czwartek, 17 stycznia 2013

Omlet z serem camembert

Omlet to chyba najszybsze śniadanie na ciepło. Omlet z serem camembert należy do tych najmniej skomplikowanych, co jest dość istotne, gdy się spieszymy. Mogę go jeść bez chleba, co z góry zmniejsza kaloryczność dania. Połączenie jajek z pleśniowym serem jest niewątpliwie bardzo smaczne. Same zalety. Wiem, że niektórzy mają problemy ze złożeniem omleta na pół. Dobra patelnia i odpowiednia ilość tłuszczu(nie za mało) rozwiążą ten problem.

Omlet z serem camembert


Omlet z serem camembert
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki sera camembert
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Na patelni roztapiamy masło, wylewamy jajka i smażymy. Gdy jajka zaczną się ścinać, kładziemy na nie plasterki sera, za pomocą szpatułki podważamy połowę omleta i przykrywamy nią drugą połowę. Chwilę jeszcze smażymy. Podajemy natychmiast, posypane dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

4 komentarze:

  1. zdaje się tak proste, że zachwyca swą prostotą... wiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam omletu na śniadanie ;) ??? jej, muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet to swietne"awaryjne" danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę go wypróbować, wygląda bardzo smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)