Przejdź do głównej zawartości

Krajanka imbirowo-sezamowa

Bardzo lubię krajanki. To ciasta szybkie, bezproblemowe, nieduże a "podzielne", zazwyczaj bardzo smaczne. Taka jest i ta imbirowo-sezamowa krajanka.  Robiłam ją "na szybko", w obecności gości, którzy cierpliwie czekali na efekt końcowy i nie zawiedli się. Krajanka jest pyszna, a jak trafi nam się kawałek z większą ilością kawałków imbiru to możemy mówić już o pełni zadowolenia. No, chyba, że ktoś nie lubi kandyzowanego imbiru...

Krajanka imbirowo-sezamowa


Krajanka imbirowo-sezamowa
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników( mixed spice)
  • 2 jajka, o temp. pokojowej
  • 140 g brązowego cukru(soft brown)
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 55 g pokrojonego, skrystalizowanego imbiru
  • 50 g ziaren sezamu, prażone (ja nie prażyłam)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Przesianą mąkę, sodę, imbir, przyprawę do piernika i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem przez 2 minut, aż będą gęste i kremowe. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i mieszanką mączną. Dodajemy pokrojony imbir i połowę ziarna sezamowego. Delikatnie miezamy.
Wykładamy ciasto do foremki i posypujemy pozostałym sezamem. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki "Cakes & slices" wydawnictwa Murdoch

Komentarze

  1. Ja tez lubie krajanki - moze i nie sa super wykwintne i efektowne, ale za to proste, bezpretensjonalne i smaczne. Twoja propozycja bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszna :) Sezamowo imbirowa - musi pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada doskonale. Ja nie wiem jeszcze czy lubie kandyzowany imbir bo jeszcze nie probowalam :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  4. cos dla mnie
    Uwielbiam krajanki( ta Bajaderki z marcepananem to mi tak spowodowała), sezam , imbir , dla mnei , dla mnie ona:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna krajanka!
    Mało pracy, dużo szczęścia ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. z checia bym choc jeden kawaleczek Ci podkradla, mniamm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A skrystalizowany imbir to skąd wziąć? Bo tak smakowicie wygląda, że chęć wielka na zrobienie tej krajanki mnie naszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, zaciekawiłaś mnie tym przepisem ;]
    imbir z sezamem? brzmi inspirjąco ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Też przepadam za krajankami. Idealne ciasta na szybkie okazje. A to zapewne pachnie już świętami...

    OdpowiedzUsuń
  10. Krajanka świetna, moje lube składniki, a na dodatek wygląda bardzo reprezentacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja nie lubię imbiru marynowanego, kandyzowanego nie próbowałam, ale chętnie bym trafiła na jego większą ilość w tej krajance. wygląda bosko.
    miło mi gościć tu po raz pierwszy, bo tu pięknie i smacznie

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Strasznie mi się podoba to połączenie smaków! Muszę to koniecznie powtórzyć! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …