Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z soczewicy czerwonej

Pasztet z soczewicy czerwonej to moja kolejna soczewicowa potrawa. Soczewicę poznałam całkiem niedawno i stwierdzam, że to wspaniałe strączkowe warzywo. Pasztet jest bardzo smaczny i przypomina nieco pasztet mięsny. Jest delikatny, ale nie mdły, dodane do niego przyprawy i warzywa świetnie się ze sobą komponują. No i ta piękna lekko pomarańczowa barwa, kanapka z takim pasztetem jest nie tylko bardzo smaczna i zdrowa ale również apetyczna. Pasztet można bardzo łatwo pokroić, choć ja wolę go na kanapkach rozsmarować. Pycha.


Pasztet z soczewicy czerwonej

Pasztet z soczewicy czerwonej

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 100 g masła
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 średnie marchewki, starte na tarce
  • 1 pasternak(można zastąpić korzeniem pietruszki), starty na tarce
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru, starty drobno na tarce
  • 4 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 3 szczypty mielonej chilli
  • 2 jajka, roztrzepane
  • sól i pieprz do smaku

Soczewicę płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy, aż z soczewicy powstanie gęste puree (ok 20-30 minut).
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę, aż będzie szklista, dodajemy pozostałe starte warzywa i smażymy, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy kmin rzymski, imbir, paprykę, chilli i czosnek i smażymy jeszcze 1-2 minuty.Warzywa łączymy z soczewicowym puree i miksujemy blenderem. Dodajemy jajka, dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i sporą ilością pieprzu.
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy średnią foremkę keksową. Ja wyłożyłam ją folią aluminiową, ale możemy też papierem do pieczenia, lub po prostu natłuścić i wysypać bułką tartą.
Pasztet przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut.

Komentarze

  1. domowy pasztet!
    szaleństwo :]
    uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam soczewicę, a do tego jestem fanką pasztetów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo polecam do zrobienia! Na pewno posmakuje:)

      Usuń
  3. wygląda świetnie, jak na razie jadłam tylko tradycyjny, mięsny. ten jest bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno rozpoznać, ze to nie jest mięsny pasztet:)

      Usuń
  4. chodzi za mną taki domowy, zdrowy pasztet:) wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nie tylko zdrowy, ale jest i pyszny!

      Usuń
  5. Jaki piękny , dostojny , ja często robię domowe pasztety strączkowe ,a soczewica to ulubiona jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Margot, ja soczewicę dopiero poznaję i coraz bardziej lubię:)

      Usuń
  6. Wygląda tak smakowicie! Nigdy nie jadłam nic podobnego. Chetnie bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się Majanko, na pewno Ci posmakuje:)

      Usuń
  7. Ewenko, robiłam coś podobnego - kolor tez na mnie działa:)
    Z ogórasem najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórasy bardzo do niego pasują, ale ja i bez nich wtrzącham;)

      Usuń
  8. Robiłam taki pasztet 2 razy: pierwszy wyszedł mdły, drugi — wspaniały. Ale trzeba go naprawdę do przyprawić.
    Muszę spróbować jeszcze raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten nie był mdły:) Dobrze doprawiłam!

      Usuń
  9. Czy mogę prosić o wymiar keksówki, która była użyta do pieczenia? :-)
    dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  10. ileż tu pysznych przepisów u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)