Przejdź do głównej zawartości

Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Są takie dni, że nie mamy ani pomysłu na żarcie, ani czasu, aby je przygotować, ani nawet ochoty aby je zrobić. Ten makaron wydaje się być idealny na takie chwile. Robi się dosłownie w 5 minut, z niczego. Potrzeba nam tylko klusek i dwóch puszek. No i troszkę prostych przypraw. Potrawa wychodzi naprawdę bardzo smaczna, aż trudno uwierzyć, że jej przygotowanie zabiera tak niewiele czasu.
Przepis ze strony BBC GoodFood. Jednocześnie to moja pierwsza propozycja do Sezonu Pomidorowego 2009


Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g pomidorów z puszki z ziołami(dałam zwykłe)
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g makaronu kokardki
  • 100 g odsączonego tuńczyka z puszki
  • garść liści świeżej bazylii, opcjonalnie

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek, pomidory, chilli i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 5 minut.
W międzyczasie nastawiamy garnek z osoloną wodą gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do sosu dodajemy tuńczyka i podgrzewamy. Odcedzamy makaron, wkładamy z powrotem do garnka, mieszamy z sosem i listkami bazylii. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

  1. Tuńczyk + makaron= pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie i pyszne obiadki! :))
    Tuńczyk, makaron i pomidor - super ! :) Ach, ten Twój pomidor się do mnie uśmiecha :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to jest nieśmiertelne danie i przypomina mi studenckie czasy :)
    Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie obiad idealny :) Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cezonia, to był mój pierwszy raz na ciepło, wcześniej jadłam tylko w sałatkach i będę powtarzać!...:)

    Majano, i ja lubię jak się szybko upichci cos smacznego...a pomidor, to specjalnie dla Ciebie się uśmiecha:)))

    Tilianara, a ja go tam wcześniej nie znałam, ale miałam właśnie okazję poznać:)) Dziękuję:)

    Kasiu, konsumenci byli zadowoleni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O nie,nie przepuszczę:P
    Koniecznie do wypróbowania!:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)