poniedziałek, 18 lutego 2013

Pasta z twarogu i ogórków

Pasta z twarogu, z drobno posiekanym świeżym ogórkiem, zieleniną i szczyptą czosnku. Wszystko wymieszane z majonezem i obficie posypane pieprzem. Pasta jest pyszna i choć najlepsza na śniadanie do chleba, to trudno oprzeć się przed wyjadaniem jej prosto z miseczki. Użyłam twarogu tłustego, oczywiście można wykorzystać dowolny twaróg a majonez zastąpić śmietaną, choć smak będzie wtedy troszkę inny.

Pasta z twarogu i ogórków


Pasta z twarogu i ogórków

 
  • 200 g twarogu
  • kawałek świeżego ogórka ok 6 cm długości, wydrążona część z pestkami, posiekany na bardzo drobną kostkę (3 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • po łyżce siekanego koperku i pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Twaróg przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy ogórek, czosnek oraz pietruszkę i koperek, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy rozsmarowane na chlebie.

13 komentarzy:

  1. aż się głodna zrobiłam :))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. A świeżego ogórka zastąpić kiszonym. Wtedy jest jeszcze bardziej boskie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm. Po namyśle - tylko wtedy może bez czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ogórek i ser to pycha - nigdy nie jadłam połączenia twarogu z majonezem, dość intrygujące połączenie, spróbuję przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniala pasta. Takie sniadanko to ja bym chetnie zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi smakowac orzezwiajaco i wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej! a właśnie poszukiwałam jakiejś smakowitej pasty do chleba! :) strzał w 10, jutro wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, bardzo apetyczne zdjęcie :) Oto moja , prozdrowotna wersja pasty twarogowo-ogórkowej:
    http://meals-and-fears.blogspot.com/2013/01/jedzenie-ktore-leczy.html

    OdpowiedzUsuń
  9. I jaka świetna pasta. Proste składniki i tak smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wiosna, wiosna....do tego świeża bułeczka i mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest pyszna! Dodałam rzodkiewkę i całego ogórka (ok. 4cm), ponieważ po wyjęciu części z pestkami zostałoby go naprawdę niewiele. Bałam się połączenia sera z majonezem, ale zdecydowanie nie było czego - moje kubki smakowe są na TAK!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej pasty z ogórkiem jeszcze nie robiłam. Najczęściej robię jajeczną lub paprykową.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)