Przejdź do głównej zawartości

Szybkie ciasto z truskawkami

Długo zeszło mi z rozpoczęciem tegorocznego Sezonu truskawkowego, ale w końcu zebrałam się w sobie i zrobiłam to łatwe, szybkie i mało pracochłonne ciasto z truskawkami. Ciasto schodzi szybko, bo je go nawet moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada i bywa, że nawet nie próbuje moich wypieków, niestety. Tym razem coś jej się w nim spodobało, bo nie tylko spróbowała, ale sięgnęła po kolejne kawałki. Truskawek jest w nim co prawda niewiele(pokryłam całą powierzchnię ciasta plastrami) ale ma fajny delikatny, truskawkowy posmak. Przepis podała Arabeska na forum CinCin

Szybkie ciasto z truskawkami
  • 1/2 kostki margaryny(dałam masło)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki

kruszonka:
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru

Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z gazu, dodajemy cukier i mieszamy. Wbijamy 4 żółtka i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przekładamy ciasto na blachę(średniej wielkości, wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Wyrównujemy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 8 minut w piekarniku w temp180 st C
W tym czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Przygotowujemy truskawki. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie truskawki, następnie łyżką układamy piane z białek w kilku miejscach, kupkami, posypujemy kruszonką(może być dowolna).
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 minut w temp. 180 st C

Komentarze

  1. Smacznie wygląda wielce. :) Ja dzisiaj tez piekłam truskawkowe, choć inne. Niewiele już zostało. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no,prosze,proste,a ile radosci sprawia przy jedzeniu :) bardzo mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie tez dzisiaj bylo ciasto z truskawkami dzieki babci :))
    viridianka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi takie małoowocowe ciasta odpowiadają, nie za dużo, nie za mało, tak dla posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie szybkie ciasta, a jak z truskawkami to tym lepiej :) My się ostatnio na truskawkowo objadamy :))
    Smakowite zdjęcia :)
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjecia mnie zauroczyły
    Ciasta z truskawkami to dla mnie number one ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Evena jesli smakowało ci moje ciasto z cincin - spróbuj koniecznie mojego drugiego przepisu - już z bloga - jest jeszcze prostszy, a moje dzieciaki przepadają za nim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, chyba ciasta owocowe mają to do siebie, że lubią szybko znikać:)

    Gosia, żeby tylko potem smutku nie było(z powodu kilogramów)...;)

    Viridianko, dobrze jest mieć babcię:)

    Aga, no tak, to był posmak, zaledwie:))

    Majanko, dawno nie jadłam ciasta z truskawkami(tutaj, są w tych mikroskopijnych opakowaniach), ale zachęcona ciastem wybiorę sie chyba w mijsce, gdzie w większych ilościach sprzedają i też się objem:)

    Emmo, dzięki:)

    Patko-Arabesko:)...dziękuję za przepis, już zaglądałam, jeśli to to całoroczne, to chętnie skorzystam...mojemu dziecku, mam nadzieję posmakuje, choć już dorosłe:)
    Przy okazji miło mi było odkryć nowego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda:) A takie szybkie ciasta, to ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Atinko i ja lubię szybkie ciasta...bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …