Przejdź do głównej zawartości

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane lubię bardzo. Był okres czasu, że za nimi wręcz przepadałam. Teraz robię dość rzadko, ale dalej z wielką chęcią je zjadam. To dość kaloryczna potrawa z uwagi na smażenie w dość głębokim tłuszczu, dlatego konieczne jest po usmażeniu przełożenie ich na papierowe ręczniki, by nadmiar tłuszczu odsączyć. Każdy ma swój ulubiony sposób podania placków ziemniaczanych. Jedni lubią je ze śmietaną, inni posypane solą, jeszcze inni lubią placki z sosami. Mój ulubiony i właściwie jedyny sposób podania to posypane zwykłym cukrem. Pycha.

Placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany, opcjonalnie
  • sól (duża szczypta) i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy sok, dodajemy jajko, mąkę i ewentualnie śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy po łyżce ziemniaczanej masy i smażymy placki z obu stron na rumiano. Wykładamy na papierowe ręczniki. Podajemy ze śmietaną, dowolnym sosem lub posypane cukrem.

Komentarze

  1. Uwielbiam! Jem bardzo rzadko, bo gdy wpadnę w ziemniaczany trans, muszę zmieniać garderobę o jeden rozmiar:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też z tego samego powodu unikam, bo gdyby nie to, jadłabym bardzo często:)

      Usuń
  2. ale już dawno nie jadłam placków.. narobiłaś mi smaka na nie:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dawno nie jadłam, dlatego takie przypomnienie;) Pyszne są!

      Usuń
  3. Lubię placki ziemniaczane, tez robię rzadko. Zjadam z ketchupem, a jako dziecko jadałam je ze śmietaną i cukrem:)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wersji z ketchupem to jeszcze nie słyszałam, ale takich co jedzą ze śmietaną i cukrem to znam;) Pozdrawiam Cię również Majanko*

      Usuń
  4. Mmm uwielbiam placki ziemniaczane tylko i wyłącznie z cukrem. Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko i wyłącznie z cukrem są najlepsze, prawda?...;-D

      Usuń
  5. Uwielbiam i na słodko i na słono. No i zawsze się udają ;))
    Pozdrowienia, dziś wyjątkowo słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie co prawda pączkowy szał ominął, ale dzień wcześniej placki sobie zrobiłam;-)

      Usuń
  6. Szczerze kocham Twego bloga, za zdjęcia, klimat i ciepło rodzinne, które przemycasz:) przepisy, które zawsze wychodzą:) rolada mięsna, zupa kukurydziana, w kolejce fish curry.. jak ja lubisz sałatki:)
    tylko słodkie mnie nie kręci:))
    ciepło pozdrawiam:) joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno, jest mi tak bardzo miło, dziękuję Ci bardzo, jej, wzruszyłaś mnie:)
      Będzie przewaga wytrawnych teraz, bo choć mnie słodkie bardzo kręci, to niestety muszę ograniczyć;)Jeść musimy, ale jak już jeść to czemu nie smacznie, prawda? Więc dalej będę szukać, próbować, fotografować i zachęcać, tak jak ostatnio do indyjskich curry, które są rewelacyjne!
      A taki komentarz jak Twój, tylko dodaje skrzydeł! Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Tak pięknie mi odpisałaś, że musiałam się ujawnić:)

      Usuń
  7. Ja zwykle robię na słono do gulaszu, daję jeszcze ząbek czosnku i cząber - świetnie podnosi smak placków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helen, muszę kiedyś wypróbować taką wersję, bo z jakimś gulaszem, to to już będzie obiad pełną gębą:))

      Usuń
  8. ja dalej poszukuję przepisu na takie pyszne chrupiące placuszki ziemniaczane - w sobotę będę robiła z przepisu od Ciebie.... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…