Przejdź do głównej zawartości

Placki kalafiorowe - przepis


Nie trzeba mnie było długo namawiać na zrobienie tych kalafiorowych placków, na które przepis podała Komarka. Kalafior, to jedno z moich ulubionych warzyw i choć najlepszy to dla mnie taki z masłem, ewentualnie bułką tartą, to bardzo polecam tę smażoną wersję. Placki są łatwe do zrobienia, bardzo syte i smaczne.


Placki kalafiorowe

  • Ok 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1 cebulka szalotka
  • 80 g mąki ze środkiem spulchniajacym(lub zwykłej z odrobiną proszku do pieczenia)
  • 20 g startego parmezanu lub oscypka(dałam cheddar)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 70 g mozarelli pokrojonej w kostkę
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy parmezan i jajka i dobrze mieszamy. Kalafiora dzielimy palcami na mniejsze kawałki i mieszamy z cebulą i natką pietruszki. Mieszankę warzywna dodajemy do ciasta i dobrze mieszamy. Dodajemy mozzarellę, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy ciasto łyżką, formując placki. Smażymy na wolnym ogniu, aż placki z obu stron nabiorą złotej barwy(uważamy, żeby nie przypalić mozzarelli). Zdejmujemy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku.

Komentarze

  1. Jakie cudne! A ja nigdy takich nie jadłam....
    I w brzuszku burczy...

    OdpowiedzUsuń
  2. za kalafiorem takim z wody nie przepadam,ale takie placuszki sa swietna alternatywa do niego-pysznie brzmia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne :) Bardzo lubie kalafior w takiej wersji. Ja robie podobne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam trochę prostszy przepis, który wymyśliła moja mama - takie urozmaicenie dla obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kiedyś kalafiorowe placuszki
    ale z pewnością nie wyglądały tak smakowicie jak na Twoim zdjęciu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne zdjęcie... A kalafiora uwielbiam. Pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I właśnie na coś takiego mam ochotę!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. surprise! :)
    http://cioccolatogatto.blox.pl/2009/08/Nagroda-8216The-Lovely-Blog-Award8217.html

    OdpowiedzUsuń
  9. pamietam te placuszki, bardzo mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądaja przepysznie, bardzo lubię takie warzywne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o tak te placki są pyszne ,wiem bo robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, na pewno skorzystam, bo kalafiorka bardzo lubię. Zdjęcia są śliczne i oddają smak placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  13. Majanko, polecam:))

    Gosiu, no nie są tak "drastycznie" kalafiorowe jak sam kalafior...:)

    Majko, dziękuję, ja chyba lubie kalafior w każdej wersji:)

    Fiolunka, pewnie równie smaczny:)

    Asiejko, nie wierzę;))

    Kasiu, dziękuję, to tak jak i ja:))

    Agatko, nic prostszego, "wziąć" i zrobić;))

    Viridianko, bardzo dziękuję, że mnie wylosowałaś;)). Niestety, ja z tych niełańcuszkowych, więc nie będę kontynuować:))
    A placuszki zrób, jak cię kuszą:))

    Aga, ja też ostatnio się warzywna robię:)

    Margot, cieszę się, że już wiesz;), prawda, że pyszne?

    Alicjo, zachęcam i dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Eweno, bez serca... po oczach dawać plackami, no! :D A ja tak uwielbiam! A kalafiorowe to już bardzo, bardzo... :) Cudowności i u Ciebie, i u Komarki. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś i Ty nam dała po oczach tym plackiem...;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)