Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z herbatą Lady Grey

Ciasteczka z herbatą Lady Grey to smaczne, lekko maślane ciasteczka, z dość intensywnym aromatem pomarańczy. Herbata Lady Grey ma bowiem w swoim składzie pomarańczowe i cytrynowe skórki, suszone kwiaty chabru i pachnie bargamotą. Te herbaciane ciasteczka, z całymi herbacianymi liśćmi w środku nie tylko ładnie pachną ale też ładnie wyglądają. Podobny efekt uzyskamy dodając zamiast herbaty Lady Grey herbatę Earl Grey. A jeśli macie ochotę na ciasto z takimi efektownymi cętkami w środku, to zapraszam na tę babkę.

Ciasteczka z herbatą Lady Grey


 Ciasteczka z herbatą Lady Grey (przepis na ok 20 ciasteczek)

  • 80 g masła, miękkiego
  • 50 g cukru brązowego drobnego(soft light brown sugar)
  • 1 łyżka liści herbaty Lady Gray
  • 1 białko kurze
  • 150 g mąki
  • cukier demerara do posypania

Piekarnik nastawiamy na 190 st C, wykładamy papierem do pieczenia dużą blachę.
Masło i cukier umieszczamy w misce i ucieramy na krem. Mieszamy z herbatą.
Dodajemy białko i ubijamy, na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na lekko oprószonym maką blacie rolujemy ciasto na kształt cylindra. Lekko spłaszczamy, zawijamy ostrożnie w folię i chłodzimy, aż ciasto będzie się nadawało do krojenia (ok pół godziny).
Kroimy na cienkie plastry(ok 5 mm) i umieszczamy na przygotowanej blaszce. Każde ciasteczko posypujemy cukrem demerara. Pieczemy ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią.


Ciasteczka z herbatą Lady GreyCiasteczka z herbatą Lady Grey
Przepis z książki J. Bellafontaine "Cookies Galore"

Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam herbacianych ciastek, muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam babkę z lady grey więc domyślam się że ciasteczka też by mi posmakowały :), fajnie Twoje wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Herbacianych ciasteczek nie miałam przyjemności kosztować. Twoje wyglądają bardzo chrupiąco :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ochotę na te ciasteczka już od czasu kiedy je zobaczyłam pewnego dnia u Dorotuś, nie wiem, czy to ten sam przepis, ale kuszą niezmiernie.
    Cudowne są u CIebie!
    Uściski Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam herbatę Lady Grey, ale nie wpadłabym na to, żeby zrobić z nią ciastka...Ciekawy pomysł, może kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają prześlicznie :)
    Nigdy nie piłam Lady Grey - poszukam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …