Seromakowiec
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 425 g masy makowej(połowa dużej puszki)
- 2 łyżki miodu
- 1 białko
- 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 4 łyżki rodzynek
Masa serowa:
- 500 g dobrego sera z wiaderka
- 50 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy dno 22 cm tortownicy papierem do pieczenia
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je ok 30 minut.
Przygotowujemy masę makową. Mak z puszki mieszamy ze wszystkimi składnikami.
Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, dalej ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser oraz ekstrakt z wanilii.
Tortownicę wykładamy ciastem a na ciasto wykładamy masę makową. Wyrównujemy powierzchnię po czym na mak wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godz. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Wygląda bardzo kusząco, mnie niestraszne takie "ciężkie" połączenia :)
OdpowiedzUsuńWszystko co najlepsze;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Bardzo smaczne ciasto.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:*
Przy tak wspaniałym smaku nie patrzę na ciężkość w połączeniu. Piekłam na święta seromakowiec i było to najsmaczniejsze ciacho w/g wszystkich. Przecudne zdjęcia!!!!
OdpowiedzUsuńTo pierwsze ciasto, które planuje zrobić, gdy już uporam się z egzaminami!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę osobno makowiec i osobno sernik, ale muszę przyznać, że to Twoje cudo wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńwitam Panią! zrobiłam dziś to rewelacyjne ciasto, w tej chwili została mała cząstka:)) dziękuję za przepis! Ciasto doskonałe w smaku i wyglądzie(myślałam, że jest dość pracochłonne , ale nie) , mak wzbogaciłam skorkami kandyzowanymi , kokosem i żurawiną. Wpisuję przepis na swoja złotą listę, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że ciasto smakowało i zostało tak szybko spałaszowane :))
UsuńBardzo ciekawy "wsad" do maku, następnym razem muszę taki wypróbować. Pozdrawiam!