Przejdź do głównej zawartości

Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem

Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem to świetne danie jednogarnkowe na chłodne dni. Gęsty, pomidorowy sos, zagęszczony dodatkowo brązową soczewicą, z porcją aromatycznych warzyw i przypraw oraz fasolką "Jaś"(w Anglii butter beans).  Do dania użyłam fasolki z puszki, ale można oczywiście użyć fasoli suchej, uprzednio namoczonej. Potrawa ma specyficzny, anyżowy smak, gdyż dodałam do niej nasion kopru włoskiego, ale można tą przyprawę pominąć, pozostając przy bardziej przyjaznych smakach, choć mi osobiście ta niecodzienna nuta smakowa nie przeszkadzała. Całość obficie posypana świeżym koperkiem - jak w młodej kapuście. Bardzo smacznie. Idealne danie do odgrzewania.

Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem


Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem

  • duża puszka fasolki "Jaś" (800 g) lub 2 mniejsze (butter beans) lub 400 g fasoli suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej.
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego(fennel)
  • 2 łyżeczki czerwonej proszkowanej papryki
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 pasternak, pokrojony w kostkę (można zastąpić korzeniem pietruszki)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 3 puszki pomidorów, pokrojonych, wraz z sosem
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Fasolkę odcedzamy i płuczemy. Odstawiamy.
Na dużej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy ziarna kminu rzymskiego, nasiona kopru włoskiego i paprykę, krótko smażymy, do wydobycia aromatu, dodajemy czosnek, seler naciowy, pasternak. Dobrze mieszamy i podduszamy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy pomidory i soczewicę. Mieszamy i gotujemy 20 minut na średnim gazie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy fasolkę i posiekany koperek i chwilę podgrzewamy. Podajemy z chlebem.

Komentarze

  1. Lubię posmak anyżu, więc myślę, że w tej wersji z nasionami kopru ta fasolka by mi zasmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcie, piękne! rozpływam się...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilez tu smacznych skladnikow:)))To musi byc dobre!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne zdjęcie!
    Danie wygląda bardzo apetycznie, baaardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)