środa, 28 września 2011

Holenderskie ciasto z jabłkami

O mało nie przegapiłabym Dnia Jabłka, który od kilku już lat organizuje Tatter. Zdążyłam jednak, a wczorajsza decyzja "co by tu upiec", była szybka i oczywista. To błyskawiczne holenderskie ciasto z jabłkami z przepisu Rachel Allen(z książki "Bake")jest nie tylko szybkie do zrobienia ale i bardzo smaczne. Obawiałam się troszkę stosunkowo dużej ilości cukru, ale ciasto nie było przesłodzone, a niewielka foremka skutecznie ograniczyła ilość spożytych kalorii, bowiem ciasto jest z gatunku tych, po które ręka sama się wyciąga. Wilgotne, aromatyczne, pyszne ciasto. Polecam.

Holenderskie ciasto z jabłkami

Przepis na holenderskie ciasto z jabłkami
  • 2 jajka
  • 175 g drobnego cukru, plus 15 g dodatkowo do posypania
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 g masła
  • 75 ml mleka
  • 125 g maki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe(lub 1 duże) jabłka
  • opcjonalnie śmietanka do podania

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii ucieramy do białości.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem i wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy aż masa będzie bez grudek mąki. Miksturę wylewamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na plastry i układamy na powierzchni ciasta(powinny opaść na dno, ale moje uparcie trzymały się na powierzchni). Posypujemy dodatkowym cukrem. Pieczemy przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st C i pieczemy jeszcze kolejne 20-25 minut. Studzimy w foremce. Podajemy ciepłe, z dodatkiem śmietanki lub bez, ale zimne też jest bardzo dobre.

14 komentarzy:

  1. Jabłkowe ciasto;)moja nowa miłość;d,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja notowałam z programu Tv ten przepis i moje składniki w ilości nieznacznie się różnią. Co do cukru to u mnie jest 125 g ale i tak dałam tylko 100 g i nie było mowy o posypywaniu wierzchu ale myślę, ze jak są słodkie jabłka to nie trzeba. Wszak, ze to ciacho jest naprawdę obłędne i tak jak piszesz ręka sama po nie sięga :) A ja zapomniałam o dniu jabłka u mnie dziś w roli głównej marchewka ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Jabłkowe ciasta zawsze dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z jabłkami, dobrze mi się kojarzą:) no i oczywiście są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niebezpiecznie smaczne ciasto z jabłkami. Jak dla mnie bombowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale sie prezentuje i na pewno przepyszne :) takie szybkie ciasta sa przewaznie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaka fajna i pyszna jabłkowa propozycja:) jak dla mnie idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda ....moja ręka juz po nie sięga:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, uwielbiam takie ciasta - przede wszystkim ze względu na skórkę, a ta wyglada wyjątkowo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja Dzien Jablka jednak przegapilam :( A ciasto strasznie mi sie podoba. Musi byc pyszniutkie :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam Twoje zdjęcia! A to jest wprost cudowne, że o samym cieście nie wspomnę!
    Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubie takie ciasta z owocami ichetnie sie czestuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dziś, bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)