Ciasto marchewkowo-bananowe
- 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
- 75 g (1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 220 g (1 szklanka) brązowego cukru
- 90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
- 3 jajka, rozbełtane
- 480 g startej marchewki (2 szklanki, ok 4 średnich marchewek)
- 460 g rozgniecionych przejrzałych bananów, (1 szklanka, 2 duże banany)
- 250 ml (1 szklanka)oleju
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papierem 24 cm tortownicę
Mieszamy mąki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy miksturę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce. Można posypać cukrem pudrem.
uwielbiam ciasto marchewkowe! jest jeden problem mam przed nim stracha i wychodzi zawsze zakalec;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie:
http://cioccolatogatto.blox.pl/html
Fantastyczne! Nie jadłam jeszcze marchewkowca z bananami, a musi być pycha!:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne to ciasto i na pewno pyszne ,bo np takie muffiny z marchewką i banami z tego przepisu
OdpowiedzUsuńhttp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23958
to moje najulubieńsze to i takie ciasto będzie mi smakować
Podoba mi się jego kolor. :) Zresztą co ja mówię, całe mi się podoba, bo marchewkowe ciasta bez oporów zajadam. :)
OdpowiedzUsuńwooooow!!! extra wyglada!!! i super przepis :) musze takie zrobic,bo marchewkowe dosc czesto robie,ale z bananami brzmi kuszaco :)
OdpowiedzUsuńViridianko, przestań się bać i śmiało bierz się za pieczenie, na pewno Ci wyjdzie:))....Dziekuję za zaproszenie, już wpadłam:)
OdpowiedzUsuńMajano, koniecznie spróbuj:))
Margot, w marchewkowcach to ja dopiero raczkuje, ale będę próbować przepisy dalej...:)
Małgosiu, tak się zastanawiam czy to od marchewki czy od cukru muscovado ten kolor....a czy my cokolwiek słodkiego z oporami zjadamy...;))
Gosiu, ja to dopiero się zasmakowuje w marchewkowych...:))
Mmm marchewkowe, nie jadłam już chyba wielki... ;)) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Notme, dziękuję i również Cię serdecznie pozdrawiam...:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam tradycyjne ciasto marchewkowe. Nigdy nie jadlam z dodatkiem bananow.
OdpowiedzUsuńIss...podobne do zwykłego marchewkowego, tylko z posmakiem banana...;))
OdpowiedzUsuńOj miałam szykować moje ciało na wakacje bu... Przy takich pokusach to raczej nic z tego. Ciasto wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńMacierzanko, my wszystkie musimy wciąż sie opierać takim pokusom:)...dobrze jak ma kto zjadać, gorzej, jak wszyscy domownicy szykują ciało....:)
OdpowiedzUsuńBedzie jutro upieczone:) Uwielbiamy marchewkowe, ale z bananami .... hmmm brzmi super, i napewno smakuje tak samo:)
OdpowiedzUsuńSuper smaczne i w konsystencji takie jakiego nigdy nie mogłam uzyskać 😊
OdpowiedzUsuńA dla tych którzy nie mają mąki ze środkiem spulchniajacym?
OdpowiedzUsuńPołączyć 75 g mąki pszennej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia?