Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo
- 1 średnia cebula, pokrojona na ósemki
- 1 średnia cebula czerwona, pokrojona na ósemki
- 500 g ziemniaków, najlepiej młodych, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki
- 8 całych ząbków czosnku, nieobranych
- 8 średnich pomidorów, pokrojonych w ćwiartki (u mnie cała paczka koktajlowych, połówki)
- 75 g chorizo, najlepiej pikantnej
- 8 udek kurczaka, bez kości i skórki (u mnie tylko 4, ale bardzo duże)
- 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki sproszkowanej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory umieszczamy w dużym na czyniu do pieczenia i przyprawiamy sola morską i dużą ilością mielonego pieprzu. Mieszamy lekko i pieczemy przez 20 minut.
W międzyczasie, zdejmujemy skórkę z chorizo i kroimy na cienkie, ok 5 mm plastry. Udka nacinamy delikatnie nożem w 2-3 miejscach. Oprószamy pieprzem ze wszystkich stron. Sproszkowaną paprykę i oregano mieszamy razem i odstawiamy na bok.
Wyjmujemy podpieczone warzywa z piekarnika, rozrzucamy chorizo pomiędzy warzywa i kilka razy lekko mieszamy. Umieszczamy kurczaka na wierzchu warzyw i posypujemy papryką z oregano. Przyprawiamy odrobina soli i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, przechylamy je lekko i polewamy pieczeń wytworzonym z pieczenia sosem.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zwiększamy temperaturę pieczenia do 220 st C. Dopiekamy dodatkowe 20 minut lub do momentu, aż papryka będzie miękka a kurczak przyrumieniony i chrupiący. Przed jedzeniem obieramy czosnek.
Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńO tak!
Usuńmniam na pewno wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne danie:)
UsuńCos mi sie zdaje, ze musze te ksiazke kupic. Przegladalam u siostry, ale tylko pobieznie, a tu sie okazuje, ze takie w niej smakowitosci...
OdpowiedzUsuńJa jej w sumie do tej pory zbyt dokładnie nie przejrzałam, więc tak na szybko poszły dwa przepisy, okazało się, że bardzo dobre. Zobaczymy dalej:)
UsuńFajna ta zapiekanka Ewenko. :)
OdpowiedzUsuńA Ty sie czasami nie odchudzasz? Bo jakoś nie zauważyłam, byś miała z czego.
Ściskam:*
Fajna Majanko:)
UsuńOj, odchudzam się, odchudzam się...widziałaś stare zdjęcia, teraz jestem grubsza. Za dużo jem i trzeba to zmienić. Jakieś 8 kilo muszę zrzucić;)
Ściskam Cię również*