Przejdź do głównej zawartości

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

Te pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką, z przepisu zamieszczonego przez Edysię, robiłam już dość dawno. Przyznać muszę, że szpinaku prawie w nich nie czuć, jest bardzo zdominowany przez mięso i boczek. Z tego co pamiętam, pierożki choć bardziej mięsne niż szpinakowe, smakowały nam i okazały się fajnym pomysłem na urozmaicenie diety. Ulepiłam je tradycyjnie, ale kto ma ochotę pobawić się radełkiem i takie urządzenie ma, podaję w przepisie wersję na kwadratowe poduszeczki. Dodatek dużej ilości cebuli jest w tym przepisie nieodzowny:)

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

 
Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

ciasto pierogowe:
    Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju

farsz:
  • 1 cebula zwykła
  • 1 cebula szalotka
  •  50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
  •  1 łyżka masła
  •  150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
  •  1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  •  200 g świeżych liści szpinaku
  •  1 łyżeczka suszonego majeranku
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  sól i pieprz
  •  1 całe jajko
  •  1 białko

  •  5 cebul

Przygotowanie ciasta pierogowego:

mąkę przesiewamy na blat i robimy wgłębienie. Wbijamy 2 jajka, dodajemy sól, olej i mieszamy widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrabiamy rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej wody. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 20 minut.

Przygotowanie farszu:

cebulę zwykłą i szalotkę obieramy i drobno siekamy. Szpinak płuczemy, przebieramy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 1 minutę. Osączamy, odciskamy i drobno siekamy.
Boczek podsmażamy z cebulą na łyżce masła. Mieszamy ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem, majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku


Przygotowanie pierogów:

ciasto cienko wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie równe części. Na jednej nakładamy w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu smarujemy roztrzepanym białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy miejsca między porcjami farszu. Radełkiem wykrawamy kwadratowe pierożki. Gotujemy przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.

Pozostałe cebule kroimy w krążki, zezłacamy na oleju.
Ugotowane pierożki podajemy posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na obiad :) z ochotą bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też planuję zrobić pierogi ze szpinakiem, tylko z nieco innym farszem, mam nadzieję, że się udadzą i też będę mogła się nimi pochwalić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką szpinaku, to jedno ze smaczniejszych warzyw. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywa dla klasycznych pierogow z miesem :)
    U mnie zawsze do piergow duuuzo cebuli =)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna wersja pierogów

    OdpowiedzUsuń
  6. O! my też dzisiaj robiliśmy pierogi - mięsne :) Szpinak do tego, to jest myśl!

    pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, Ewenko,one wyglądają przepysznie! Kuszące. Z chęcia zjadłabym na obiadek. Pychotka:)
    Pozdrówki:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie się ten farsz bardzo podoba :-) Musi być pysznie, skoro zamknięte w moim ulubionym pierogowym cieście!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie takie niebanalne pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  10. pierogi ze szpinakiem to jedne z moich ulubionych :]

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię kombinacje ze szpinakiem. Moje szkraby nie przepadają za tym smakiem ale jak robie potrawę z dodatkiem szpinaku to jakoś jedzą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Narobiłaś mi wielkiego smaczka na te pierogi, bo połączenie szpinaku z mięsem może być naprawdę smacznym pomysłem. Blog dodaję do obserwowanych/ulubionych i zapraszam do siebie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …