Przejdź do głównej zawartości

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

Marmurkowe ciasto z polewą z białej czekolady to bardzo proste, ucierane, łaciate ciasto. Łączy dwa smaki. Czekoladowy i waniliowy. Polewa z białej czekolady, to przysłowiowa kropka nad i. W okresie jesienno-zimowym idealne do niedzielnej, popołudniowej herbaty.

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady



Przepis na łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady
  • Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady225 g masła, bardzo miękkiego
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 225 g mąki samorosnacej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka, o temp. pokojowej

  • 100 g czekolady białej
  • 25 g masła

Piekarnik nastawiamy na 180 st C
Miękkie masło, cukier, wanilię, mąkę i jajka wkładamy do miski i ubijmy do białości. Połowę przekładamy do innej miski. Do pozostałej połowy dodajemy przesiane kakao i mleko, mieszamy do połączenia składników.
Oba ciasta wkładamy łyżką na przemian do przygotowanej foremki. Po czym patyczkiem tworzymy esy- floresy. Pieczemy ok 1 godziny. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki i przekładamy na talerz.
Przygotowujemy polewę: delikatnie rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku i mieszamy z masłem. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.
Przepis z książki Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta. Robię podobne ale jeszcze w środku jest masa makowa :) Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam takie ciasto - uniwersalne ciasto na brak czasu i smutki. A najfajniejsze w nim jest to, że w zależności od tego, co dorzucę do masy, smakuje inaczej. W szczególności uwielbiam je z sokiem pomarańczowym w masie jasnej i dżemem malinowym w ciemnej. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej,jakie cudowne! I ta polewa wspaniała!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uuu... jej. rarytas!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Troche za późno, żebym zdążyła na niedzielny poranek, ale czemu nie na wieczór.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie upiekłam:) Mniam ! Uwielbiam proste i pyszne cista. To jest tak banalne a zarazem smaczne, ze naprawdę nie zrozumiem nigdy potrzeby kupowania ciast w proszku. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie upieklam, pyszne i latwe ;) mojemu 5 letniemu synkowi tez smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to bardzo się cieszę, że nawet maluchom smakuje :)

      Usuń
  9. Skusiłam sie i bardzo czesto gosci u mnie w domu szybkie łatwe i pyszne wilgotne ciasto jedno z moich ulubionych moj 3 letni syn i maz tez je bardzo lubia:) Często ratuje mnie w opresji gdy goscie zapowiadaja sie pare godzin przed przyjsciem. Dziekuje i polecam;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …