Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z herbatą Lady Grey

Ciasteczka z herbatą Lady Grey to smaczne, lekko maślane ciasteczka, z dość intensywnym aromatem pomarańczy. Herbata Lady Grey ma bowiem w swoim składzie pomarańczowe i cytrynowe skórki, suszone kwiaty chabru i pachnie bargamotą. Te herbaciane ciasteczka, z całymi herbacianymi liśćmi w środku nie tylko ładnie pachną ale też ładnie wyglądają. Podobny efekt uzyskamy dodając zamiast herbaty Lady Grey herbatę Earl Grey. A jeśli macie ochotę na ciasto z takimi efektownymi cętkami w środku, to zapraszam na tę babkę.

Ciasteczka z herbatą Lady Grey


 Ciasteczka z herbatą Lady Grey (przepis na ok 20 ciasteczek)

  • 80 g masła, miękkiego
  • 50 g cukru brązowego drobnego(soft light brown sugar)
  • 1 łyżka liści herbaty Lady Gray
  • 1 białko kurze
  • 150 g mąki
  • cukier demerara do posypania

Piekarnik nastawiamy na 190 st C, wykładamy papierem do pieczenia dużą blachę.
Masło i cukier umieszczamy w misce i ucieramy na krem. Mieszamy z herbatą.
Dodajemy białko i ubijamy, na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na lekko oprószonym maką blacie rolujemy ciasto na kształt cylindra. Lekko spłaszczamy, zawijamy ostrożnie w folię i chłodzimy, aż ciasto będzie się nadawało do krojenia (ok pół godziny).
Kroimy na cienkie plastry(ok 5 mm) i umieszczamy na przygotowanej blaszce. Każde ciasteczko posypujemy cukrem demerara. Pieczemy ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią.


Ciasteczka z herbatą Lady GreyCiasteczka z herbatą Lady Grey
Przepis z książki J. Bellafontaine "Cookies Galore"

Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam herbacianych ciastek, muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam babkę z lady grey więc domyślam się że ciasteczka też by mi posmakowały :), fajnie Twoje wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Herbacianych ciasteczek nie miałam przyjemności kosztować. Twoje wyglądają bardzo chrupiąco :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ochotę na te ciasteczka już od czasu kiedy je zobaczyłam pewnego dnia u Dorotuś, nie wiem, czy to ten sam przepis, ale kuszą niezmiernie.
    Cudowne są u CIebie!
    Uściski Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam herbatę Lady Grey, ale nie wpadłabym na to, żeby zrobić z nią ciastka...Ciekawy pomysł, może kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają prześlicznie :)
    Nigdy nie piłam Lady Grey - poszukam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…