Przejdź do głównej zawartości

Pieczeń wieprzowo-ziołowa

Rzadko robiłam mięsne pieczenie, zwłaszcza z mielonego mięsa, ale postanowiłam to zmienić. To dobry sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dzisiejsza pieczeń bardzo przypadła do gustu domowników, a mały kawałek jaki pozostał, z powodzeniem został użyty jako wkład do śniadaniowej kanapki. Masę mięsną zrobiłam dzień wcześniej. Włożyłam do foremki i wstawiłam na noc do lodówki. Zaoszczędziło mi to czasu dnia następnego i miałam "szybki" obiad.

Pieczeń wieprzowo-ziołowa

 Pieczeń wieprzowo-ziołowa

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 plastry wędzonego boczku bez skórki, pokrojone
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku

Na posypkę:
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 25 g bułki tartej
  • 50 g sera cheddar, startego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę ok 3, 4 minut. Przenosimy do miski. Dodajemy boczek, mięso mielone, bułkę tartą, jajo, sól, koncentrat i zioła. Mieszamy. Wykładamy małą keksówkę. Pieczemy, bez przykrycia 1 godzinę.
Na posypkę, smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy bułkę tartą przez 2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Bułkę, boczek i ser mieszamy w misce.
5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pieczeń posypką i dopiekamy aż do rozpuszczenia sera. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy i kroimy na plastry. Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolna sałatką.
Pieczeń wieprzowo-ziołowa
Przepis z książki GoodFood "The Collection"

Komentarze

  1. Smakowita, a szczególnie ciekawa jest ta posypka;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, mięso mielone w moim domu cieszy się popularnością, więc zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne. :) Wyobrażam sobie tą zapieczoną, chrupką posypkę... ooooj, mniam! Moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda znakomicie, a ta posypka chrupiąca jest bardzo zachęcająca!:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szybki obiad w ładnym kolorze

    OdpowiedzUsuń
  6. Grumko, i smakuje ciekawie:)

    Wielgasiu, ja ciągle czegoś na mielone szukam, bo u mnie też popularne:)

    Małgosiu, i posypka ciekawa i to w środku też moim smakowało:)

    Majanko, posypka rulez!...;)

    Asiejko, mnie się też ten kolor podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …