sobota, 1 sierpnia 2009

Pizza - ciasto tradycyjne

Bardzo, ale to bardzo lubię pizzę. Rzadko kiedy robiłam ją w domu, ze względu na to, że ciągle było coś nie tak z ciastem. Przez wiele miesięcy, będąc tutaj w Anglii, zadowalałam się pizzą pół-domową. Tzn. kupowałam najtańszą Sainsbury'sową pizzę margaritę, zapełniałam go moim farszem, dodatkowym serem i była z tego taka prawie domowa pizza. Ostatnio poczyniłam jednak kilka ponownych prób z ciastem i w końcu trafiłam na takie, które jak dla mnie jest super. Jedną z zalet tego ciasta, jest dość krótki czas oczekiwania na wyrastanie. Bo godzinie od decyzji "a może by tak zrobić pizzę" możesz już wkładać ją do piekarnika, by po kolejnych 15 minutach, skrapiać ją Hot Pepper sauce lub Tabasco.

Pizza - ciasto tradycyjne

Przepis na tradycyjne ciasto na pizzę
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masla
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub semoliny
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy mleko, cukier, sól, masło i olej, mieszamy aż sól i cukier się rozpuszczą, dodajemy drożdże, makę i wyrabiamy miękkie, ale nie klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 45 minut. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, lekko przyciskamy i zostawiamy na dodatkowe 15 minut. Formujemy pizzę przez rozciąganie ciasta, dodajemy dowolne nadzienie wg własnych upodobań i natychmiast(nie zostawiając do ponownego wyrośnięcia) wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika - temperatura 230 st C. Pieczemy na najniższej półce, najlepiej na kamieniu do pieczenia pizzy około 10-15 minut aż ciasto zacznie nabierać koloru i ser będzie ładnie rozpuszczony.
Przepis podała Bajaderka na forum CinCin.

Pizza - ciasto tradycyjne

12 komentarzy:

  1. pamiętam jak kiedyś u mnie w domu kupowało się takie gotowe spody do pizzy
    grube krążki ciasta, dobre były
    teraz już nawet takich nie widuję w sklepach

    kilka dni temu upiekłam pizzę
    taką "na prędko"
    z proszkiem
    pyszna była,
    cieniutkie ciasto
    ulubione dodatki

    może i kiedyś taką z drożdżami spróbuję
    tradycyjną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam troszkę bardziej uproszczony przepis :) ale ciasto wychodzi przepyszne :) szczególnie że wypróbowane przez klientów pizzerii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do wypróbowania, bo korzystam z troszeczkę innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała pizza! Uwielbiam !
    Ja mam bardzo prosty przepis na ciasto z dodatkiem śmietany.
    Może kiedys wypróbuję Twój:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. O boziu... to drugie zdjęcia doprowadza mnie do szaleństwa! :D
    Eweno, cudne, cudne, cudne!
    A u nas pizza taka prawdziwa domowa i pieczona na kamieniu bardzo często jest. Wszyscy kochamy pizzę, a moi chłopcy wprost przepadają. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiejko, zachęcam do spróbowania, to jak dla mnie naprawdę bardzo dobry przepis, ciasto zawsze wychodziło super, choć nigdy nie robiłam go ręcznie:)

    Fiolunka, no może i jest tych składników sporo, ale ta kaszka manna, naprawdę daje fajny posmak:)

    Szarlotek, zachęcam gorąco!:)

    Majana, jak na razie twardo trzymam się tego przepisu, kto wie, może zachce mi się kiedyś zmienić:)

    Małgosia, nie mam niestety kamienia, może się kiedyś dorobię, bo pizza u mnie bardzo często gości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wciąż szukam idealnego ciasta na pizzę Wypróbuję Twój przepis następnym razem, bo na razie idealu nie znalazłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Beato, polecam to ciasto, jak dla mnie na domowe warunki, jest właśnie idealne. I robiłam je już ze 20 razy ostatnio;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olciaky, była pyszna, i to niejedna....:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciagle sie staram i jeszcze ani razu mi nie wyszlo tak jak trzeba, moze cos zle robie?

    OdpowiedzUsuń
  11. a co Ci nie wychodzi? Pewnie masz zły piekarnik;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)