusty(dałam zwykłą białą)
- 2 słodkie czerwone cebule(dałam 1, ale większą)
- 1 jabłko golden delicious (dałam grammy smith)
sos winegret(podwójna porcja):
- 2 łyżki octu(dałam winny)
- 6 łyżek oliwy z oliwek(dałam dobry w smaku olej)
- sól
- dużo pieprzu
Kapustę szatkujemy na cienkie paski, cebulę w cienkie plastry. Mieszamy. Obieramy jabłko i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Przygotowujemy sos winegret i zalewamy nim surówkę. Dobrze mieszamy potrząsając półmiskiem i odstawiamy na 10 - 15 minut.
Zamiast sosu winegret można dodać majonez.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Bellona.
fajna ta sałateczka:) lubię takie:))
OdpowiedzUsuńChrup chrup :) Schrupałabym porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńTo jest to co lubię! :)) Pyszności :))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię surówki z czerwonej kapusty, za ich wyglad i smak :)
OdpowiedzUsuńViridianko, bardzo fajna, polecam!...:)
OdpowiedzUsuńTilianaro, tak bardzo nie chrupała, bo były miękka, ale myślę, żebyś nie pogardziła i taką;)
Majanko, cięszę się, że i Ty takie lubisz:)
Aga, ja też lubię surówki z czerwonej kapusty;)
Widzę, że zaprzyjaźniasz się z wiadomą książką;-) Fajnie, że smakowało! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSkutecznie mnie do tego zachęciłeś;)) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń