Przejdź do głównej zawartości

Omlet z serem camembert

Omlet to chyba najszybsze śniadanie na ciepło. Omlet z serem camembert należy do tych najmniej skomplikowanych, co jest dość istotne, gdy się spieszymy. Mogę go jeść bez chleba, co z góry zmniejsza kaloryczność dania. Połączenie jajek z pleśniowym serem jest niewątpliwie bardzo smaczne. Same zalety. Wiem, że niektórzy mają problemy ze złożeniem omleta na pół. Dobra patelnia i odpowiednia ilość tłuszczu(nie za mało) rozwiążą ten problem.

Omlet z serem camembert


Omlet z serem camembert
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki sera camembert
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Na patelni roztapiamy masło, wylewamy jajka i smażymy. Gdy jajka zaczną się ścinać, kładziemy na nie plasterki sera, za pomocą szpatułki podważamy połowę omleta i przykrywamy nią drugą połowę. Chwilę jeszcze smażymy. Podajemy natychmiast, posypane dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

  1. zdaje się tak proste, że zachwyca swą prostotą... wiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam omletu na śniadanie ;) ??? jej, muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet to swietne"awaryjne" danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę go wypróbować, wygląda bardzo smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…