Przejdź do głównej zawartości

Torcik makowo-serowy

Torcik makowo-serowy przygotowałam w ramach utylizacji masy makowej z puszki i sera z wiaderka. O ile seromakowiec, który upiekłam z połowy wyżej wymienionych składników był bardzo udanym wypiekiem, o tyle torcik makowy doczekał się nieco kontrowersyjnych ocen. Przepis jednak podaję, bo niektórym smakował a po małych przeróbkach myślę, że smak ciasta bardzo zyska. Masa makowa w cieście jest dość specyficzna po dodaniu do niej czekolady i może nie każdemu smakować, ale warto takiej mieszanki czekoladowo makowej spróbować. Bardzo dobra masa serowa. Ja swoje ciasto przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki, który kompletnie w nim nie pasował. Reasumując, bez dżemu, będzie to całkiem smaczne ciasto.

Torcik makowo-serowy


Torcik makowo-serowy

Masa makowa:

  • 1/2 puszki masy makowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 100g ciemnej czekolady, rozpuszczonej

Masa serowa:

  • 500 g sera zmielonego (dałam wiaderkowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
  • 1 biała czekolada, roztopiona

Piekarnik nastawiamy na 175 st C i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 22 cm
Przygotowujemy masę makową. Do miski wkładamy masę z puszki, dodajemy wiórki kokosowe, mielone migdały, jajka i roztopiona czekoladę, wszystkie składniki mieszamy i dzielimy masę na pół.
Wykłądamy połowę masy na dnie torotwnicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 13 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Ser wkładamy do miski i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy mleko skondensowane, jajka, roztopiona białą czekoladę i mieszamy, aż masa będzie gładka. Dzielimy masę na 2 części.
Wyjmujemy podpieczony spód makowy i wylewamy na niego połowę masy serowej i równomiernie rozprowadzamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 13 minut. Na podpieczoną warstwę sera rozprowadzamy delikatnie drugą porcję masy makowej(będzie to nieco uciążliwe, ale da się zrobić) po czym wstawiamy do piekarnika na kolejne 13 minut. Czynność powtarzamy drugą częścią masy serowej i ponownie wstawiamy na 13 minut do piekarnika. Upieczone ciasto studzimy.
Wierzch posypujemy przesianym kakao.
Po oryginalny przepis odsyłam do Kwestii Smaku

Komentarze

  1. makowo czekoladowy miks faktycznie intrygujący

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smak bardzo inny od tego co znamy:)

      Usuń
  2. Wyglada pysznie! Jesli przyjdzie mi ochota na to ciasto, pojde za twoja rada i zrezygnuje z dzemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ten dżem to już było za wiele wrażeń w jednym:)

      Usuń
  3. mniam :) Torcik wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba! Kuszący i pyszny :)
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko i też cieplutko Cię pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)