poniedziałek, 24 października 2011

Chleb sezamowy

Chleb sezamowy to drożdżowy chleb, który w kształcie przypomina połączone ze sobą bułeczki. Nie jest jednak tak miękki jak bułki, ale poszczególne części bardzo łatwo dają się odrywać. W chlebie sezamowym jest wyraźnie wyczuwalny charakterystyczny smak oleju z prażonego sezamu.

Chleb sezamowy


Chleb sezamowy
  • 350 g mąki chlebowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
  • 225 ml wody o temp pokojowej

  • 1 łyżeczka soli rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, wystudzone
  • 1 łyżka ziaren sezamowych


Mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże w misce. Dodajemy wodę i mieszamy. Wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy przez 8-10 minut gładkie ciasto ( u mnie zagniatał hak). Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Natłuszczamy dużą blaszkę do pieczenia.
Bez zagniatania, dzielimy ciasto na 9 części, układamy je na blaszce tak, aby jedna część ciasta stykała się w połowie z połową drugiej części i tak na zmianę( powstaje tak jakby prawa i lewa strona złączona środkami) Powstanie bochenek o nieregularnym kształcie( części nie połączone, pod wpływem wyrastania zetkną się) Ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bochenek smarujemy osoloną wodą i posypujemy sezamem.
Pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.
 Przepis z książki Liz Herbert "Bread"

12 komentarzy:

  1. Ewenko, lubię czasem maczać bułkę w oleju sezamowym ot tak po prostu, coś czuję, że tego tutaj już nawet maczać nie trzeba - intrygujący:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada zjawiskowo i jeszcze ten olej i ziarenka sezamu , kuszacy

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie chlebki do odrywania, az sie prosza, zeby ulamac sobie kawalek i beztrosko zajadac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko cudowny ten chlebek. A olej sezamowy to ja bardzo lubię dodawać np. do sałatek :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne sa takie odrywane wypieki! Smakowicie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie wygląda:) uwielbiam sezam na chlebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie miękko wygląda. i ja jestem fanką sezamu na chlebie.

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada cudownie i tak kusząco:) Bardzo lubie takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szukałam w necie jakiegoś przepisu na chleb z sezamem (zostało mi go trochę po poprzednich wypiekach, a szkoda żeby się zmarnował). Trafiłam na Twój przepis na stronce wysmakuj.pl (chyba jakoś tak ;)), a że miał dużo głosów postanowiłam spróbować. Wyszło doskonale ! Dzięki !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcie zachęca do spróbowania :-)
    A ja zachęcam do głosowania na Twój przepis o tutaj:

    http://wysmakuj.pl/index.php?category=chleb

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)