Przejdź do głównej zawartości

Ciasto mrówkowiec

Klasyczne ucierane ciasto z suchym makiem, znane pod nazwą mrówkowiec lub piegusek, było swego czasu bardzo popularne. Nic dziwnego, to proste i smaczne ciasto, które zrobi każdy. Starą, popularną wersję przepisu wzbogaciłam masłem (od wielu lat nie używam margaryny w wypiekach - tak jest nie tylko zdrowiej, ale o wiele smaczniej), olejek migdałowy zastąpiłam niewielką ilością( tak, te przearomatyzowane ciasta straszyły kiedyś nasze podniebienia) migdałowego ekstraktu, przez co smak jest bardziej naturalny. Ciasto jest miękkie, wilgotne i długo utrzymuje swą świeżość. Spotkanie po latach z mrówkowcem zaliczam do udanych:)

Ciasto mrówkowiec


Ciasto mrówkowiec

  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm
Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy porcjami mąkę i proszek od pieczenia. Na koniec dodajemy ekstrakt migdałowy i suchy mak. Ciasto wylewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.


Ciasto mrówkowiec

Ciasto mrówkowiec
Przepis na podstawie przepisu sprzed 20 lat z BPD

Komentarze

  1. To jedno z kulinarnych wspomnień mojego dzieciństwa. Nigdy nie byłam fanką tego ciasta. Może faktycznie winę za to ponoszę sztuczne aromaty?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto. I nawet robiłam je na wigilię klasową bo robi się bardzo szybko i nie ma z nim problemów. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam z domu :)
    Chetnie sobie przypomne ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak byłam dzieckiem to mama robiła, a teraz znalazłam jej stary przepis właśnie na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To taki piegusek :) Śliczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś robiłam podobne ciasto. i smakowało mi bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten przepis, bo jest taaki prosty no i nazwa równiez mi się bardzo podoba.
    Zapisuję go w ulubionych:)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamietam to ciasto jeszcze z dziecinstwa. Robila je moja ciocia przelozone jeszcze jakas pyszna masa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis prosty, ciasto pyszne, takie maślane w smaku :) Piekłam wczoraj, musiałam wydłużyć czas pieczenia do półtorej godziny (do suchego patyczka). Wszystkim smakuje i powoli znika (jest spore) :) Dzięki za wszystkie przepisy, wypróbowuję ich coraz więcej :)
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Justynko, że wypróbowujesz tyle przepisów. Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz:) Powodzenia w pieczeniu!

      Usuń
  10. Robiłam kiedyś tort,w którym blaty były właśnie z takiego ciasta-pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie sie piecze, dam znac jak wyszło, jedyne co zmieniłam to roztopiłam masło i do roztopionego masła dodawałam cukier i wszystko po kolei , taka metoda pozwala mi uniknąć zakalca, w innych ciastach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że posmakuje i wszystko będzie ok. Czasami też robię z roztopionym masłem, ale nie po to, żeby uniknąć zakalca - staram się długo ucierać i mieć wszystkie składniki w jednakowej temperaturze. Zakalce, to u mnie rzadkość..chociaż się zdarzają ;-)

      Usuń
  12. Wyszła pyszna babka, bardzo dziękuje za przepis! Robiłam wcześniej z innego blogu i wyszedł zakalec a ta jest idealna!
    Jestem zachwycona Pani blogiem, już następne czekają na wypróbowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto się udało!

      Usuń
  13. Witam, ucieramy tzn nie daj Boże ręcznie?? Czy da się mikserem? I po co natłuszczać blachę skoro wykładamy papierem do pieczenia?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Niesiu. Ucieramy jak najbardziej mikserem a blachę natłuszczamy, żeby papier dokładnie do niej przylegał i by łatwiej wkładać utarte ciasto - praktykuję od lat :)

      Usuń
  14. Bardzo ziekuje za odpowiedzi, dam znac wieczorem jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj, miałam dac znac wcześniej ale wtedy za krotko piekalam( mój piekarnik raczej przypieka i myslalam żeby skrocic czas ;) ) i srodek mi się nie dopiekl ale dzis probowalam ponownie i wyszlo bardzo smaczne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi jak smak mojego dzieciństwa. Zaraz obok babki z kakao.
    Mam nadzieję, że niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …