czwartek, 31 stycznia 2013

Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem

Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem to świetne danie jednogarnkowe na chłodne dni. Gęsty, pomidorowy sos, zagęszczony dodatkowo brązową soczewicą, z porcją aromatycznych warzyw i przypraw oraz fasolką "Jaś"(w Anglii butter beans).  Do dania użyłam fasolki z puszki, ale można oczywiście użyć fasoli suchej, uprzednio namoczonej. Potrawa ma specyficzny, anyżowy smak, gdyż dodałam do niej nasion kopru włoskiego, ale można tą przyprawę pominąć, pozostając przy bardziej przyjaznych smakach, choć mi osobiście ta niecodzienna nuta smakowa nie przeszkadzała. Całość obficie posypana świeżym koperkiem - jak w młodej kapuście. Bardzo smacznie. Idealne danie do odgrzewania.

Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem


Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem

  • duża puszka fasolki "Jaś" (800 g) lub 2 mniejsze (butter beans) lub 400 g fasoli suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej.
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego(fennel)
  • 2 łyżeczki czerwonej proszkowanej papryki
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 pasternak, pokrojony w kostkę (można zastąpić korzeniem pietruszki)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 3 puszki pomidorów, pokrojonych, wraz z sosem
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Fasolkę odcedzamy i płuczemy. Odstawiamy.
Na dużej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy ziarna kminu rzymskiego, nasiona kopru włoskiego i paprykę, krótko smażymy, do wydobycia aromatu, dodajemy czosnek, seler naciowy, pasternak. Dobrze mieszamy i podduszamy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy pomidory i soczewicę. Mieszamy i gotujemy 20 minut na średnim gazie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy fasolkę i posiekany koperek i chwilę podgrzewamy. Podajemy z chlebem.

6 komentarzy:

  1. Lubię posmak anyżu, więc myślę, że w tej wersji z nasionami kopru ta fasolka by mi zasmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcie, piękne! rozpływam się...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilez tu smacznych skladnikow:)))To musi byc dobre!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne zdjęcie!
    Danie wygląda bardzo apetycznie, baaardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)