Przejdź do głównej zawartości

Birmańskie curry z wieprzowiną

Birmańskie curry z wieprzowiną podaję dzisiaj na specjalne zamówienie Izy, którą skutecznie "zaraziłam" miłością do azjatyckiego jedzenia a jej rodzina domaga się coraz to nowych receptur. Nie mam oczywiście nic przeciwko temu, bo bardzo chętnie wypróbowuję nowe przepisy, a ostatnio curry musi być u mnie w domu przynajmniej raz w tygodniu. Oto więc jest kolejne curry, tym razem nie indyjskie lecz pochodzące z Birmy, ale smakowo oczywiście bardzo podobne, z obowiązkowymi w kuchni azjatyckiej imbirem, czosnkiem i chilli. Wieprzowina jest tutaj przez godzinę marynowana, a mięso jest naprawdę miękkie i pyszne. Sos wbrew pozorom nie jest za ostry, ja dodałabym następnym razem jeszcze więcej chilli. Potrawę można przybrać pokrojoną w cienkie paseczki zieloną papryczką chilli. Podajemy z ugotowanym osobno ryżem basmati.

Birmańskie curry z wieprzowiną


Birmańskie curry z wieprzowiną

  • 500 g wieprzowiny, pokrojonej na 2,5 cm kawałki(w oryginalnym przepisie 700 g)
  • 2 łyżki wytrawnego, białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 dużych ząbków czosnku, grubo posiekanych
  • 5 cm korzeń imbiru, grubo pokrojony
  • 2 świeże czerwone papryczki chilli, grubo posiekane
  • 1 duża cebula, grubo pokrojona
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy(turmeric)
  • 1/2 - 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200 ml ciepłej wody

Mięso wkładamy do miseczki (nie metalowej), solimy, zalewamy winem i zostawiamy na ok 1 godzinę. Czosnek, imbir, chilli i cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy na pulpę. Przenosimy do miseczki i mieszamy z kurkumą i sproszkowanym chilli.
Podgrzewamy oba oleje na średniej patelni o grubym dnie i dodajemy zmiksowane składniki. Mieszamy i smażymy ok 5-6 minut, po czym zmniejszamy ogień i kontynuujemy smażenie kolejne 8-10 minut, dolewając wody, by składniki nie przywierały do dna patelni.
Dodajemy marynowaną wieprzowinę, zwiększamy gaz i smażymy mieszając, aż mięso zmieni kolor. Podlewamy 200 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ok 1 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania, mieszamy od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu mięsa do dna patelni, dolewając ewentualnie nieco wody. Podajemy z ryżem, natychmiast po ugotowaniu.
Na podstawie przepisu z "The curry cookbook" wydawnictwa Parragon

Komentarze

  1. Niewiele wiem o kuchni birmańskiej, ale muszę przyznać, że ta propozycja jest nad wyraz apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też niewiele wiem o kuchni birmańskiej, to pierwsza moja birmańska potrawa, ale przyznaję, że z apetytem została zjedzona :)

      Usuń
  2. Genialne! Kuchnia birmanska jest mi niemal calkiem obca, ale ten przepis wyprobuje na pewno - i, idac za twoja rada, dodam wiecej chilli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też prawie obca kuchnia, bo to pierwsza potrawa birmańska jaką spróbowałam, ale smakowo bardzo bliska kuchni indyjskiej, która też przecież jest bardzo różnorodna, ale z tym wspólnym "czymś". Co do chilli, to jakoś ta papryczka mało ostra była, powinnam była dodać z pestkami :))

      Usuń
  3. Brzmi fajnie, ja dotąd robiłam tylko tajskie zielone curry, to birmańskie również musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kuchnia azjatycka nie jest mi dobrze znana ale to danie bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zaznajomienia się. Naprawdę warto!:)

      Usuń
  5. Nic dziwnego, że curry goszczą u Ciebie przynajmniej raz w tygodniu. Takie rozgrzewające dania są idealne na panującą wokół aurę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …