Przejdź do głównej zawartości

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

Ciasto toffi z orzechami włoskimi jest dość słodkie, z charakterystycznym smakiem brązowego cukru i chrupiącymi orzechami. Dla mnie troszkę za suche, myślę, że przy krótszym pieczeniu ciasto byłoby wilgotniejsze. Moi goście nie ukrywali jednak zachwytu i ciasto poszło do ostatniego okruszka.

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

 

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

80 g posiekanych orzechów włoskich, plus 25 g do posypania
175 g masła
250 g jasnego brązowego cukru
3 jajka, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175 g mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
80 g orzechów rozsypujemy na blaszce i prażymy w piekarniku prze 6-8 minut
W rondelku, powoli rozpuszczamy masło i cukier, do momentu, aż cukier się rozpuści(nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i studzimy 5-10 minut.
Stopniowo do masy dodajemy jajka, dobrze ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z wanilii. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mieszamy z podprażonymi orzechami.
Masę wylewamy do foremki i posypujemy pozostałymi, nieprażonymi orzechami. Pieczemy ok 30-35 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Kroimy na kwadraty lub prostokąty.
 Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Komentarze

  1. Uwielbiam ciasta z orzecami..to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda pysznie. Ale co mnie jeszcze bardzo interesuje, to herbata Twinings. Tak bardzo ją lubię... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pysznie i... prosto - czasem nachodzi czlowieka ochota na takie malo wymyslne wypieki. A suchosc mozna przelamac herbata albo kawa. Albo odrobina bitej smietany, jesli ktos lubi baaaardzo slodko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na takie idealne do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. marzy mi się kawałek takiego ciacha... idealna przekąska! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcie i wspaniałe ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, zdecydowanie moje klimaty smakowe!Brązowy cukier, orzechy...marzę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Za samą nazwę brałabym w ciemno. A z takim wyglądem i listą składników skradło moje serce ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też bym na miejscu gości nie narzekała :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne kuszenie;)uwielbiam orzechy w ciastach!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajne, domowe ciasto! i wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli ciasto Twoim zdaniem wyszło zbyt suche, to wystarczy, że ustawisz temperaturę na wyższą o około 10°C i skrócić czas pieczenia. Czytałam, że można też włożyć odrobinę wody w odpornym na temperaturę pojemniczku. Ogólnie przepis bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)