Przejdź do głównej zawartości

Brownies z orzechami i żurawiną

Brownies. Na przykład takie jak dzisiejsze brownies z orzechami i żurawiną. Nie trzeba o nich dużo pisać. Koniecznie trzeba spróbować. A kto spróbuje już raz, ten najpewniej nie poprzestanie. Tak jak ja. Mogłabym je piec i piec. Bo łatwe, szybkie i pyszne. Pod ręką mam zawsze kilka tabliczek ciemnej czekolady. Na wypadek, gdyby przyszła mi ochota na coś ekstremalnie czekoladowego i pysznego. Dodatek orzechów włoskich i żurawiny sprawia, że z trudem przychodzi nam poprzestanie na jednym kawałku.

Brownies z orzechami i żurawiną


Przepis na brownies z orzechami i żurawiną

  • 180 g masła, miękkiego
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g drobnego cukru
  • 115 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny

 Piekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 23 na 23 cm. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem wanilii. Lekko ostudzoną czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy mąkę, orzechy i żurawinę. Mieszamy i wykładamy do foremki. Pieczemy ok 25 minut.
Na podstawie przepisu Nigelli z książki "How to be a domestic goddess"

Brownies z orzechami i żurawiną

Komentarze

  1. Pysznosci. Uwielbiam brownies! I masz racje, strasznie uzaleznia :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie nie wymagaja wielu slow. Ba, jak dla mnie w ogole nie wymagaja slow. Wystarczy: mmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam zrobić brownies już 2 razy i 2 razy sie nie udało. Mimo wszystko nie tracę zapału :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba właśnie przyszła mi ochota na coś ekstremalnie czekoladowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko! Cudowne! Kocham brownies :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak pysznie! a jakie dodatki - normalnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudo! te zdjecia sa mega czekaoladowe i mega pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj z brownie to a też się lubię:) pozdrawiam ciepło i porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dobrze, że mam w domu kakaowe ciasto bo inaczej leciałabym do sklepu po czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oooo, często robię brownies z żurawiną, bo mi dobrze gra z czekoladą. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …