piątek, 25 stycznia 2013

Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo

Warzywa zapiekane z kurczakiem i kiełbaską chorizo, to kolejne dietetyczne danie z książki "The Hairy Dieters". Jedna porcja (podany poniżej przepis jest na 4 osoby) to tylko 370 kalorii. Hiszpański styl zapiekanki podkreśla kiełbaska chorizo i choć jest jej niewiele, to ten charakterystyczny smak jest wyczuwalny. Udka są bez skórki i bez kości(ich usunięcie nie powinno nastręczać problemu) a więc bardzo dietetyczne. Całość stanowi bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie jednogarnkowe. Polecam.

Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo


Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo

  • 1 średnia cebula, pokrojona na ósemki
  • 1 średnia cebula czerwona, pokrojona na ósemki
  • 500 g ziemniaków, najlepiej młodych, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki
  • 8 całych ząbków czosnku, nieobranych
  • 8 średnich pomidorów, pokrojonych w ćwiartki (u mnie cała paczka koktajlowych, połówki)
  • 75 g chorizo, najlepiej pikantnej
  • 8 udek kurczaka, bez kości i skórki (u mnie tylko 4, ale bardzo duże)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki sproszkowanej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory umieszczamy w dużym na czyniu do pieczenia i przyprawiamy sola morską i dużą ilością mielonego pieprzu. Mieszamy lekko i pieczemy przez 20 minut.
W międzyczasie, zdejmujemy skórkę z chorizo i kroimy na cienkie, ok 5 mm plastry.  Udka nacinamy delikatnie nożem w 2-3 miejscach. Oprószamy pieprzem ze wszystkich stron. Sproszkowaną paprykę i oregano mieszamy razem i odstawiamy na bok.
Wyjmujemy podpieczone warzywa z piekarnika, rozrzucamy chorizo pomiędzy warzywa i kilka razy lekko mieszamy. Umieszczamy kurczaka na wierzchu warzyw i posypujemy papryką z oregano. Przyprawiamy odrobina soli i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, przechylamy je lekko i polewamy pieczeń wytworzonym z pieczenia sosem.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zwiększamy temperaturę pieczenia do 220 st C. Dopiekamy dodatkowe 20 minut lub do momentu, aż papryka będzie miękka a kurczak przyrumieniony i chrupiący. Przed jedzeniem obieramy czosnek.

8 komentarzy:

  1. mniam na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos mi sie zdaje, ze musze te ksiazke kupic. Przegladalam u siostry, ale tylko pobieznie, a tu sie okazuje, ze takie w niej smakowitosci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jej w sumie do tej pory zbyt dokładnie nie przejrzałam, więc tak na szybko poszły dwa przepisy, okazało się, że bardzo dobre. Zobaczymy dalej:)

      Usuń
  3. Fajna ta zapiekanka Ewenko. :)
    A Ty sie czasami nie odchudzasz? Bo jakoś nie zauważyłam, byś miała z czego.
    Ściskam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna Majanko:)
      Oj, odchudzam się, odchudzam się...widziałaś stare zdjęcia, teraz jestem grubsza. Za dużo jem i trzeba to zmienić. Jakieś 8 kilo muszę zrzucić;)
      Ściskam Cię również*

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)