Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowo-rabarbarowe


I jeszcze jeden rabarbarowy wypiek(ale nie ostatni;) na bardzo proste, codzienne ciasto. W smaku i wilgotności, lekko przypominające drożdżowe. Jak dla mnie ciut za słabo czuć róże, dodałabym łyżkę więcej wody różanej. Do popołudniowej herbatki.
Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

  • 150 g pokrojonego rabarbaru
  • 310 g mąki ze środkiem spulchniającym (self-raising) przesianej
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane
  • 125 g jogurtu
  • 1 łyżka wody różanej
  • 125 g masła, rozpuszczonego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Mieszamy rabarbar, mąkę i cukier. Dodajemy wanilię, jaja, jogurt, wodę różaną i rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz. Pozostawiamy na 15 minut w formie, po czym wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z jogurtem lub śmietanką.
Przepis z książki wydawnictwa Murdoch "Cakes & slices"

Komentarze

  1. Jestem pod wrazeniem tych wszystkich pysznych ciast u Ciebie :) Nie wiem, ktore zjadlabym najchetniej. Chyba kazdego po kawalku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie puszyste! pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  3. juz mi slinka cieknie, takie rumiane i puszyste ...,
    tylko mam pytanko, a w jaki sposob mieszamy to ciasto? lyzka, mikserem ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam ciasto budyniowo-rabarbarowe, ale takiego nie miałam jeszcze okazji kosztować... Chyba wkrótce przyjdzie na niego czas! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne wspaniałe ciasto u Ciebie Eweno! Bardzo mi się podoba, zabieram kawałek do kawy:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze się zastanawiam gdze dostać wodę różaną. Szukałam jej już w kilku sklepach i nie mogę znaleźć, a bardzo chętnie upiekłabym takie ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  7. Majko, proszę, próbuj każdego:)

    Paula:)

    Anonimowy, łyżką, tak jak ciasto na muffiny:)

    Zayton, bardzo nieskomplikowane, polecam:)

    Majanko, mogłabym Ci dać nawet dwa, gdyby jeszcze coś zostało:)

    Arven, no chyba Ci nie pomogę, bo nie wiem:) W uk można bez problemu dostać w supermarketach:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …