Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi

Rzadko robię ciastka, ale po upieczeniu takich pysznych ciasteczek maślano-migdałowych jak dzisiaj prezentowane, postanawiam, że koniecznie muszę to zmienić. Mocno maślane, delikatnie waniliowe, kruche, z lekko chrupiącymi laskowymi orzechami. Naprawdę trudno się od nich oderwać. Polecam.

Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi


Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi
  • 150 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 laski vanilii, ziarna, dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g orzechów laskowych, lekko zmiażdzonych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło z cukrem ucieramy, aż będzie gładkie i dobrze połączone. Dodajemy mąkę, ziarna z wanilii( lub ekstrakt), migdały i dobrze mieszamy. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Masę dzielimy na 12-14 części i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętajmy, by nie leżały zbyt blisko siebie). Pieczemy ok 15 minut, do złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut.
Przepis z książki Sophie Wright "Home at 7 dinner at 8"

Komentarze

  1. Pyszne maleństwa do chrrrrupania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisuję- uwielbiam takie małe słodkości;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Podobają mi się i koniecznie muszę je zrobić wspólnie z synkiem:).

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musialy byc przepyszne, a do tego wcale nie takie trudne. Zapisuje do wyprobowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już czuję, jak one pachną. Uwielbiam takie ciasteczka:-) Super Ci wyszły:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od dłuższego czasu chodzą za mną jakieś domowe, maślane ciasteczka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takim ciasteczkom nigdy nie mówię nie ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasują mi do ciepłej herbaty! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie chrupkie!
    aż mam okruszki na końcu języka..
    tak mi wyobraźnia pracuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasteczek nigdy dość, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje. WLasnie skorzystalam z przepisu i sa wysmienite! Kruche, slodkie i takie maslano - orzechowe pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasteczka smakowały :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)