Przejdź do głównej zawartości

Seromakowiec

Seromakowiec należał kiedyś do jednych z moich ulubionych ciast. Teraz wolę odrobinę lżejsze zestawienia, bo mak i ser w jednym, to naprawdę ciężki kaliber, choć kruche, maślane ciasto nadaje seromakowcowi odrobinę lekkości. Do masy makowej wykorzystałam gotowy mak z puszki, odpowiednio go dosmaczając. Całość jest bardzo dobra i z przyjemnością przypomniałam sobie smak tego tradycyjnego zestawu.

Seromakowiec





Seromakowiec


Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 425 g masy makowej(połowa dużej puszki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białko
  • 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki rodzynek

Masa serowa:

  • 500 g dobrego sera z wiaderka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy dno 22 cm tortownicy papierem do pieczenia
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je ok 30 minut.
Przygotowujemy masę makową. Mak z puszki mieszamy ze wszystkimi składnikami.
Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, dalej ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser oraz ekstrakt z wanilii.
Tortownicę wykładamy ciastem a na ciasto wykładamy masę makową. Wyrównujemy powierzchnię po czym na mak wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godz. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

Seromakowiec

Komentarze

  1. Wygląda bardzo kusząco, mnie niestraszne takie "ciężkie" połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. Bardzo smaczne ciasto.:)
    Pozdrawiam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy tak wspaniałym smaku nie patrzę na ciężkość w połączeniu. Piekłam na święta seromakowiec i było to najsmaczniejsze ciacho w/g wszystkich. Przecudne zdjęcia!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To pierwsze ciasto, które planuje zrobić, gdy już uporam się z egzaminami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście wolę osobno makowiec i osobno sernik, ale muszę przyznać, że to Twoje cudo wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam Panią! zrobiłam dziś to rewelacyjne ciasto, w tej chwili została mała cząstka:)) dziękuję za przepis! Ciasto doskonałe w smaku i wyglądzie(myślałam, że jest dość pracochłonne , ale nie) , mak wzbogaciłam skorkami kandyzowanymi , kokosem i żurawiną. Wpisuję przepis na swoja złotą listę, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało i zostało tak szybko spałaszowane :))

      Bardzo ciekawy "wsad" do maku, następnym razem muszę taki wypróbować. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …