niedziela, 20 stycznia 2013

Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

Kurczak chilli po indyjsku to kolejne curry na moim blogu. Jestem posiadaczką sporej ilości książek z przepisami kuchni indyjskiej i w miarę gotowania nie tylko wzrasta mi apetyt na wypróbowanie kolejnych curry, ale coraz bardziej upewniam się, że kuchnia indyjska to najlepsza kuchnia na świecie. Kombinacja tych wszystkich aromatycznych smaków i zapachów jest ekstremalnie pyszna. Bardzo zachęcam wszystkich, którzy próbowali "indyjskich" sosów ze słoika lub curry kojarzą jedynie z przyprawą curry, do spróbowania takiego autentycznego indyjskiego sosu. Gwarantuję, że będziecie bardzo mile zaskoczeni.
Poniższy przepis pochodzi z książki Anjum Anand "I love curry" a na inne pyszne curry zapraszam tutaj:

piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach
curry pachnące kardamonem
filety z kurczaka w mleczku kokosowym
curry z wieprzowiny

Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

  • 15 g świeżego korzenia imbiru
  • 6 grubych ząbków czosnku
  • 2 duże pomidory, ćwiartki
  • 1 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(cumin)
  • 1 łyżka mielonej kolendry (coriander)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (turmeric)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki, dla kolory
  • 1 czubata łyzka jogurtu
  • sól, do smaku
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki ziaren brązowej gorczycy (mustard seeds -ja dałam zwykłej, żółtej)
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 6-10 zielonych papryczek chilli, w całości, ale nakłute widelcem
  • 500 g udek kurczaka bez kości, pokrojonych w grubą kostkę ( ja dałam pierś z kurczaka)
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyzka soku z cytryny lub do smaku
  • garść zielonej kolendry, do posypania, opcjonalnie

Miksujemy w blenderze imbir, czosnek i pomidory, aż będą gładkie. Dodajemy mielone przyprawy, jogurt i 3/4 łyżeczki soli.
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy ziarna gorczycy i prażymy, aż będą skakać. Dodajemy liść laurowy, cebulę i chilli i podsmażamy na średnim gazie często mieszając, aż pasta zacznie uwalniać olej(ok 6-8 minut).
Dodajemy zmiksowane w blenderze składniki i smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż prawie cały płyn wyparuje. Kontynuujemy gotowanie, aż większość płynu będzie odparowane. Gotujemy dalej, często mieszając, aż pasta uwolni olej.
Dodajemy kurczaka i mieszamy przez kilka minut. Dodajemy wodę, tak aby przykrywała kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7 minut.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż sos będzie miał gęstą konsystencję.
Próbujemy i ewentualnie przyprawiamy sokiem z cytryny i dużą ilością pieprzu. Posypujemy świeżą kolendrą i podajemy.

6 komentarzy:

  1. nie ma momentu dodania pasty z blendera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest!...już jest;-D Dzięki kesja:))

      Usuń
    2. no to teraz będę gotowac :) tez kocham curry wszelakie

      Usuń
  2. Jakże pyszny musi być, aromatyczny. Super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lista przypraw godna podziwu, a brzmi hmmm..... delikatnie mówiąc - aromatycznie :) Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te ksiazke i uwielbiam tego kurczaka. A "indyjskie" sosy ze sloika omijam szerokim lukiem :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)