Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

To moje siódme bananowe ciasto na blogu! Tak, nie ma co ukrywać, lubię bananowe ciasta. Ten przepis na chlebek bananowy, autorstwa Sophie Dahl, widziałam już na niejednym blogu, choć w wersji ze zmniejszoną ilością cukru. Sophie Dahl cukru się nie boi, jak widać, a ciasto choć słodkie(ale nie za słodkie) jest pyszne. Błyskawiczne i bardzo łatwe do zrobienia. Jak każde bananowe długo utrzymuje swą świeżość, choć tak naprawdę, trudno to sprawdzić, bo ciasto za szybko znika.

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

Polecam też inne, równie pyszne, bananowe ciasta:

Ciasto marchewkowo-bananowe
Dwukolorowe ciasto bananowe
Ciasto czekoladowo-bananowe
Karaibski chlebek-bananowy
Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką
Chlebek bananowo-kokosowy z czereśniami


Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

  • 75 g miękkiego masła, plus dodatkowo do natłuszczania
  • 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 200 g(1 szklanka) brązowego cukru(soft brown)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 170 g(1 1/2 szklanki) mąki


Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 23 na 13 cm.
Rozgniecione banany umieszczamy w dużej misce. Mieszamy z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy sodę i sól. Na koniec mieszamy z mąka. Wylewamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.
Przepis z książki Sophie Dahl "Miss Dahl's voluptuous delights"

Komentarze

  1. Przepyszny! Zrobilam go w zeszla sobote na sniadanie (do masy bananowej dodalam pokruszona czekolade) :) Niebo w gebie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. oH, ten chlebek bananowy juz za mna chodzi odkad wyczailam go u Liski ... :)
    Twoj post jeszcze tylko mnie utiwrdzil ze nie warto juz dluzej zwlekac tylko wziasc sie do roboty i go upiec :) Tymbardziej ze robi sie go blyskawicznie....

    pozdrawiam cieplo!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam i bardzo nam smakowal :) I masz racje, trudno sprawdzic czy zachwuje dlugo swiezosc :) U nas znika jeszcze tego samego dnia :))

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. To chyba moje ulubione ciasto bananowe. A za Sophie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę się kiedyś pokusić o zrobienie takiego chlebka;)pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. 'Jak każde bananowe długo utrzymuje swą świeżość, choć tak naprawdę, trudno to sprawdzić, bo ciasto za szybko znika. ' hahah to prawda, u mnie też zniknęło w ekspresowym tempie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię wypieki z bananami, dawno nie robiłam chlebka bananowego, a mam na niego ochotę.
    Mam pytanie co do ilości mąki jaka należy dać do ciasta: 170 g czy półtorej szklanki. Z tego co wiem to 170 g mąki pszennej = 1 szklanka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię bananowy chlebek ;-)
    Ślicznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. widzisz ewenko, a ja jeszcze ani jednego chlebka bananowego nie upiekłam... kiedyś zrobiłam muffiny bananowo-kokosowe i nie zachwyciło mnie połączenie tych smaków, ale może chleb o samym smaku bananów jest lepszy?

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak chlebek bananowy to ja moge zawsze i o każdej porze;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak się kocha banany to trzeba upiec chlebek bananowy. Dobrze kombinuję? Wygląda pysznie. Jutro idę po banany i dam znać, jak się udało:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny,piękny! Nie dziwię się,ze tak lubisz bananowe ciasta. Są takie pyszne.
    Chlebek z tego przepisu wygląda bardzo kusząco, musze kiedyś go upiec.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio robiłam taki chlebek - istna rozkosz dla podniebienia! Wytrzymał zaledwie nieco ponad dobę... Zdecydowanie mój ulubiony wypiek. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twój chlebek wygląda tak apetycznie! Ja też wkrótce dołączę do coraz szerszego grona wielbicieli chlebka bananowego, dzisiaj kupuje banany:)

    OdpowiedzUsuń
  15. To chyba najpopularniejszy przepis na chlebek bananowy i słusznie, bo jest wspaniały!
    Twój wyszedł przepięknie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. chodzi za mna juz jakis czas taki chlebek i chyba sie skusze bo bardzo lubie bananowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. chlebek bananowy to od niedawna jeden z naszych ulubionych ciast :) jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Znam Ci ja go znam:) I lubię i robię - najlepiej zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  19. bananowe chlebki kojarzą mi się z ciepłem i z czymś pysznym.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam go,
    pozdrowienia cieplutkie Ewenko!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …