Przejdź do głównej zawartości

Makaron z kapustą i mielonym mięsem - danie z Polesia

To danie, z tradycyjnej kuchni polskiej, konkretnie z Polesia, to coś pomiędzy łazankami a pierogami z mięsem. Makaron z kapustą i mielonym mięsem to danie szybkie, podzielne i takie, które z powodzeniem możemy zostawić na kolejny dzień, bo odgrzewane zyskuje na smaku. Jak dla mnie, miłośniczki wszystkiego, co z kapustą - bardzo dobre.
Przepis z książeczki A. Stradeckiej "Polubić kapustę" dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

A w Mikserze Kulinarnym możecie przeczytać krótki  wywiad  ze mną:)



Przepis na makaron z kapustą i mielonym mięsem
  • 500 mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego(dałam wołowe)
  • mała główka białej kapusty(u mnie 500 g)
  • 1 duża cebula
  • 400 g makaronu rurki lub kolanka
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, majeranek

Kapustę szatkujemy i kładziemy partiami na rozgrzaną na patelni łyżkę smalcu. Smażymy, mieszając. Jeśli kapusta trochę się przyrumieni, nie pogorszy to smaku potrawy. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso z posiekaną cebulą, rozgniatając widelcem tworzące się grudki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzamy, mieszamy z kapustą i mięsem. Przyprawiamy sola, pieprzem i majerankiem. Podajemy jako samodzielne danie, nadające się do odgrzewania.

Makaron z kapustą i mielonym mięsem - danie z Polesia

 Gotujemy po polsku!

Komentarze

  1. Zupełnie nieznane mi danie. Myślę, że mój mięsożerca z chęcią by spróbował;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez o takim daniu jeszcze nie slyszalam. Moze nie calkiem dla mnie (brrr, kapusta!), ale juz dla Mezczyzny - owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie slyszalam jeszcze o takim daniu, ale jak tak patrze i czytam to zjadłabym to z wielkim apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim wydaniu makaronu jeszcze nie jadłam ;) A pysznie, nie przeczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszne jedzonko. Fajny zestaw.Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też nie jadłam tej wersji. Wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam to danie wiele razy,łatwe w przyrządzeniu i bardzo smaczne, typowy polski smak.polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to super! Cieszę się, że ktoś robi to danie ;)

      Usuń
  8. Ten przepis stosuje czesto, tylko z makaronem do łazanek ale przecież jest to obojętne jaki makaron... Super przepis! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …