środa, 9 czerwca 2010

Pieczeń wieprzowo-ziołowa

Rzadko robiłam mięsne pieczenie, zwłaszcza z mielonego mięsa, ale postanowiłam to zmienić. To dobry sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dzisiejsza pieczeń bardzo przypadła do gustu domowników, a mały kawałek jaki pozostał, z powodzeniem został użyty jako wkład do śniadaniowej kanapki. Masę mięsną zrobiłam dzień wcześniej. Włożyłam do foremki i wstawiłam na noc do lodówki. Zaoszczędziło mi to czasu dnia następnego i miałam "szybki" obiad.

Pieczeń wieprzowo-ziołowa

 Pieczeń wieprzowo-ziołowa

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 plastry wędzonego boczku bez skórki, pokrojone
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku

Na posypkę:
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 25 g bułki tartej
  • 50 g sera cheddar, startego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę ok 3, 4 minut. Przenosimy do miski. Dodajemy boczek, mięso mielone, bułkę tartą, jajo, sól, koncentrat i zioła. Mieszamy. Wykładamy małą keksówkę. Pieczemy, bez przykrycia 1 godzinę.
Na posypkę, smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy bułkę tartą przez 2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Bułkę, boczek i ser mieszamy w misce.
5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pieczeń posypką i dopiekamy aż do rozpuszczenia sera. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy i kroimy na plastry. Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolna sałatką.
Pieczeń wieprzowo-ziołowa
Przepis z książki GoodFood "The Collection"

6 komentarzy:

  1. Smakowita, a szczególnie ciekawa jest ta posypka;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, mięso mielone w moim domu cieszy się popularnością, więc zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne. :) Wyobrażam sobie tą zapieczoną, chrupką posypkę... ooooj, mniam! Moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda znakomicie, a ta posypka chrupiąca jest bardzo zachęcająca!:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szybki obiad w ładnym kolorze

    OdpowiedzUsuń
  6. Grumko, i smakuje ciekawie:)

    Wielgasiu, ja ciągle czegoś na mielone szukam, bo u mnie też popularne:)

    Małgosiu, i posypka ciekawa i to w środku też moim smakowało:)

    Majanko, posypka rulez!...;)

    Asiejko, mnie się też ten kolor podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)