niedziela, 6 stycznia 2013

Klasyczne pancakes

Pancakes to placuszki idealne na śniadanie. Na lekko słodkie śniadanie. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, znacznie mniej przy nich "stania" niż przy tradycyjnych naleśnikach. Klasyczne pancakes podajemy polane syropem klonowym, który można zastąpić złotym syropem, miodem lub posypać cukrem pudrem i skropić sokiem z cytryny. Można również podać je z dowolnymi owocami, jak na przykład te pancakes z mango. Te niewielkie placki na pewno będą ciekawym urozmaiceniem śniadaniowego menu, możemy przygotować jest również awaryjnie, gdy zabraknie w domu pieczywa. Z "pankejek" bardzo ucieszą się dzieci, bo chyba wszystkie dzieci je lubią.

Klasyczne pancakes


Przepis na klasyczne pancakes (4 porcje - 24 placki)

  • 140 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 jajka

Wszystkie składniki na pancakesy wkładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na gładką masę. Zostawiamy na 10 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, kładziemy po 1 łyżce masy tak, aby placuszki nie stykały się ze sobą. Smażymy, aż do pojawienia się niewielkich dziurek na powierzchni pancaksów(ok 1 minuty),  przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Podajemy natychmiast. W wersji klasycznej polewane są syropem klonowym. Można też polać złotym syropem, miodem lub posypać cukrem pudrem.

Klasyczne pancakes

11 komentarzy:

  1. Jak one smakowicie wyglądają... Co tu dużo mówić - uwielbiam pancakes!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...pysznosci. Gdyby tak ktos chcial mi przygotowac takie sniadanie...nie powiedzialabym nie :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne! Ewenko, narobiłaś mi mega smaka na nie:D.. a wczoraj jadłam naleśniki ech.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie placuszki, oj lubię. :)
    Pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, wyglądaja na bardzo pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja ich daaawno nie robiłam;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że ostatnio jest moda na pankejki :) Lubię, choć wolę je smażyć na oleju rzepakowym - olej ma dużo omega-3 i obniża cholesterol :) a zamiast syropu klonowego daję domowej roboty dżem, syrop jest dla mnie za słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pankejki uwielbiam! genialne na śniadanko :) Piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż nabrałam na nie ochoty.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma jak placuszki, dawno ich nie robiłam, a chętnie bym zjadła, musze nadrobić zaległości.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, uwielbiam te placuszki. Gorące, pyszne, slodziutkie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)