Przejdź do głównej zawartości

Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

Kurczak chilli po indyjsku to kolejne curry na moim blogu. Jestem posiadaczką sporej ilości książek z przepisami kuchni indyjskiej i w miarę gotowania nie tylko wzrasta mi apetyt na wypróbowanie kolejnych curry, ale coraz bardziej upewniam się, że kuchnia indyjska to najlepsza kuchnia na świecie. Kombinacja tych wszystkich aromatycznych smaków i zapachów jest ekstremalnie pyszna. Bardzo zachęcam wszystkich, którzy próbowali "indyjskich" sosów ze słoika lub curry kojarzą jedynie z przyprawą curry, do spróbowania takiego autentycznego indyjskiego sosu. Gwarantuję, że będziecie bardzo mile zaskoczeni.
Poniższy przepis pochodzi z książki Anjum Anand "I love curry" a na inne pyszne curry zapraszam tutaj:

piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach
curry pachnące kardamonem
filety z kurczaka w mleczku kokosowym
curry z wieprzowiny

Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

  • 15 g świeżego korzenia imbiru
  • 6 grubych ząbków czosnku
  • 2 duże pomidory, ćwiartki
  • 1 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(cumin)
  • 1 łyżka mielonej kolendry (coriander)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (turmeric)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki, dla kolory
  • 1 czubata łyzka jogurtu
  • sól, do smaku
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki ziaren brązowej gorczycy (mustard seeds -ja dałam zwykłej, żółtej)
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 6-10 zielonych papryczek chilli, w całości, ale nakłute widelcem
  • 500 g udek kurczaka bez kości, pokrojonych w grubą kostkę ( ja dałam pierś z kurczaka)
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyzka soku z cytryny lub do smaku
  • garść zielonej kolendry, do posypania, opcjonalnie

Miksujemy w blenderze imbir, czosnek i pomidory, aż będą gładkie. Dodajemy mielone przyprawy, jogurt i 3/4 łyżeczki soli.
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy ziarna gorczycy i prażymy, aż będą skakać. Dodajemy liść laurowy, cebulę i chilli i podsmażamy na średnim gazie często mieszając, aż pasta zacznie uwalniać olej(ok 6-8 minut).
Dodajemy zmiksowane w blenderze składniki i smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż prawie cały płyn wyparuje. Kontynuujemy gotowanie, aż większość płynu będzie odparowane. Gotujemy dalej, często mieszając, aż pasta uwolni olej.
Dodajemy kurczaka i mieszamy przez kilka minut. Dodajemy wodę, tak aby przykrywała kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7 minut.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż sos będzie miał gęstą konsystencję.
Próbujemy i ewentualnie przyprawiamy sokiem z cytryny i dużą ilością pieprzu. Posypujemy świeżą kolendrą i podajemy.

Komentarze

  1. nie ma momentu dodania pasty z blendera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest!...już jest;-D Dzięki kesja:))

      Usuń
    2. no to teraz będę gotowac :) tez kocham curry wszelakie

      Usuń
  2. Jakże pyszny musi być, aromatyczny. Super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lista przypraw godna podziwu, a brzmi hmmm..... delikatnie mówiąc - aromatycznie :) Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te ksiazke i uwielbiam tego kurczaka. A "indyjskie" sosy ze sloika omijam szerokim lukiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)