Przejdź do głównej zawartości

Seromakowiec

Seromakowiec należał kiedyś do jednych z moich ulubionych ciast. Teraz wolę odrobinę lżejsze zestawienia, bo mak i ser w jednym, to naprawdę ciężki kaliber, choć kruche, maślane ciasto nadaje seromakowcowi odrobinę lekkości. Do masy makowej wykorzystałam gotowy mak z puszki, odpowiednio go dosmaczając. Całość jest bardzo dobra i z przyjemnością przypomniałam sobie smak tego tradycyjnego zestawu.

Seromakowiec





Seromakowiec


Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 425 g masy makowej(połowa dużej puszki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białko
  • 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki rodzynek

Masa serowa:

  • 500 g dobrego sera z wiaderka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy dno 22 cm tortownicy papierem do pieczenia
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je ok 30 minut.
Przygotowujemy masę makową. Mak z puszki mieszamy ze wszystkimi składnikami.
Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, dalej ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser oraz ekstrakt z wanilii.
Tortownicę wykładamy ciastem a na ciasto wykładamy masę makową. Wyrównujemy powierzchnię po czym na mak wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godz. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

Seromakowiec

Komentarze

  1. Wygląda bardzo kusząco, mnie niestraszne takie "ciężkie" połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. Bardzo smaczne ciasto.:)
    Pozdrawiam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy tak wspaniałym smaku nie patrzę na ciężkość w połączeniu. Piekłam na święta seromakowiec i było to najsmaczniejsze ciacho w/g wszystkich. Przecudne zdjęcia!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To pierwsze ciasto, które planuje zrobić, gdy już uporam się z egzaminami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście wolę osobno makowiec i osobno sernik, ale muszę przyznać, że to Twoje cudo wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam Panią! zrobiłam dziś to rewelacyjne ciasto, w tej chwili została mała cząstka:)) dziękuję za przepis! Ciasto doskonałe w smaku i wyglądzie(myślałam, że jest dość pracochłonne , ale nie) , mak wzbogaciłam skorkami kandyzowanymi , kokosem i żurawiną. Wpisuję przepis na swoja złotą listę, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało i zostało tak szybko spałaszowane :))

      Bardzo ciekawy "wsad" do maku, następnym razem muszę taki wypróbować. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…