Przejdź do głównej zawartości

Pieczeń wieprzowo-ziołowa

Rzadko robiłam mięsne pieczenie, zwłaszcza z mielonego mięsa, ale postanowiłam to zmienić. To dobry sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dzisiejsza pieczeń bardzo przypadła do gustu domowników, a mały kawałek jaki pozostał, z powodzeniem został użyty jako wkład do śniadaniowej kanapki. Masę mięsną zrobiłam dzień wcześniej. Włożyłam do foremki i wstawiłam na noc do lodówki. Zaoszczędziło mi to czasu dnia następnego i miałam "szybki" obiad.

Pieczeń wieprzowo-ziołowa

 Pieczeń wieprzowo-ziołowa

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 plastry wędzonego boczku bez skórki, pokrojone
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku

Na posypkę:
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 25 g bułki tartej
  • 50 g sera cheddar, startego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę ok 3, 4 minut. Przenosimy do miski. Dodajemy boczek, mięso mielone, bułkę tartą, jajo, sól, koncentrat i zioła. Mieszamy. Wykładamy małą keksówkę. Pieczemy, bez przykrycia 1 godzinę.
Na posypkę, smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy bułkę tartą przez 2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Bułkę, boczek i ser mieszamy w misce.
5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pieczeń posypką i dopiekamy aż do rozpuszczenia sera. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy i kroimy na plastry. Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolna sałatką.
Pieczeń wieprzowo-ziołowa
Przepis z książki GoodFood "The Collection"

Komentarze

  1. Smakowita, a szczególnie ciekawa jest ta posypka;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, mięso mielone w moim domu cieszy się popularnością, więc zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne. :) Wyobrażam sobie tą zapieczoną, chrupką posypkę... ooooj, mniam! Moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda znakomicie, a ta posypka chrupiąca jest bardzo zachęcająca!:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szybki obiad w ładnym kolorze

    OdpowiedzUsuń
  6. Grumko, i smakuje ciekawie:)

    Wielgasiu, ja ciągle czegoś na mielone szukam, bo u mnie też popularne:)

    Małgosiu, i posypka ciekawa i to w środku też moim smakowało:)

    Majanko, posypka rulez!...;)

    Asiejko, mnie się też ten kolor podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …