Przepis na holenderskie ciasto z jabłkami
- 2 jajka
- 175 g drobnego cukru, plus 15 g dodatkowo do posypania
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 75 g masła
- 75 ml mleka
- 125 g maki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe(lub 1 duże) jabłka
- opcjonalnie śmietanka do podania
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii ucieramy do białości.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem i wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy aż masa będzie bez grudek mąki. Miksturę wylewamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na plastry i układamy na powierzchni ciasta(powinny opaść na dno, ale moje uparcie trzymały się na powierzchni). Posypujemy dodatkowym cukrem. Pieczemy przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st C i pieczemy jeszcze kolejne 20-25 minut. Studzimy w foremce. Podajemy ciepłe, z dodatkiem śmietanki lub bez, ale zimne też jest bardzo dobre.
Jabłkowe ciasto;)moja nowa miłość;d,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa notowałam z programu Tv ten przepis i moje składniki w ilości nieznacznie się różnią. Co do cukru to u mnie jest 125 g ale i tak dałam tylko 100 g i nie było mowy o posypywaniu wierzchu ale myślę, ze jak są słodkie jabłka to nie trzeba. Wszak, ze to ciacho jest naprawdę obłędne i tak jak piszesz ręka sama po nie sięga :) A ja zapomniałam o dniu jabłka u mnie dziś w roli głównej marchewka ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńJabłkowe ciasta zawsze dobre:)
Uwielbiam ciasta z jabłkami, dobrze mi się kojarzą:) no i oczywiście są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńNiebezpiecznie smaczne ciasto z jabłkami. Jak dla mnie bombowe. ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale sie prezentuje i na pewno przepyszne :) takie szybkie ciasta sa przewaznie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTakie delikatne ciasta sa pyszne :-)
OdpowiedzUsuńO jaka fajna i pyszna jabłkowa propozycja:) jak dla mnie idealna:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ....moja ręka juz po nie sięga:)
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam takie ciasta - przede wszystkim ze względu na skórkę, a ta wyglada wyjątkowo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńA ja Dzien Jablka jednak przegapilam :( A ciasto strasznie mi sie podoba. Musi byc pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
Uwielbiam Twoje zdjęcia! A to jest wprost cudowne, że o samym cieście nie wspomnę!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
Lubie takie ciasta z owocami ichetnie sie czestuje:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś, bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń