Ciasto z jabłkami i kruszonką
- 60 g masła
- 140 g mąki
- 100 g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczka soli
- 80 ml mleka
- 3 jabłka Granny Smith
Na kurszonkę:
- 70 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 40 g masła, schlodzonego i pokrojonego w kostkę
- 70 g jasnego cukru brązowego
Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Okrągła tortownicę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy mąką.
Przygotowujemy kruszonkę. Przesianą mąkę i cynamon umieszczamy w misce. Dodajemy masło i palcami łączymy z mąką, aż do powstania grudek. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na bok.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy jajko i esencję i dokładnie ucieramy. Połowę przesianej mąki, proszek do pieczenia i sól oraz połowę mleka dodajemy i mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą mąką i mlekiem. Wylewamy masę do foremki.
Jabłka pokrojone w plastry układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-45 minut. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wyjmujemy. Można podawać na ciepło lub zimno.
Przepis z książki "The hummingbird bakery Cake days"
Śliczne to ciacho Ewenko! Takie jesienne, z jabłuszkami,mniam:) Teraz jabłka i śliwki królują i dobrze.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ślę:)
Lubię wyjadać kruszonkę - ogołociłabym z niej Twoje ciasto ;)
OdpowiedzUsuńtaka jabłkowa jesień jest najmilsza.
OdpowiedzUsuńMasa pysznej kruszonki na cieście z jabłkami do mnie przemawia!
OdpowiedzUsuńwlasnie takiego, pysznego ciasta dzisiaj szukam :) Mam kilka jablek do wykorzystania i nie mam glowy do skomplikowanych wypiekow. Super!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńTakie tradycyjne ciasta są najlepsze:) Wygląda kusząco
OdpowiedzUsuńKradne kawałek ciacha ;)
OdpowiedzUsuńEwena, te twoje ciasta są zjawiskowe , niby zwyczajne , proste ,ale tak smakowite ,że aż strach , ja bym zjadła te z pół blachy
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńto jest czas na takie cista, dlatego z przyjemnościa się częstuję:) pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńOhh, ile kruszonki! Cudo. I jesienne jabłka...perfekcyjne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńi ta kruszonka... pycha ciacho:)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńChcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl.
Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dużo pożytecznych i cennych przepisów.
W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.
Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.
Redakcja www.grandfooding.pl
Wyglada bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńDariusz
nagromadzenie na blogach ciast z jabłkami potwierdza - przyszła jesień. ale te ciasta z jabłkami to jeden z niewielu jej pozytywnych aspektów ;) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i proste ciasto, dzisiaj wyprobowalam przepis i na pewno jeszcze do niego powroce.
OdpowiedzUsuńAnia G.