Przejdź do głównej zawartości

Klasyczne pancakes

Pancakes to placuszki idealne na śniadanie. Na lekko słodkie śniadanie. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, znacznie mniej przy nich "stania" niż przy tradycyjnych naleśnikach. Klasyczne pancakes podajemy polane syropem klonowym, który można zastąpić złotym syropem, miodem lub posypać cukrem pudrem i skropić sokiem z cytryny. Można również podać je z dowolnymi owocami, jak na przykład te pancakes z mango. Te niewielkie placki na pewno będą ciekawym urozmaiceniem śniadaniowego menu, możemy przygotować jest również awaryjnie, gdy zabraknie w domu pieczywa. Z "pankejek" bardzo ucieszą się dzieci, bo chyba wszystkie dzieci je lubią.

Klasyczne pancakes


Przepis na klasyczne pancakes (4 porcje - 24 placki)

  • 140 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 jajka

Wszystkie składniki na pancakesy wkładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na gładką masę. Zostawiamy na 10 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, kładziemy po 1 łyżce masy tak, aby placuszki nie stykały się ze sobą. Smażymy, aż do pojawienia się niewielkich dziurek na powierzchni pancaksów(ok 1 minuty),  przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Podajemy natychmiast. W wersji klasycznej polewane są syropem klonowym. Można też polać złotym syropem, miodem lub posypać cukrem pudrem.

Klasyczne pancakes

Komentarze

  1. Jak one smakowicie wyglądają... Co tu dużo mówić - uwielbiam pancakes!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...pysznosci. Gdyby tak ktos chcial mi przygotowac takie sniadanie...nie powiedzialabym nie :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne! Ewenko, narobiłaś mi mega smaka na nie:D.. a wczoraj jadłam naleśniki ech.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie placuszki, oj lubię. :)
    Pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, wyglądaja na bardzo pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja ich daaawno nie robiłam;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że ostatnio jest moda na pankejki :) Lubię, choć wolę je smażyć na oleju rzepakowym - olej ma dużo omega-3 i obniża cholesterol :) a zamiast syropu klonowego daję domowej roboty dżem, syrop jest dla mnie za słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pankejki uwielbiam! genialne na śniadanko :) Piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż nabrałam na nie ochoty.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma jak placuszki, dawno ich nie robiłam, a chętnie bym zjadła, musze nadrobić zaległości.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, uwielbiam te placuszki. Gorące, pyszne, slodziutkie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…