Spaghetti all'Amatriciana-przepis
- 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1 suszona papryczka chilli, roztarta lub1 łyżeczka płatków chilli
- 500 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 400 g makaronu spaghetti
- 100 g sera Grana Padano, startego
- sól
Boczek smażymy na suchej patelni, wytopiony tłuszcz, wylewamy i zastępujemy go olejem(można pominąć tą czynność).
Mieszamy z papryczką chilli i pomidorami. Kontynuujemy smażenie, aż powstanie gęsty sos.
W międzyczasie gotujemy makaron w dużym garnku osolonej wody, al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast posypane startym serem.
Zamiast makaronu spaghetti można również użyć bucatini lub makaronu nitki (wermiszelu).
Inspirowane przepisem z książki "Pasta"
To coś dla mnie! Na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszota!
OdpowiedzUsuńEch, makaron... Zycie bez niego byloby smutniejsze!
OdpowiedzUsuńJeśli jest boczek, musi być smakowicie! Bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńMakaron swoją drogą, on jest dobry w każdej formie!
Lubię makarony wszelkiej maści :) Pozdrawiam i zapraszam na http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuń