Przejdź do głównej zawartości

Zupa ogórkowa

Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją jednak bardzo rzadko. Przeważnie na kostkach rosołowych, choć zupa ogórkowa ugotowana na kurczaku lub jakimś innym mięsku, na pewno zyskuje na smaku. Zupa ogórkowa musi być koniecznie z dodatkiem masła, zieleniny i kleksa śmietany. Tutaj w Anglii dodaję creme frache lub single cream, które nigdy w zupie się nie ważą. W przypadku śmietany kwaśnej trzeba ją wcześniej rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami ugotowanej już zupy i w całości wlać do garnka.

Przepis na tę bardzo polską zupę, dodaję do tegorocznej edycji Gotujemy po polsku, którą przygotowuje blog Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Zupa ogórkowa



Przepis na zupę ogórkową

  • 4-5 dużych ogórków kiszonych, starte na tarce
  • 2 marchewki, starte na tarce
  • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • zielona pietruszka lub koperek
  • śmietana(nie kwaśna, ja dodaję creme frache)
  • 2 litry wody

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie warzywa oprócz ogórków, rosołek, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ogórki i parę minut gotujemy. Zupę zagęszczamy łyżką mąki rozprowadzoną w szklance wody i jeszcze gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy masło, pietruszkę. Już na talerzu dodajemy kleks śmietany.

Gotujemy po polsku!

Komentarze

  1. Wspaniała Ewenko. jedna z najlepszych zup, polska tradycyjna, uwielbiam:)
    Pozdrówki ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Też bardzo lubię zupę ogórkową, a Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię ogórkową, tylko moja ogórkowa jest jarska.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna ogórkowa :) Za to lubię kuchnię polską :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście, czas ugotować, bo dawno nie jadłam. Dla mnie któregoś razu objawieniem było dodanie ryżu zamiast ziemniaków.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ogórkowa jest moją ulubioną zupą ;]



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobienie dobrej ogórkowej, to wbrew pozorom, nie taka prosta sprawa. Zwłaszcza dzisiaj, gdy jakość ogórków kiszonych jest coraz gorsza :( ponoć kiszenie wielu ogórków polega dziś na wrzuceniu substancji chemicznych do beczki - i już!

    Pzdr serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za inspirację do zrobienia ogórkowej! Po raz pierwszy sama starłam ogórki, zamiast kupować przecier w słoiku. Jak dla mnie powinno być jednak mniej wody lub więcej ogórków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Też ją lubię mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup, a jej jeszcze nigdy sama nie zrobiłam... Kurczę! Czas na zmianę! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa ogórkowa to mój numer 1. Mogę ją jeść i jeść i nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)