Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Kolejne jesienne ciasta z jabłkami i kruszonką. Bardzo podobne do poprzedniej wersji ciasta z jabłkami, z odrobinę większą ilością jabłek. Równie pyszne i aromatyczne. Kubek kawy lub herbaty i kawałek ciasta z jabłkami i pyszną kruszonką na pewno poprawi nam nastrój w coraz chłodniejsze, jesienne dni.

Ciasto z jabłkami i kruszonką


Ciasto z jabłkami i kruszonką
    Ciasto z jabłkami i kruszonką
  • 60 g masła
  • 140 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 3 jabłka Granny Smith

Na kurszonkę:

  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła, schlodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 70 g jasnego cukru brązowego

Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Okrągła tortownicę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy mąką.
Przygotowujemy kruszonkę. Przesianą mąkę i cynamon umieszczamy w misce. Dodajemy masło i palcami łączymy z mąką, aż do powstania grudek. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na bok.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy jajko i esencję i dokładnie ucieramy. Połowę przesianej mąki, proszek do pieczenia i sól oraz połowę mleka dodajemy i mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą mąką i mlekiem. Wylewamy masę do foremki.
Jabłka pokrojone w plastry układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-45 minut. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wyjmujemy. Można podawać na ciepło lub zimno.
Przepis z książki "The hummingbird bakery Cake days"

Komentarze

  1. Śliczne to ciacho Ewenko! Takie jesienne, z jabłuszkami,mniam:) Teraz jabłka i śliwki królują i dobrze.
    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wyjadać kruszonkę - ogołociłabym z niej Twoje ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka jabłkowa jesień jest najmilsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Masa pysznej kruszonki na cieście z jabłkami do mnie przemawia!

    OdpowiedzUsuń
  5. wlasnie takiego, pysznego ciasta dzisiaj szukam :) Mam kilka jablek do wykorzystania i nie mam glowy do skomplikowanych wypiekow. Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie tradycyjne ciasta są najlepsze:) Wygląda kusząco

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewena, te twoje ciasta są zjawiskowe , niby zwyczajne , proste ,ale tak smakowite ,że aż strach , ja bym zjadła te z pół blachy

    OdpowiedzUsuń
  8. to jest czas na takie cista, dlatego z przyjemnościa się częstuję:) pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ohh, ile kruszonki! Cudo. I jesienne jabłka...perfekcyjne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. i ta kruszonka... pycha ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam

    Chcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl.
    Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dużo pożytecznych i cennych przepisów.
    W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.

    Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.

    Redakcja www.grandfooding.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada bardzo pysznie.
    Dariusz

    OdpowiedzUsuń
  13. nagromadzenie na blogach ciast z jabłkami potwierdza - przyszła jesień. ale te ciasta z jabłkami to jeden z niewielu jej pozytywnych aspektów ;) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczne i proste ciasto, dzisiaj wyprobowalam przepis i na pewno jeszcze do niego powroce.
    Ania G.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …