Przepis na klasyczne pancakes (4 porcje - 24 placki)
- 140 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 jajka
Wszystkie składniki na pancakesy wkładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na gładką masę. Zostawiamy na 10 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, kładziemy po 1 łyżce masy tak, aby placuszki nie stykały się ze sobą. Smażymy, aż do pojawienia się niewielkich dziurek na powierzchni pancaksów(ok 1 minuty), przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Podajemy natychmiast. W wersji klasycznej polewane są syropem klonowym. Można też polać złotym syropem, miodem lub posypać cukrem pudrem.
Jak one smakowicie wyglądają... Co tu dużo mówić - uwielbiam pancakes!
OdpowiedzUsuńMmmm...pysznosci. Gdyby tak ktos chcial mi przygotowac takie sniadanie...nie powiedzialabym nie :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
pyszne! Ewenko, narobiłaś mi mega smaka na nie:D.. a wczoraj jadłam naleśniki ech.
OdpowiedzUsuńLubię takie placuszki, oj lubię. :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują.
Pyszne, wyglądaja na bardzo pulchne :)
OdpowiedzUsuńJak ja ich daaawno nie robiłam;).
OdpowiedzUsuńWidzę, że ostatnio jest moda na pankejki :) Lubię, choć wolę je smażyć na oleju rzepakowym - olej ma dużo omega-3 i obniża cholesterol :) a zamiast syropu klonowego daję domowej roboty dżem, syrop jest dla mnie za słodki ;)
OdpowiedzUsuńPankejki uwielbiam! genialne na śniadanko :) Piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńAż nabrałam na nie ochoty.. ;)
OdpowiedzUsuńNie ma jak placuszki, dawno ich nie robiłam, a chętnie bym zjadła, musze nadrobić zaległości.:)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam te placuszki. Gorące, pyszne, slodziutkie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam