Przejdź do głównej zawartości

Chleb sezamowy

Chleb sezamowy to drożdżowy chleb, który w kształcie przypomina połączone ze sobą bułeczki. Nie jest jednak tak miękki jak bułki, ale poszczególne części bardzo łatwo dają się odrywać. W chlebie sezamowym jest wyraźnie wyczuwalny charakterystyczny smak oleju z prażonego sezamu.

Chleb sezamowy


Chleb sezamowy
  • 350 g mąki chlebowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
  • 225 ml wody o temp pokojowej

  • 1 łyżeczka soli rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, wystudzone
  • 1 łyżka ziaren sezamowych


Mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże w misce. Dodajemy wodę i mieszamy. Wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy przez 8-10 minut gładkie ciasto ( u mnie zagniatał hak). Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Natłuszczamy dużą blaszkę do pieczenia.
Bez zagniatania, dzielimy ciasto na 9 części, układamy je na blaszce tak, aby jedna część ciasta stykała się w połowie z połową drugiej części i tak na zmianę( powstaje tak jakby prawa i lewa strona złączona środkami) Powstanie bochenek o nieregularnym kształcie( części nie połączone, pod wpływem wyrastania zetkną się) Ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bochenek smarujemy osoloną wodą i posypujemy sezamem.
Pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.
 Przepis z książki Liz Herbert "Bread"

Komentarze

  1. Ewenko, lubię czasem maczać bułkę w oleju sezamowym ot tak po prostu, coś czuję, że tego tutaj już nawet maczać nie trzeba - intrygujący:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada zjawiskowo i jeszcze ten olej i ziarenka sezamu , kuszacy

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie chlebki do odrywania, az sie prosza, zeby ulamac sobie kawalek i beztrosko zajadac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko cudowny ten chlebek. A olej sezamowy to ja bardzo lubię dodawać np. do sałatek :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne sa takie odrywane wypieki! Smakowicie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie wygląda:) uwielbiam sezam na chlebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie miękko wygląda. i ja jestem fanką sezamu na chlebie.

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada cudownie i tak kusząco:) Bardzo lubie takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szukałam w necie jakiegoś przepisu na chleb z sezamem (zostało mi go trochę po poprzednich wypiekach, a szkoda żeby się zmarnował). Trafiłam na Twój przepis na stronce wysmakuj.pl (chyba jakoś tak ;)), a że miał dużo głosów postanowiłam spróbować. Wyszło doskonale ! Dzięki !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcie zachęca do spróbowania :-)
    A ja zachęcam do głosowania na Twój przepis o tutaj:

    http://wysmakuj.pl/index.php?category=chleb

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …