Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką
ciasto pierogowe:
farsz:
- 1 cebula zwykła
- 1 cebula szalotka
- 50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 5 cebul
Przygotowanie ciasta pierogowego:
mąkę przesiewamy na blat i robimy wgłębienie. Wbijamy 2 jajka, dodajemy sól, olej i mieszamy widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrabiamy rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej wody. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 20 minut.
Przygotowanie farszu:
cebulę zwykłą i szalotkę obieramy i drobno siekamy. Szpinak płuczemy, przebieramy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 1 minutę. Osączamy, odciskamy i drobno siekamy.
Boczek podsmażamy z cebulą na łyżce masła. Mieszamy ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem, majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Przygotowanie pierogów:
ciasto cienko wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie równe części. Na jednej nakładamy w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu smarujemy roztrzepanym białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy miejsca między porcjami farszu. Radełkiem wykrawamy kwadratowe pierożki. Gotujemy przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.
Pozostałe cebule kroimy w krążki, zezłacamy na oleju.
Ugotowane pierożki podajemy posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.
Bardzo fajny pomysł na obiad :) z ochotą bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńteż planuję zrobić pierogi ze szpinakiem, tylko z nieco innym farszem, mam nadzieję, że się udadzą i też będę mogła się nimi pochwalić :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką szpinaku, to jedno ze smaczniejszych warzyw. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla klasycznych pierogow z miesem :)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze do piergow duuuzo cebuli =)
Bardzo smaczna wersja pierogów
OdpowiedzUsuńO! my też dzisiaj robiliśmy pierogi - mięsne :) Szpinak do tego, to jest myśl!
OdpowiedzUsuńpozdr!
Mniam, Ewenko,one wyglądają przepysznie! Kuszące. Z chęcia zjadłabym na obiadek. Pychotka:)
OdpowiedzUsuńPozdrówki:*
Mnie się ten farsz bardzo podoba :-) Musi być pysznie, skoro zamknięte w moim ulubionym pierogowym cieście!
OdpowiedzUsuńLubie takie niebanalne pierogi!
OdpowiedzUsuńpycha:) fajnie nadziane:)
OdpowiedzUsuńpierogi ze szpinakiem to jedne z moich ulubionych :]
OdpowiedzUsuńchodzą za mną pierogi...
OdpowiedzUsuńlubię kombinacje ze szpinakiem. Moje szkraby nie przepadają za tym smakiem ale jak robie potrawę z dodatkiem szpinaku to jakoś jedzą. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi wielkiego smaczka na te pierogi, bo połączenie szpinaku z mięsem może być naprawdę smacznym pomysłem. Blog dodaję do obserwowanych/ulubionych i zapraszam do siebie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń