Przejdź do głównej zawartości

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

Marmurkowe ciasto z polewą z białej czekolady to bardzo proste, ucierane, łaciate ciasto. Łączy dwa smaki. Czekoladowy i waniliowy. Polewa z białej czekolady, to przysłowiowa kropka nad i. W okresie jesienno-zimowym idealne do niedzielnej, popołudniowej herbaty.

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady



Przepis na łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady
  • Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady225 g masła, bardzo miękkiego
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 225 g mąki samorosnacej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka, o temp. pokojowej

  • 100 g czekolady białej
  • 25 g masła

Piekarnik nastawiamy na 180 st C
Miękkie masło, cukier, wanilię, mąkę i jajka wkładamy do miski i ubijmy do białości. Połowę przekładamy do innej miski. Do pozostałej połowy dodajemy przesiane kakao i mleko, mieszamy do połączenia składników.
Oba ciasta wkładamy łyżką na przemian do przygotowanej foremki. Po czym patyczkiem tworzymy esy- floresy. Pieczemy ok 1 godziny. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki i przekładamy na talerz.
Przygotowujemy polewę: delikatnie rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku i mieszamy z masłem. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.
Przepis z książki Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta. Robię podobne ale jeszcze w środku jest masa makowa :) Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam takie ciasto - uniwersalne ciasto na brak czasu i smutki. A najfajniejsze w nim jest to, że w zależności od tego, co dorzucę do masy, smakuje inaczej. W szczególności uwielbiam je z sokiem pomarańczowym w masie jasnej i dżemem malinowym w ciemnej. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej,jakie cudowne! I ta polewa wspaniała!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uuu... jej. rarytas!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Troche za późno, żebym zdążyła na niedzielny poranek, ale czemu nie na wieczór.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie upiekłam:) Mniam ! Uwielbiam proste i pyszne cista. To jest tak banalne a zarazem smaczne, ze naprawdę nie zrozumiem nigdy potrzeby kupowania ciast w proszku. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie upieklam, pyszne i latwe ;) mojemu 5 letniemu synkowi tez smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to bardzo się cieszę, że nawet maluchom smakuje :)

      Usuń
  9. Skusiłam sie i bardzo czesto gosci u mnie w domu szybkie łatwe i pyszne wilgotne ciasto jedno z moich ulubionych moj 3 letni syn i maz tez je bardzo lubia:) Często ratuje mnie w opresji gdy goscie zapowiadaja sie pare godzin przed przyjsciem. Dziekuje i polecam;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …