Przejdź do głównej zawartości

Pasta z twarogu i ogórków

Pasta z twarogu, z drobno posiekanym świeżym ogórkiem, zieleniną i szczyptą czosnku. Wszystko wymieszane z majonezem i obficie posypane pieprzem. Pasta jest pyszna i choć najlepsza na śniadanie do chleba, to trudno oprzeć się przed wyjadaniem jej prosto z miseczki. Użyłam twarogu tłustego, oczywiście można wykorzystać dowolny twaróg a majonez zastąpić śmietaną, choć smak będzie wtedy troszkę inny.

Pasta z twarogu i ogórków


Pasta z twarogu i ogórków

 
  • 200 g twarogu
  • kawałek świeżego ogórka ok 6 cm długości, wydrążona część z pestkami, posiekany na bardzo drobną kostkę (3 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • po łyżce siekanego koperku i pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Twaróg przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy ogórek, czosnek oraz pietruszkę i koperek, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy rozsmarowane na chlebie.

Komentarze

  1. aż się głodna zrobiłam :))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. A świeżego ogórka zastąpić kiszonym. Wtedy jest jeszcze bardziej boskie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm. Po namyśle - tylko wtedy może bez czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ogórek i ser to pycha - nigdy nie jadłam połączenia twarogu z majonezem, dość intrygujące połączenie, spróbuję przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniala pasta. Takie sniadanko to ja bym chetnie zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi smakowac orzezwiajaco i wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej! a właśnie poszukiwałam jakiejś smakowitej pasty do chleba! :) strzał w 10, jutro wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, bardzo apetyczne zdjęcie :) Oto moja , prozdrowotna wersja pasty twarogowo-ogórkowej:
    http://meals-and-fears.blogspot.com/2013/01/jedzenie-ktore-leczy.html

    OdpowiedzUsuń
  9. I jaka świetna pasta. Proste składniki i tak smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wiosna, wiosna....do tego świeża bułeczka i mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest pyszna! Dodałam rzodkiewkę i całego ogórka (ok. 4cm), ponieważ po wyjęciu części z pestkami zostałoby go naprawdę niewiele. Bałam się połączenia sera z majonezem, ale zdecydowanie nie było czego - moje kubki smakowe są na TAK!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej pasty z ogórkiem jeszcze nie robiłam. Najczęściej robię jajeczną lub paprykową.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…