czwartek, 25 czerwca 2009

Chleb z serem cheddar i szczypiorkiem

Z wielkim opóźnieniem, ale i ja dołączam do 36 weekendowej piekarni. Z chlebem, który w smaku, jak ktoś już zauważył i ja to całkowicie potwierdzam, przypomina wytrawnego muffina. Moja wersja jest mocno zubożona, bowiem zostały w niej jedynie tytułowy ser i szczypior oraz włoskie orzechy. Przygotownie nie nastręcza większych trudności, ot, niedbałe wymieszanie składników, jak przy muffinach a wyrasta pięknie.

Cytuję za przepisem podanym na blogu Micha

Chleb z serem cheddar i szczypiorkiem

  • szklanka grubo startego żółtego sera cheddar plus pół szklanki tego sera pokrojonego w małe kostki
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki tłustego mleka(dałam półtłuste)
  • 1/3 szklanki oliwy extra-virgin(dałam olej)

dodatki:
  • 5 plasterków bekonu kroimy, smażymy na małej ilości tłuszczu, studzimy(nie dałam)
  • szklanka dobrze pokrojonych suszonych gruszek(ominęłam)
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich, chwilę podrumienić w piekarniku(nie rumieniłam)
  • 1/2 szklanki posiekanego drobnego szczypiorku(dałam więcej)
  • drobno posiekana świeża szałwia(nie dałam)

Rada autorki: chleb jest do przygotowania w malej keksówce, jeśli nie macie małej wybierzcie większą. Chleb będzie po prostu niższy, pamiętać należy wtedy o trochę krótszym czasie pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Mieszamy dobrze mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz w dużej misie. W drugim naczyniu mieszamy ok minutę jajka do czasu kiedy dobrze się połączą i lekko ubiją. Dodajemy do jaj mleko i oliwę. Teraz czas na zmieszanie składników mokrych z suchymi - łopatką lub drewnianą łyżką mieszamy całość delikatnie do powstania ciasta. Nie trzeba wykonywać energicznych ruchów jak pisze autorka. Teraz dosypujemy ser, starty na tarce jak i w kosteczkach i dodatki: zioła (szczypiorek, szałwia) i podrumienione przez chwilę w piekarniku orzechy włoskie a także ostudzony bekon i pokrojone gruszki. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem foremki do pieczenia.

Pieczemy chlebek 35 do 45 minut lub do momentu kiedy będzie miał złotą skórkę a patyczek do sprawdzania ciasta wbity w środek pieczywa będzie suchy. Studzimy na kratce.


10 komentarzy:

  1. ale super!!!!!!!!!! bardzo mi sie taki podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wgryzlabym sie z wielka checia teraz w ten chleb. Wnetrze kusi. Bardzo kusi.
    Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki superancki ten Twój chlebek! Oj, on musi być pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo piękny ten twój chleb serowy :)))Chętne bym zjadła z jedna lub dwie kromki :)))
    p.s pozwoliłam sobie dopisać do podsumowania ten piękny wypiek :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! też myślę, żeby go nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia, dzięki, cieszę się, że Ci się podoba;)

    Zawszepolko, nie powiem, też mnie skusiło...:)...pozdrawiam również ciepło..:))

    Majano, to nie taki prawdziwy chleb, ale mi smakował:)

    Viridianko, chętnie bym poczęstowała tym muffinem:)

    Aniu, apetyczny był szczególnie gdy był jeszcze ciepły, z płynnym serem w środku:)

    Margot, dziękuję Ci bardzo, chętnie bym Ci nawet i trzy dała...:))
    Ślicznie dziękuję za dopisanie spóźnialskiej...;)

    Atinko, ja jeszcze mam zamiar i za bułki z figami sie wziąść...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pysznie wyglada ten chlebek...zabieram sie do pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewelinko, mam nadzieję, że wszystko poszło ok i już jesteście po degustacji:) Buziaki;))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)