Przejdź do głównej zawartości

Ciasto rabarbarowo-pomarańczowe


To kolejne pyszne rabarbarowe ciasto, którym miałam okazję się w tym roku raczyć. Tym razem ze świetnie pasującym pomarańczowym akcentem. A dodatek mielonych migdałów? Ci, którzy próbowali, wiedzą, że ciasta z nimi są fantastyczne. Świetna, wilgotna konsystencja z lekko wyczuwalnymi drobinkami migdałów. Niepowtarzalny smak. Pyszne. Polecam nie tylko tym, którzy nie liczą kalorii.

Ciasto rabarbarowo-pomarańczowe


  • 350 g rabarbaru, pokrojonego w słupki długości 4 cm
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego(golden caster)
  • starta skórka i sok z 1/2 małej pomarańczy
  • 140 g miękkiego masła
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • 100 g mielonych migdałów

Na posypkę:
  • 25 g masła, rozpuszczonego
  • 25 g cukru light muscovado
  • starta skórka z 1/2 małej pomarańczy
  • 50 g migdałów(płatków migdałowych)
  • cukier puder do posypania

Rabarbar mieszamy z 50 g cukru i skórką pomarańczową. Odstawiamy na 1 godzinę, mieszając raz lub dwa razy.
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Ucieramy masło z pozostałym cukrem(150 g). Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę i mielone migdały. Delikatnie, krótko ubijamy. Mieszamy z sokiem pomarańczowym i wykładamy do foremki wygładzając wierzch.
Rabarbar odcedzamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy 25 minut. W międzyczasie łączmy masło, cukier, skórkę i migdały.
Zmniejszamy temperaturę do 180 st C. Na wierzch wykładamy posypkę i pieczemy kolejne 15-25 minut.
Studzimy w foremce, po czym wykładamy na kratkę. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki GoodFood "The Collection"

Komentarze

  1. Rabarbar i pomarańcza - jak zderzenie dwóch światów :) w tym trio z migdałami faktycznie ciasto musi smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eweno, no nie mogę ,jak oglądam Twoje ciasta to mi slinka cieknie! Są zawsze tak cudownie miękkie i wilgotne!:)
    Już jedno zrobiłam, ciekawam czy zgadniesz które?;)

    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto MUSI byc pyszne! Wyglada tak apetycznie, ze az slinka leci na sam widok :)) Chyba wyskocze po rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie rabarbaru i pomarańczy to również moje nowe odkrycie. Bardzo ale to bardzo pozytywne :) Ciasto wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wypieki z mielonymi migdałami! Klasyka gatunku :)

    POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarańcza i rabarbar to świetne połączenie. Robiłam w tym roku mus z nimi właśnie.

    A nie musze mówić, że wilgotne ciasta to ja zawsze chętnie? :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka leci na widok tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, brzmi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje ciacho bedzie mi sie teraz śniło ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A to musi być pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyobrażam sobie, ze rabarbar z dodatkiem pomarańczy musi smakowac cudownie. tym bardziej, że lubię takie kwaskowe smaki..

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto wygląda wspaniale , bardzo wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  13. pewnie jest megawilgotne - to lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mirabelko, smakuje wyjątkowo, zapewniam:)

    Majanko, dziękuję:)....hmm...ostatnio to prawie same muffiny piekłam...bananowe...?

    Wiosenka...tak:)

    Paula:)

    Majko, no i co, zrobiłaś?

    Komarko, dziękuję:) Rabarbar, chyba nas jeszcze w niejednym zaskoczy...:)

    Aniu, i ja je coraz bardziej lubię...tylko te kalorie...;)

    Gosiu, jest wilgotne, proszę bardzo:)

    Atinko:)

    Anytsujx :)

    Dorota20w, dziękuję:)

    Emmo, to chyba będzie bardzo smaczny sen;)

    Noblevo, to bardzo pyszne połączenie, polecam:)

    Asiejko, to jak lubisz kwaskowate, to bedzie to coś dla Ciebie:)

    Margot, dziękuję;)

    Małgo. o tak, jest super wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ...z mascarpone i malinami...?...?

    OdpowiedzUsuń
  16. A nie :) Do trzech razy sztuka ;) To ciasto było niedawno u Ciebie ;) Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja właśnie sobie uświadomiłam, że cały rabarbar przerobiłam na dżemy :) Upiekłam tylko jedną tartę w tym roku :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Majanko, to tylko zostało rabarbarowo-kokosowe...też nie?...;)

    Poleczko, dżemy to ja sobie na drugi rok zostawię...:)

    OdpowiedzUsuń
  19. O, tak, tak, tak!!!:))
    Mówiłam,ze do trzech razy sztuka!:)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)