sobota, 12 stycznia 2013

Seromakowiec

Seromakowiec należał kiedyś do jednych z moich ulubionych ciast. Teraz wolę odrobinę lżejsze zestawienia, bo mak i ser w jednym, to naprawdę ciężki kaliber, choć kruche, maślane ciasto nadaje seromakowcowi odrobinę lekkości. Do masy makowej wykorzystałam gotowy mak z puszki, odpowiednio go dosmaczając. Całość jest bardzo dobra i z przyjemnością przypomniałam sobie smak tego tradycyjnego zestawu.

Seromakowiec





Seromakowiec


Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 425 g masy makowej(połowa dużej puszki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białko
  • 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki rodzynek

Masa serowa:

  • 500 g dobrego sera z wiaderka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy dno 22 cm tortownicy papierem do pieczenia
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je ok 30 minut.
Przygotowujemy masę makową. Mak z puszki mieszamy ze wszystkimi składnikami.
Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, dalej ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser oraz ekstrakt z wanilii.
Tortownicę wykładamy ciastem a na ciasto wykładamy masę makową. Wyrównujemy powierzchnię po czym na mak wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godz. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

Seromakowiec

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo kusząco, mnie niestraszne takie "ciężkie" połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. Bardzo smaczne ciasto.:)
    Pozdrawiam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy tak wspaniałym smaku nie patrzę na ciężkość w połączeniu. Piekłam na święta seromakowiec i było to najsmaczniejsze ciacho w/g wszystkich. Przecudne zdjęcia!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To pierwsze ciasto, które planuje zrobić, gdy już uporam się z egzaminami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście wolę osobno makowiec i osobno sernik, ale muszę przyznać, że to Twoje cudo wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam Panią! zrobiłam dziś to rewelacyjne ciasto, w tej chwili została mała cząstka:)) dziękuję za przepis! Ciasto doskonałe w smaku i wyglądzie(myślałam, że jest dość pracochłonne , ale nie) , mak wzbogaciłam skorkami kandyzowanymi , kokosem i żurawiną. Wpisuję przepis na swoja złotą listę, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało i zostało tak szybko spałaszowane :))

      Bardzo ciekawy "wsad" do maku, następnym razem muszę taki wypróbować. Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)