Przejdź do głównej zawartości

Zupa soczewicowo-marchewkowa

U mnie znowu soczewica. Zdecydowanie króluje tej zimy. Tym razem zupa soczewicowo-marchewkowa. Tylko te dwa proste składniki, przyprawione chilli i kminem rzymskim. Zupa jest bardzo wyrazista, specyficzna przez dodatek kminu, do którego muszę przyznać, coraz bardziej się przekonuję. Wcześniej nie znosiłam tej przyprawy, teraz nie tylko się do niej przyzwyczajam, ale coraz bardziej ją lubię. Kmin rzymski z soczewicą zdecydowanie się lubią. Zupa soczewicowo-marchewkowa to bardzo szybka i smaczna zupa, Na zimne dni, idealna. Jeśli nigdy nie gotowaliście zup z soczewicą to bardzo zachęcam do wypróbowania, to świetne warzywo. Inne zupy z soczewicą to przypominająca grochową, mocno warzywna z pomidorami



Zupa soczewicowo-marchewkowa

  • 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • szczypta chilli w płatkach
  • 2 łyżki oleju
  • 140 g czerwonej soczewicy
  • 600 g marchwi
  • 1 litr bulionu warzywnego(może być z kostki, ja dałam rosołek)
  • 125 ml mleka
  • do podania jogurt naturalny i chlebek naan 

Na suchej patelni prażymy ziarna kminu i chilli ok 1 minuty. Do garnka wlewamy gorący bulion i mleko, dodajemy do niego soczewicę, startą na tarce marchew, połowę ziaren kminu, olej. Gotujemy ok 15 minut.
Zupę miksujemy. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, posypujemy pozostałym kminem i zieleniną.


Przepis ze strony BBC

Komentarze

  1. Pysznie wygląda :)
    Uwielbiam czerwona soczewice w zupach. Z zupa marchewkowa będę musiała spróbować. Zazwyczaj daje do dyniowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podana :) musi być pycha taka zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne zdjęcie:) a zup zimową porą nigdy za dużo!

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem ciekawa tego smaku! idealna na rozgrzanie po zimnym dniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita zupka i jakie ładne zdjęcia :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …