Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowo-bananowe

To moje kolejne ciasto marchewkowe, tym razem z dodatkiem bananów. Bardzo polecam bo ma same zalety, jest smaczne, zdrowe, bardzo wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość. Są i orzechy włoskie, dla tych, co lubią bakalie. Kalorie oczywiście też pewnikiem posiada, ale to już mniejszy szczegół;) Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly.


Ciasto marchewkowo-bananowe

  • 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
  • 75 g (1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 220 g (1 szklanka) brązowego cukru
  • 90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
  • 3 jajka, rozbełtane
  • 480 g startej marchewki (2 szklanki, ok 4 średnich marchewek)
  • 460 g rozgniecionych przejrzałych bananów, (1 szklanka, 2 duże banany)
  • 250 ml (1 szklanka)oleju

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papierem 24 cm tortownicę
Mieszamy mąki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy miksturę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  1. uwielbiam ciasto marchewkowe! jest jeden problem mam przed nim stracha i wychodzi zawsze zakalec;)
    zapraszam do siebie:
    http://cioccolatogatto.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Nie jadłam jeszcze marchewkowca z bananami, a musi być pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne to ciasto i na pewno pyszne ,bo np takie muffiny z marchewką i banami z tego przepisu
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23958
    to moje najulubieńsze to i takie ciasto będzie mi smakować

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się jego kolor. :) Zresztą co ja mówię, całe mi się podoba, bo marchewkowe ciasta bez oporów zajadam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wooooow!!! extra wyglada!!! i super przepis :) musze takie zrobic,bo marchewkowe dosc czesto robie,ale z bananami brzmi kuszaco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Viridianko, przestań się bać i śmiało bierz się za pieczenie, na pewno Ci wyjdzie:))....Dziekuję za zaproszenie, już wpadłam:)

    Majano, koniecznie spróbuj:))

    Margot, w marchewkowcach to ja dopiero raczkuje, ale będę próbować przepisy dalej...:)

    Małgosiu, tak się zastanawiam czy to od marchewki czy od cukru muscovado ten kolor....a czy my cokolwiek słodkiego z oporami zjadamy...;))

    Gosiu, ja to dopiero się zasmakowuje w marchewkowych...:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm marchewkowe, nie jadłam już chyba wielki... ;)) Wygląda przepysznie!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Notme, dziękuję i również Cię serdecznie pozdrawiam...:))

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam tradycyjne ciasto marchewkowe. Nigdy nie jadlam z dodatkiem bananow.

    OdpowiedzUsuń
  10. Iss...podobne do zwykłego marchewkowego, tylko z posmakiem banana...;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj miałam szykować moje ciało na wakacje bu... Przy takich pokusach to raczej nic z tego. Ciasto wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Macierzanko, my wszystkie musimy wciąż sie opierać takim pokusom:)...dobrze jak ma kto zjadać, gorzej, jak wszyscy domownicy szykują ciało....:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bedzie jutro upieczone:) Uwielbiamy marchewkowe, ale z bananami .... hmmm brzmi super, i napewno smakuje tak samo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)