Przejdź do głównej zawartości

Krajanka imbirowo-sezamowa

Bardzo lubię krajanki. To ciasta szybkie, bezproblemowe, nieduże a "podzielne", zazwyczaj bardzo smaczne. Taka jest i ta imbirowo-sezamowa krajanka.  Robiłam ją "na szybko", w obecności gości, którzy cierpliwie czekali na efekt końcowy i nie zawiedli się. Krajanka jest pyszna, a jak trafi nam się kawałek z większą ilością kawałków imbiru to możemy mówić już o pełni zadowolenia. No, chyba, że ktoś nie lubi kandyzowanego imbiru...

Krajanka imbirowo-sezamowa


Krajanka imbirowo-sezamowa
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników( mixed spice)
  • 2 jajka, o temp. pokojowej
  • 140 g brązowego cukru(soft brown)
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 55 g pokrojonego, skrystalizowanego imbiru
  • 50 g ziaren sezamu, prażone (ja nie prażyłam)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Przesianą mąkę, sodę, imbir, przyprawę do piernika i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem przez 2 minut, aż będą gęste i kremowe. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i mieszanką mączną. Dodajemy pokrojony imbir i połowę ziarna sezamowego. Delikatnie miezamy.
Wykładamy ciasto do foremki i posypujemy pozostałym sezamem. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki "Cakes & slices" wydawnictwa Murdoch

Komentarze

  1. Ja tez lubie krajanki - moze i nie sa super wykwintne i efektowne, ale za to proste, bezpretensjonalne i smaczne. Twoja propozycja bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszna :) Sezamowo imbirowa - musi pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada doskonale. Ja nie wiem jeszcze czy lubie kandyzowany imbir bo jeszcze nie probowalam :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  4. cos dla mnie
    Uwielbiam krajanki( ta Bajaderki z marcepananem to mi tak spowodowała), sezam , imbir , dla mnei , dla mnie ona:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna krajanka!
    Mało pracy, dużo szczęścia ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. z checia bym choc jeden kawaleczek Ci podkradla, mniamm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A skrystalizowany imbir to skąd wziąć? Bo tak smakowicie wygląda, że chęć wielka na zrobienie tej krajanki mnie naszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, zaciekawiłaś mnie tym przepisem ;]
    imbir z sezamem? brzmi inspirjąco ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Też przepadam za krajankami. Idealne ciasta na szybkie okazje. A to zapewne pachnie już świętami...

    OdpowiedzUsuń
  10. Krajanka świetna, moje lube składniki, a na dodatek wygląda bardzo reprezentacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja nie lubię imbiru marynowanego, kandyzowanego nie próbowałam, ale chętnie bym trafiła na jego większą ilość w tej krajance. wygląda bosko.
    miło mi gościć tu po raz pierwszy, bo tu pięknie i smacznie

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Strasznie mi się podoba to połączenie smaków! Muszę to koniecznie powtórzyć! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …