sobota, 17 września 2011

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

Te pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką, z przepisu zamieszczonego przez Edysię, robiłam już dość dawno. Przyznać muszę, że szpinaku prawie w nich nie czuć, jest bardzo zdominowany przez mięso i boczek. Z tego co pamiętam, pierożki choć bardziej mięsne niż szpinakowe, smakowały nam i okazały się fajnym pomysłem na urozmaicenie diety. Ulepiłam je tradycyjnie, ale kto ma ochotę pobawić się radełkiem i takie urządzenie ma, podaję w przepisie wersję na kwadratowe poduszeczki. Dodatek dużej ilości cebuli jest w tym przepisie nieodzowny:)

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

 
Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

ciasto pierogowe:
    Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju

farsz:
  • 1 cebula zwykła
  • 1 cebula szalotka
  •  50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
  •  1 łyżka masła
  •  150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
  •  1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  •  200 g świeżych liści szpinaku
  •  1 łyżeczka suszonego majeranku
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  sól i pieprz
  •  1 całe jajko
  •  1 białko

  •  5 cebul

Przygotowanie ciasta pierogowego:

mąkę przesiewamy na blat i robimy wgłębienie. Wbijamy 2 jajka, dodajemy sól, olej i mieszamy widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrabiamy rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej wody. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 20 minut.

Przygotowanie farszu:

cebulę zwykłą i szalotkę obieramy i drobno siekamy. Szpinak płuczemy, przebieramy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 1 minutę. Osączamy, odciskamy i drobno siekamy.
Boczek podsmażamy z cebulą na łyżce masła. Mieszamy ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem, majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku


Przygotowanie pierogów:

ciasto cienko wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie równe części. Na jednej nakładamy w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu smarujemy roztrzepanym białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy miejsca między porcjami farszu. Radełkiem wykrawamy kwadratowe pierożki. Gotujemy przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.

Pozostałe cebule kroimy w krążki, zezłacamy na oleju.
Ugotowane pierożki podajemy posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.

14 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na obiad :) z ochotą bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też planuję zrobić pierogi ze szpinakiem, tylko z nieco innym farszem, mam nadzieję, że się udadzą i też będę mogła się nimi pochwalić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką szpinaku, to jedno ze smaczniejszych warzyw. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywa dla klasycznych pierogow z miesem :)
    U mnie zawsze do piergow duuuzo cebuli =)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna wersja pierogów

    OdpowiedzUsuń
  6. O! my też dzisiaj robiliśmy pierogi - mięsne :) Szpinak do tego, to jest myśl!

    pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, Ewenko,one wyglądają przepysznie! Kuszące. Z chęcia zjadłabym na obiadek. Pychotka:)
    Pozdrówki:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie się ten farsz bardzo podoba :-) Musi być pysznie, skoro zamknięte w moim ulubionym pierogowym cieście!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie takie niebanalne pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  10. pierogi ze szpinakiem to jedne z moich ulubionych :]

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię kombinacje ze szpinakiem. Moje szkraby nie przepadają za tym smakiem ale jak robie potrawę z dodatkiem szpinaku to jakoś jedzą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Narobiłaś mi wielkiego smaczka na te pierogi, bo połączenie szpinaku z mięsem może być naprawdę smacznym pomysłem. Blog dodaję do obserwowanych/ulubionych i zapraszam do siebie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)