Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo

Warzywa zapiekane z kurczakiem i kiełbaską chorizo, to kolejne dietetyczne danie z książki "The Hairy Dieters". Jedna porcja (podany poniżej przepis jest na 4 osoby) to tylko 370 kalorii. Hiszpański styl zapiekanki podkreśla kiełbaska chorizo i choć jest jej niewiele, to ten charakterystyczny smak jest wyczuwalny. Udka są bez skórki i bez kości(ich usunięcie nie powinno nastręczać problemu) a więc bardzo dietetyczne. Całość stanowi bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie jednogarnkowe. Polecam.

Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo


Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo

  • 1 średnia cebula, pokrojona na ósemki
  • 1 średnia cebula czerwona, pokrojona na ósemki
  • 500 g ziemniaków, najlepiej młodych, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki
  • 8 całych ząbków czosnku, nieobranych
  • 8 średnich pomidorów, pokrojonych w ćwiartki (u mnie cała paczka koktajlowych, połówki)
  • 75 g chorizo, najlepiej pikantnej
  • 8 udek kurczaka, bez kości i skórki (u mnie tylko 4, ale bardzo duże)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki sproszkowanej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory umieszczamy w dużym na czyniu do pieczenia i przyprawiamy sola morską i dużą ilością mielonego pieprzu. Mieszamy lekko i pieczemy przez 20 minut.
W międzyczasie, zdejmujemy skórkę z chorizo i kroimy na cienkie, ok 5 mm plastry.  Udka nacinamy delikatnie nożem w 2-3 miejscach. Oprószamy pieprzem ze wszystkich stron. Sproszkowaną paprykę i oregano mieszamy razem i odstawiamy na bok.
Wyjmujemy podpieczone warzywa z piekarnika, rozrzucamy chorizo pomiędzy warzywa i kilka razy lekko mieszamy. Umieszczamy kurczaka na wierzchu warzyw i posypujemy papryką z oregano. Przyprawiamy odrobina soli i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, przechylamy je lekko i polewamy pieczeń wytworzonym z pieczenia sosem.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zwiększamy temperaturę pieczenia do 220 st C. Dopiekamy dodatkowe 20 minut lub do momentu, aż papryka będzie miękka a kurczak przyrumieniony i chrupiący. Przed jedzeniem obieramy czosnek.

Komentarze

  1. mniam na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos mi sie zdaje, ze musze te ksiazke kupic. Przegladalam u siostry, ale tylko pobieznie, a tu sie okazuje, ze takie w niej smakowitosci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jej w sumie do tej pory zbyt dokładnie nie przejrzałam, więc tak na szybko poszły dwa przepisy, okazało się, że bardzo dobre. Zobaczymy dalej:)

      Usuń
  3. Fajna ta zapiekanka Ewenko. :)
    A Ty sie czasami nie odchudzasz? Bo jakoś nie zauważyłam, byś miała z czego.
    Ściskam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna Majanko:)
      Oj, odchudzam się, odchudzam się...widziałaś stare zdjęcia, teraz jestem grubsza. Za dużo jem i trzeba to zmienić. Jakieś 8 kilo muszę zrzucić;)
      Ściskam Cię również*

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …