Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowo-bananowe

To moje kolejne ciasto marchewkowe, tym razem z dodatkiem bananów. Bardzo polecam bo ma same zalety, jest smaczne, zdrowe, bardzo wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość. Są i orzechy włoskie, dla tych, co lubią bakalie. Kalorie oczywiście też pewnikiem posiada, ale to już mniejszy szczegół;) Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly.


Ciasto marchewkowo-bananowe

  • 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
  • 75 g (1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 220 g (1 szklanka) brązowego cukru
  • 90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
  • 3 jajka, rozbełtane
  • 480 g startej marchewki (2 szklanki, ok 4 średnich marchewek)
  • 460 g rozgniecionych przejrzałych bananów, (1 szklanka, 2 duże banany)
  • 250 ml (1 szklanka)oleju

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papierem 24 cm tortownicę
Mieszamy mąki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy miksturę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  1. uwielbiam ciasto marchewkowe! jest jeden problem mam przed nim stracha i wychodzi zawsze zakalec;)
    zapraszam do siebie:
    http://cioccolatogatto.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Nie jadłam jeszcze marchewkowca z bananami, a musi być pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne to ciasto i na pewno pyszne ,bo np takie muffiny z marchewką i banami z tego przepisu
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23958
    to moje najulubieńsze to i takie ciasto będzie mi smakować

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się jego kolor. :) Zresztą co ja mówię, całe mi się podoba, bo marchewkowe ciasta bez oporów zajadam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wooooow!!! extra wyglada!!! i super przepis :) musze takie zrobic,bo marchewkowe dosc czesto robie,ale z bananami brzmi kuszaco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Viridianko, przestań się bać i śmiało bierz się za pieczenie, na pewno Ci wyjdzie:))....Dziekuję za zaproszenie, już wpadłam:)

    Majano, koniecznie spróbuj:))

    Margot, w marchewkowcach to ja dopiero raczkuje, ale będę próbować przepisy dalej...:)

    Małgosiu, tak się zastanawiam czy to od marchewki czy od cukru muscovado ten kolor....a czy my cokolwiek słodkiego z oporami zjadamy...;))

    Gosiu, ja to dopiero się zasmakowuje w marchewkowych...:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm marchewkowe, nie jadłam już chyba wielki... ;)) Wygląda przepysznie!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Notme, dziękuję i również Cię serdecznie pozdrawiam...:))

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam tradycyjne ciasto marchewkowe. Nigdy nie jadlam z dodatkiem bananow.

    OdpowiedzUsuń
  10. Iss...podobne do zwykłego marchewkowego, tylko z posmakiem banana...;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj miałam szykować moje ciało na wakacje bu... Przy takich pokusach to raczej nic z tego. Ciasto wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Macierzanko, my wszystkie musimy wciąż sie opierać takim pokusom:)...dobrze jak ma kto zjadać, gorzej, jak wszyscy domownicy szykują ciało....:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bedzie jutro upieczone:) Uwielbiamy marchewkowe, ale z bananami .... hmmm brzmi super, i napewno smakuje tak samo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …