Przejdź do głównej zawartości

Surówka z kapusty i cebuli

No, w końcu udało mi się zdążyć na wycieczkę organizowaną przez Kuchnię Ireny i Andrzeja i tym sposobem znaleźć się razem z nimi we Włoszech:) Nie wiem, czy coś jeszcze włoskiego zdołam zrobić, ale chociaż tą prostą i pyszną surówką z kapusty i cebuli zaznaczę swój pobyt w tym kraju a jednocześnie zainauguruję moją wycieczkę po Europie...szkoda, że tylko z widelcem.
Surówki z białej kapusty należą do moich ulubionych surówek, z wielką więc radością zapoznałam się z kolejnym pomysłem. Tym razem do kapusty dodajemy czerwoną cebulę i jabłko, i obficie polewamy sosem winegret. Efekt? Pycha!


Surówka z kapusty i cebuli

  • Połowa średniej wielkości główki bialej lub czerwonej włoskiej kapusty(dałam zwykłą białą)
  • 2 słodkie czerwone cebule(dałam 1, ale większą)
  • 1 jabłko golden delicious (dałam grammy smith)

sos winegret(podwójna porcja):
  • 2 łyżki octu(dałam winny)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek(dałam dobry w smaku olej)
  • sól
  • dużo pieprzu

Kapustę szatkujemy na cienkie paski, cebulę w cienkie plastry. Mieszamy. Obieramy jabłko i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Przygotowujemy sos winegret i zalewamy nim surówkę. Dobrze mieszamy potrząsając półmiskiem i odstawiamy na 10 - 15 minut.
Zamiast sosu winegret można dodać majonez.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Bellona.

Komentarze

  1. fajna ta sałateczka:) lubię takie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chrup chrup :) Schrupałabym porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest to co lubię! :)) Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię surówki z czerwonej kapusty, za ich wyglad i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Viridianko, bardzo fajna, polecam!...:)

    Tilianaro, tak bardzo nie chrupała, bo były miękka, ale myślę, żebyś nie pogardziła i taką;)

    Majanko, cięszę się, że i Ty takie lubisz:)

    Aga, ja też lubię surówki z czerwonej kapusty;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że zaprzyjaźniasz się z wiadomą książką;-) Fajnie, że smakowało! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Skutecznie mnie do tego zachęciłeś;)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …