Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem
- duża puszka fasolki "Jaś" (800 g) lub 2 mniejsze (butter beans) lub 400 g fasoli suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej.
- 2-3 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (cumin)
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego(fennel)
- 2 łyżeczki czerwonej proszkowanej papryki
- 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 pasternak, pokrojony w kostkę (można zastąpić korzeniem pietruszki)
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 3 puszki pomidorów, pokrojonych, wraz z sosem
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, cukier do smaku
Na dużej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy ziarna kminu rzymskiego, nasiona kopru włoskiego i paprykę, krótko smażymy, do wydobycia aromatu, dodajemy czosnek, seler naciowy, pasternak. Dobrze mieszamy i podduszamy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy pomidory i soczewicę. Mieszamy i gotujemy 20 minut na średnim gazie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy fasolkę i posiekany koperek i chwilę podgrzewamy. Podajemy z chlebem.
Lubię posmak anyżu, więc myślę, że w tej wersji z nasionami kopru ta fasolka by mi zasmakowała.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcie, piękne! rozpływam się...
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam ;D
OdpowiedzUsuńgarnek pełen rozkoszy!
OdpowiedzUsuńIlez tu smacznych skladnikow:)))To musi byc dobre!
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo apetycznie, baaardzo :)