Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z makiem

Bananowych ciast ciąg dalszy. Tym razem ciasto bananowe z dodatkiem maku. Co prawda maku jest w nim bardzo malutko, więc nazwa trochę na wyrost, ale można go wyczuć. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował bananowych wypieków to zachęcam do spróbowania. Ciasta bananowe, tak jak i to bananowe z makiem są szybkie i smaczne.
Przepis z książki Eric Lanlard "Home bake"

Ciasto bananowe z makiem


Ciasto bananowe z makiem

125 g masła, miękkiego
175 g brązowego cukru
2 jajka
300 g mąki
1 łyżeczka sody
150 g mleka
3 średnie, bardzo dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka maku
75 g orzechów włoskich, pokrojonych
50 g suszonych bananów(ja nie dodałam)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy keksówkę o wymiarach 25 na 11 cm
Masło i cukier ucieramy, aż będą gładkie. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając. Dodajemy połowę przesianej mąki i sodę, dobrze mieszamy. Dodajemy mleko i pozostałą mąkę. Mieszamy.
Dodajemy banany, ekstrakt z wanilii, mak i orzechy. Masę wkładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Ewentualnie układamy suszone banany na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę.

Komentarze

  1. Pięknie widać banany, więc musi być mega pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. takeigo jeszcze nie jadłam , wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. mm... Zrobiłaś mi apetyt. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasta bananowe są rewelacyjne, z makiem jeszcze nie próbowałam, zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnowne ciasto Ewenko :)
    Częstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla Twoje ciasto Ewenko jest rewelacyjne:-) Lubię takie ciacha:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ach, uielbiam chlebki bananowe... szybkie, tanie i nie znam osoby, ktora by takim pogardzila :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, kolejna wersja bananowego chlebka do wyprobowania. Wyglada smakowicie, wiec na pewno przetestuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak najbardziej jestem za bananowymi wypiekami i chetnie porwe kawaleczek tego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)