Pieczeń wieprzowo-ziołowa
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 plastry wędzonego boczku bez skórki, pokrojone
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku
Na posypkę:
- 2 plastry wędzonego boczku
- 25 g bułki tartej
- 50 g sera cheddar, startego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę ok 3, 4 minut. Przenosimy do miski. Dodajemy boczek, mięso mielone, bułkę tartą, jajo, sól, koncentrat i zioła. Mieszamy. Wykładamy małą keksówkę. Pieczemy, bez przykrycia 1 godzinę.
Na posypkę, smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy bułkę tartą przez 2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Bułkę, boczek i ser mieszamy w misce.
5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pieczeń posypką i dopiekamy aż do rozpuszczenia sera. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy i kroimy na plastry. Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolna sałatką.
Przepis z książki GoodFood "The Collection"
Smakowita, a szczególnie ciekawa jest ta posypka;-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, mięso mielone w moim domu cieszy się popularnością, więc zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńFajne. :) Wyobrażam sobie tą zapieczoną, chrupką posypkę... ooooj, mniam! Moje smaki. :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda znakomicie, a ta posypka chrupiąca jest bardzo zachęcająca!:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
szybki obiad w ładnym kolorze
OdpowiedzUsuńGrumko, i smakuje ciekawie:)
OdpowiedzUsuńWielgasiu, ja ciągle czegoś na mielone szukam, bo u mnie też popularne:)
Małgosiu, i posypka ciekawa i to w środku też moim smakowało:)
Majanko, posypka rulez!...;)
Asiejko, mnie się też ten kolor podoba:)