Przepis ze strony BBC GoodFood. Jednocześnie to moja pierwsza propozycja do Sezonu Pomidorowego 2009
Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g pomidorów z puszki z ziołami(dałam zwykłe)
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g makaronu kokardki
- 100 g odsączonego tuńczyka z puszki
- garść liści świeżej bazylii, opcjonalnie
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek, pomidory, chilli i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 5 minut.
W międzyczasie nastawiamy garnek z osoloną wodą gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do sosu dodajemy tuńczyka i podgrzewamy. Odcedzamy makaron, wkładamy z powrotem do garnka, mieszamy z sosem i listkami bazylii. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Tuńczyk + makaron= pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie i pyszne obiadki! :))
OdpowiedzUsuńTuńczyk, makaron i pomidor - super ! :) Ach, ten Twój pomidor się do mnie uśmiecha :)
Pozdrawiam!
Tak, to jest nieśmiertelne danie i przypomina mi studenckie czasy :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
Jak dla mnie obiad idealny :) Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCezonia, to był mój pierwszy raz na ciepło, wcześniej jadłam tylko w sałatkach i będę powtarzać!...:)
OdpowiedzUsuńMajano, i ja lubię jak się szybko upichci cos smacznego...a pomidor, to specjalnie dla Ciebie się uśmiecha:)))
Tilianara, a ja go tam wcześniej nie znałam, ale miałam właśnie okazję poznać:)) Dziękuję:)
Kasiu, konsumenci byli zadowoleni:)
O nie,nie przepuszczę:P
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania!:D
Olciaky, próbuj:)
OdpowiedzUsuń