Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowo-rabarbarowe


I jeszcze jeden rabarbarowy wypiek(ale nie ostatni;) na bardzo proste, codzienne ciasto. W smaku i wilgotności, lekko przypominające drożdżowe. Jak dla mnie ciut za słabo czuć róże, dodałabym łyżkę więcej wody różanej. Do popołudniowej herbatki.
Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

  • 150 g pokrojonego rabarbaru
  • 310 g mąki ze środkiem spulchniającym (self-raising) przesianej
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane
  • 125 g jogurtu
  • 1 łyżka wody różanej
  • 125 g masła, rozpuszczonego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Mieszamy rabarbar, mąkę i cukier. Dodajemy wanilię, jaja, jogurt, wodę różaną i rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz. Pozostawiamy na 15 minut w formie, po czym wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z jogurtem lub śmietanką.
Przepis z książki wydawnictwa Murdoch "Cakes & slices"

Komentarze

  1. Jestem pod wrazeniem tych wszystkich pysznych ciast u Ciebie :) Nie wiem, ktore zjadlabym najchetniej. Chyba kazdego po kawalku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie puszyste! pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  3. juz mi slinka cieknie, takie rumiane i puszyste ...,
    tylko mam pytanko, a w jaki sposob mieszamy to ciasto? lyzka, mikserem ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam ciasto budyniowo-rabarbarowe, ale takiego nie miałam jeszcze okazji kosztować... Chyba wkrótce przyjdzie na niego czas! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne wspaniałe ciasto u Ciebie Eweno! Bardzo mi się podoba, zabieram kawałek do kawy:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze się zastanawiam gdze dostać wodę różaną. Szukałam jej już w kilku sklepach i nie mogę znaleźć, a bardzo chętnie upiekłabym takie ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  7. Majko, proszę, próbuj każdego:)

    Paula:)

    Anonimowy, łyżką, tak jak ciasto na muffiny:)

    Zayton, bardzo nieskomplikowane, polecam:)

    Majanko, mogłabym Ci dać nawet dwa, gdyby jeszcze coś zostało:)

    Arven, no chyba Ci nie pomogę, bo nie wiem:) W uk można bez problemu dostać w supermarketach:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …