Przejdź do głównej zawartości

Jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą

To miały być muffiny bananowe. Składniki były odmierzone i wymieszane. Zostało tylko zmiażdżyć banany, ale ponieważ okazało się, że były aż nadto dojrzałe, żeby nie powiedzieć spleśniałe, poszły do kosza, a z przygotowanych składników trzeba było szybko coś stworzyć(goście zaglądali mi przez ramię;)) Na tym nie koniec jednak komplikacji z tymi muffinkami. Tuż po włożeniu ich do piekarnika, gdy miałam zamiar spisać składniki, przypomniałam sobie, że zapomniałam o jajku. Ciasto bardzo ładnie odchodziło od papilotek, a wymieszanie z jajkiem i ponowne przygotowanie foremek zajęło mi sekundy;) Grunt, to nie zrażać się przeciwnościami. Muffinki z orzechami, jabłkiem i czekoladą poszły wszystkie.

Jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą


Przepis na jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą
  • 275 g mąki
  • 175 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej ciemnej czekolady

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin(smarujemy lub wykładamy papilotkami).
Mieszamy wszystkie składniki suche. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, po czym dodajemy je do miski z suchymi składnikami, dodajemy jabłko, orzechy, czekoladę. Krótko mieszamy. Wykładamy do przygotowanych papilotek i pieczemy około 20 minut.

Komentarze

  1. Piękne zdjęcie! Coś czuję, że i muffinki świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z takimi dodatkami sa na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Udana improwizacja :). Do takich jesiennych smaków pasowałyby mi jeszcze jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jakie pyszne muffinki Ewenko. Chętnie skubnę jedną od Ciebie :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski! Kocham takie muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez bananow tez wygladaja wybornie (i pewnie tak samo smakuja). Czasem improwizacja daje niespodziewanie dobre efekty!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe są te muffiny i rzeczywiście takie jesienne w smakach, podrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbam muffinki. Zwłaszcza w zine dni z filiżanką ciepłej herbaty. Zdecydowanie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)