Przejdź do głównej zawartości

Krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone


Kruchy, maślany spód i truskawkowo-mascarponowy wierzch...może nie wygląda to najlepiej, ale smakuje dobrze. Na tyle dobrze, że musiałam wstrzymywać się przed sięganiem po więcej, ale ponieważ byli też tacy, co nie narzucają sobie takich ograniczeń, krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone bardzo szybko znikła.
Przepis z książki "Cakes & slices"(chyba wszystko z tej książki zrobię;)) zapisuję do kulinarnej zabawy Olgi Smile Truskawkowy Sezon.
Krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone



Krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone

  • 175 g masła, miekkiego
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki, przesianej
  • 300 g sera mascarpone
  • 60 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g ciemnej czekolady, pokrojonej

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremke o wymiarach 20 na 30 cm.
Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy żółtko i dobrze ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Masę wykładamy do foremki, nakłuwając widelcem. Pieczemy przez 25 minut. Studzimy.

Krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny drewnianą łyżką, aż będzie gładki. Mieszamy z truskawkami. Smarujemy masą truskawkowo-mascarponową ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej mieszając oda czasu do czasu, aż do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią ciasto. Kroimy.

Sezon Truskawkowy 2010

Komentarze

  1. wierzę, że smakowało dobrze

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie Eweno! Lubię Twoje ciacha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. truskawkowo mascarponowy wierzch jest zachwycający

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę.
    Ale się u Ciebie pozmieniało Ewenko:)
    Ładnie, morelowo- uwielbiam ten kolor!:)
    Pozdrawiam, pyszne ciasto upiekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale zjadłabym taki kawałeczek. Dla mnie prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nina, :)

    Wiosenka, :)

    Majanko, przydałabyś mi się do testowania i konsumowania:)

    Asieja, :)

    Olciaky, a nie wiem czy długo z tym pozostanę, bo coś stronka źle mi chodzi:) I ja pozdrawiam:)

    Io, chętnie bym poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy na pewno piecze się je tylko 5 min?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to, jak bystre oko!:)) Już poprawiłam, dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…