Polecam też inne, równie pyszne, bananowe ciasta:
Ciasto marchewkowo-bananowe
Dwukolorowe ciasto bananowe
Ciasto czekoladowo-bananowe
Karaibski chlebek-bananowy
Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką
Chlebek bananowo-kokosowy z czereśniami
Chlebek bananowy wg Sophie Dahl
- 75 g miękkiego masła, plus dodatkowo do natłuszczania
- 4 dojrzałe banany, rozgniecione
- 200 g(1 szklanka) brązowego cukru(soft brown)
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 170 g(1 1/2 szklanki) mąki
Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 23 na 13 cm.
Rozgniecione banany umieszczamy w dużej misce. Mieszamy z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy sodę i sól. Na koniec mieszamy z mąka. Wylewamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.
Przepis z książki Sophie Dahl "Miss Dahl's voluptuous delights"
Przepyszny! Zrobilam go w zeszla sobote na sniadanie (do masy bananowej dodalam pokruszona czekolade) :) Niebo w gebie!!!
OdpowiedzUsuńoH, ten chlebek bananowy juz za mna chodzi odkad wyczailam go u Liski ... :)
OdpowiedzUsuńTwoj post jeszcze tylko mnie utiwrdzil ze nie warto juz dluzej zwlekac tylko wziasc sie do roboty i go upiec :) Tymbardziej ze robi sie go blyskawicznie....
pozdrawiam cieplo!
:)
Robilam i bardzo nam smakowal :) I masz racje, trudno sprawdzic czy zachwuje dlugo swiezosc :) U nas znika jeszcze tego samego dnia :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńTo chyba moje ulubione ciasto bananowe. A za Sophie przepadam :)
OdpowiedzUsuńMuszę się kiedyś pokusić o zrobienie takiego chlebka;)pyszny!
OdpowiedzUsuń'Jak każde bananowe długo utrzymuje swą świeżość, choć tak naprawdę, trudno to sprawdzić, bo ciasto za szybko znika. ' hahah to prawda, u mnie też zniknęło w ekspresowym tempie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki z bananami, dawno nie robiłam chlebka bananowego, a mam na niego ochotę.
OdpowiedzUsuńMam pytanie co do ilości mąki jaka należy dać do ciasta: 170 g czy półtorej szklanki. Z tego co wiem to 170 g mąki pszennej = 1 szklanka.
Bardzo lubię bananowy chlebek ;-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda!
widzisz ewenko, a ja jeszcze ani jednego chlebka bananowego nie upiekłam... kiedyś zrobiłam muffiny bananowo-kokosowe i nie zachwyciło mnie połączenie tych smaków, ale może chleb o samym smaku bananów jest lepszy?
OdpowiedzUsuńO tak chlebek bananowy to ja moge zawsze i o każdej porze;)
OdpowiedzUsuńjak się kocha banany to trzeba upiec chlebek bananowy. Dobrze kombinuję? Wygląda pysznie. Jutro idę po banany i dam znać, jak się udało:-)
OdpowiedzUsuńPiękny,piękny! Nie dziwię się,ze tak lubisz bananowe ciasta. Są takie pyszne.
OdpowiedzUsuńChlebek z tego przepisu wygląda bardzo kusząco, musze kiedyś go upiec.
Pozdrawiam:)
Ostatnio robiłam taki chlebek - istna rozkosz dla podniebienia! Wytrzymał zaledwie nieco ponad dobę... Zdecydowanie mój ulubiony wypiek. :)
OdpowiedzUsuńTwój chlebek wygląda tak apetycznie! Ja też wkrótce dołączę do coraz szerszego grona wielbicieli chlebka bananowego, dzisiaj kupuje banany:)
OdpowiedzUsuńTo chyba najpopularniejszy przepis na chlebek bananowy i słusznie, bo jest wspaniały!
OdpowiedzUsuńTwój wyszedł przepięknie!
Pozdrawiam:)
chodzi za mna juz jakis czas taki chlebek i chyba sie skusze bo bardzo lubie bananowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńchlebek bananowy to od niedawna jeden z naszych ulubionych ciast :) jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńZnam Ci ja go znam:) I lubię i robię - najlepiej zimą:)
OdpowiedzUsuńbananowe chlebki kojarzą mi się z ciepłem i z czymś pysznym.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam go,
OdpowiedzUsuńpozdrowienia cieplutkie Ewenko!