Przejdź do głównej zawartości

Pasta z twarogu i ogórków

Pasta z twarogu, z drobno posiekanym świeżym ogórkiem, zieleniną i szczyptą czosnku. Wszystko wymieszane z majonezem i obficie posypane pieprzem. Pasta jest pyszna i choć najlepsza na śniadanie do chleba, to trudno oprzeć się przed wyjadaniem jej prosto z miseczki. Użyłam twarogu tłustego, oczywiście można wykorzystać dowolny twaróg a majonez zastąpić śmietaną, choć smak będzie wtedy troszkę inny.

Pasta z twarogu i ogórków


Pasta z twarogu i ogórków

 
  • 200 g twarogu
  • kawałek świeżego ogórka ok 6 cm długości, wydrążona część z pestkami, posiekany na bardzo drobną kostkę (3 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • po łyżce siekanego koperku i pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Twaróg przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy ogórek, czosnek oraz pietruszkę i koperek, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy rozsmarowane na chlebie.

Komentarze

  1. aż się głodna zrobiłam :))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. A świeżego ogórka zastąpić kiszonym. Wtedy jest jeszcze bardziej boskie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm. Po namyśle - tylko wtedy może bez czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ogórek i ser to pycha - nigdy nie jadłam połączenia twarogu z majonezem, dość intrygujące połączenie, spróbuję przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniala pasta. Takie sniadanko to ja bym chetnie zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi smakowac orzezwiajaco i wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej! a właśnie poszukiwałam jakiejś smakowitej pasty do chleba! :) strzał w 10, jutro wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, bardzo apetyczne zdjęcie :) Oto moja , prozdrowotna wersja pasty twarogowo-ogórkowej:
    http://meals-and-fears.blogspot.com/2013/01/jedzenie-ktore-leczy.html

    OdpowiedzUsuń
  9. I jaka świetna pasta. Proste składniki i tak smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wiosna, wiosna....do tego świeża bułeczka i mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest pyszna! Dodałam rzodkiewkę i całego ogórka (ok. 4cm), ponieważ po wyjęciu części z pestkami zostałoby go naprawdę niewiele. Bałam się połączenia sera z majonezem, ale zdecydowanie nie było czego - moje kubki smakowe są na TAK!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej pasty z ogórkiem jeszcze nie robiłam. Najczęściej robię jajeczną lub paprykową.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …