Przejdź do głównej zawartości

Holenderskie ciasto z jabłkami

O mało nie przegapiłabym Dnia Jabłka, który od kilku już lat organizuje Tatter. Zdążyłam jednak, a wczorajsza decyzja "co by tu upiec", była szybka i oczywista. To błyskawiczne holenderskie ciasto z jabłkami z przepisu Rachel Allen(z książki "Bake")jest nie tylko szybkie do zrobienia ale i bardzo smaczne. Obawiałam się troszkę stosunkowo dużej ilości cukru, ale ciasto nie było przesłodzone, a niewielka foremka skutecznie ograniczyła ilość spożytych kalorii, bowiem ciasto jest z gatunku tych, po które ręka sama się wyciąga. Wilgotne, aromatyczne, pyszne ciasto. Polecam.

Holenderskie ciasto z jabłkami

Przepis na holenderskie ciasto z jabłkami
  • 2 jajka
  • 175 g drobnego cukru, plus 15 g dodatkowo do posypania
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 g masła
  • 75 ml mleka
  • 125 g maki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe(lub 1 duże) jabłka
  • opcjonalnie śmietanka do podania

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii ucieramy do białości.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem i wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy aż masa będzie bez grudek mąki. Miksturę wylewamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na plastry i układamy na powierzchni ciasta(powinny opaść na dno, ale moje uparcie trzymały się na powierzchni). Posypujemy dodatkowym cukrem. Pieczemy przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st C i pieczemy jeszcze kolejne 20-25 minut. Studzimy w foremce. Podajemy ciepłe, z dodatkiem śmietanki lub bez, ale zimne też jest bardzo dobre.

Komentarze

  1. Jabłkowe ciasto;)moja nowa miłość;d,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja notowałam z programu Tv ten przepis i moje składniki w ilości nieznacznie się różnią. Co do cukru to u mnie jest 125 g ale i tak dałam tylko 100 g i nie było mowy o posypywaniu wierzchu ale myślę, ze jak są słodkie jabłka to nie trzeba. Wszak, ze to ciacho jest naprawdę obłędne i tak jak piszesz ręka sama po nie sięga :) A ja zapomniałam o dniu jabłka u mnie dziś w roli głównej marchewka ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Jabłkowe ciasta zawsze dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z jabłkami, dobrze mi się kojarzą:) no i oczywiście są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niebezpiecznie smaczne ciasto z jabłkami. Jak dla mnie bombowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale sie prezentuje i na pewno przepyszne :) takie szybkie ciasta sa przewaznie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaka fajna i pyszna jabłkowa propozycja:) jak dla mnie idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda ....moja ręka juz po nie sięga:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, uwielbiam takie ciasta - przede wszystkim ze względu na skórkę, a ta wyglada wyjątkowo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja Dzien Jablka jednak przegapilam :( A ciasto strasznie mi sie podoba. Musi byc pyszniutkie :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam Twoje zdjęcia! A to jest wprost cudowne, że o samym cieście nie wspomnę!
    Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubie takie ciasta z owocami ichetnie sie czestuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dziś, bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …