U mnie znowu
soczewica. Zdecydowanie króluje tej zimy. Tym razem
zupa soczewicowo-marchewkowa. Tylko te dwa proste składniki, przyprawione
chilli i
kminem rzymskim. Zupa jest bardzo wyrazista, specyficzna przez dodatek
kminu, do którego muszę przyznać, coraz bardziej się przekonuję. Wcześniej nie znosiłam tej przyprawy, teraz nie tylko się do niej przyzwyczajam, ale coraz bardziej ją lubię.
Kmin rzymski z
soczewicą zdecydowanie się lubią.
Zupa soczewicowo-marchewkowa to bardzo szybka i smaczna zupa, Na zimne dni, idealna. Jeśli nigdy nie gotowaliście zup z
soczewicą to bardzo zachęcam do wypróbowania, to świetne warzywo. Inne
zupy z soczewicą to
przypominająca grochową,
mocno warzywna, z
pomidorami
Zupa soczewicowo-marchewkowa
- 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- szczypta chilli w płatkach
- 2 łyżki oleju
- 140 g czerwonej soczewicy
- 600 g marchwi
- 1 litr bulionu warzywnego(może być z kostki, ja dałam rosołek)
- 125 ml mleka
- do podania jogurt naturalny i chlebek naan
Na suchej patelni prażymy ziarna kminu i chilli ok 1 minuty. Do garnka wlewamy gorący bulion i mleko, dodajemy do niego soczewicę, startą na tarce marchew, połowę ziaren kminu, olej. Gotujemy ok 15 minut.
Zupę miksujemy. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, posypujemy pozostałym kminem i zieleniną.
Przepis ze strony
BBC
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czerwona soczewice w zupach. Z zupa marchewkowa będę musiała spróbować. Zazwyczaj daje do dyniowej.
pięknie podana :) musi być pycha taka zupka :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcie:) a zup zimową porą nigdy za dużo!
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa tego smaku! idealna na rozgrzanie po zimnym dniu :)
OdpowiedzUsuńSmakowita zupka i jakie ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)