Przejdź do głównej zawartości

Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową

Są takie chwile, gdy chce się coś słodkiego. Coś ekstremalnie słodkiego. Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową jest idealna na zaspokojenie takiego zapotrzebowania. Gdy znalazłam ten przepis, pewnego deszczowego popołudnia, nie przypuszczałam, że efekt będzie aż tak zadowalający. Jedna taka kostka była wystarczająca. Pysznie karmelowa, z wyraźną kokosową nutą, wykończona czekoladą krajanka. Na chwile zwiększonego zapotrzebowania na słodkie bardzo polecam.

Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową



Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową

    Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową
  • 125 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g wiórek kokosowych
  • 115 g drobnego cukru
  • 125 g masła, rozpuszczonego

Masa karmelowa:
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego (condensed milk)
  • 2 łyżki złotego syropu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka płatków soli morskiej(opcjonalnie)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o bokach 18 na 28 cm.
Przesiewamy make i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i masło, dobrze mieszamy. Wykładamy ciastem dno foremki i pieczemy ok 12 minut.

Przygotowujemy masę karmelową. Masło, brązowy cukier, mleko skondensowane, zloty syrop i wanilię umieszczamy w rondelku. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym redukujemy gaz i podgrzewamy jeszcze 5 minut mieszając. Wylewamy masę na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubym dnem, mieszając od czasu do czasu. Płynna czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu karmelu. Można posypać płatkami morskiej soli.
Przepis z Bill Granger "Holiday"

Komentarze

  1. Ta krajanka jest boska. Przydalby mi sie dzis kawaleczek na poprawe humoru :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, do wypróbowania w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety ostatnio nie mam za bardzo czasu na pieczenie, więc zapotrzebowanie na cukier zaspokajam kanapkami z nutellą ;) oh, przydałaby mi się taka krajanka i to jak! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, znam takie chwile!
    Pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejciu ależ piękna, słodka, cudna! A te wiórki! Ach, męczysz mnie Ewenko ;)
    Ściskam:*

    OdpowiedzUsuń
  6. krajanka jest zdecydowanie dla mnie :) połączenie karmelu z czekoladą = lovee :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o, takie słodkie, karmelowe to ja kocham. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Eweno! Już na samo słowo "karmel" padam z zachwytu, a cała krajanka - po prostu genialna!!!
    Pozdrawiam i marzę o choć jednym kawałeczku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie to te chwile są za często..;), ale taką krajanką Billa nie pogardzę, Ewenko, niech no tylko wgryzę się w przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczna!! Porywam kawałek, no dobra, dwa!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba zrobię podwójną porcję, bo na bank jedną zjem sama (widze juz po składzie)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja mam wciąż duże zapotrzebowanie na słodkie.

    a ta krajanka... załatwi chyba wreszcie sprawę.
    genialna!

    pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. I znów zatęskniłam za kokosem i czekoladą :) Krajanka jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ekstremalnie słodkie, to ja bym w pracy u siebie chętnie widziała... :) Bo w pracy jakiś zbiorowy pęd do słodkiego mamy. Jak już ktoś zacznie, to się ciągnie i ciągnie, aż wszyscy napchamy się po same uszy. :D
    Pozdrowienia Eweno! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tez czasem miewam ochote na cos tak slodkiego, ze az zeby bola. Wiele bym w takich chwilach oddala za kawalek takiej krajanki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale się prezentuje;) na chwilę słodkiego szaleństwa-idealne;)pozdrowienia ślę!

    OdpowiedzUsuń
  17. oj przydałby mi sie tutaj taki kawałeczek:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  18. O nie! Kocham mleko skondensowane,kocham karmel i od razu pokochałam ten przepis. Już go spisałam i jak tylko dam radę powstrzymać się od wyjedzenia mleka prosto z puszki natychmiast zrobię :) Pozdrawiam i gratuluję fantastycznego bloga i przepięknych zdjęć!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)