Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bezowo-truskawkowe


Ponieważ dzisiaj obchodzę blogowy mini jubileusz postanowiłam z tej okazji upiec tą truskawkową bezę. Tak, dzisiaj mija 1 rok odkąd zaczęłam moje blogowanie. Ten post zaś, jest moim setnym postem:) Wracając niejako do początków postanowiłam sklecić coś podobnego, choć przyznaję uczciwie, że pavlova z malinami wygrywa. Ale co by nie było, to połączenie bezy z owocami i bitą śmietaną to jedno z najlepszych połączeń pod słońcem. Przepis pochodzi z książki Tany Ramsay "Real family food" i jest moją kolejną propozycją w sezonie truskawkowym.


Przepis na ciasto bezowo-truskawkowe

  • 4 duże białka z jaj
  • 225 g drobnego cukru
  • 400 ga świeżych truskawek
  • 275 ml śmietanki(double cream, ja dałam whipping cream)
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Piekarnik nastawiamy na temp 110 st C
Na papierze do pieczenia rysujemy 3 okręgi(nalepiej korzystając z jakiegoś talerzyka) o średnicy 20 cm.
Białka ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ubitą pinę wykładamy na 3 wyrysowane okręgi. Pieczemy 1 godz i 40 min, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w piekarniku do momentu aż bezy będą zimne.
Trzecią część truskawek rozdrabniamy w food procesorze a pozostałe kroimy na plastry. Smietnakę ubijamy na sztywno i mieszamy z truskawkowym puree i z kawałkami truskawek. Połowę śmietankowo-truskawkowej masy wykładamy na jeden krążek bezy, przykrawamy kolejnym krążkiem wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy trzecim krążkiem. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Dłuższe przetrzymywanie w lodówce może spowodować zbyt duże rozmiękczenie bezy. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  1. to ja życzę dużo lat blogowych ....
    a ciasto uroczę i to bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto na urodziny bloga! Oby tak dalej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ... Wygląda apetycznie! Zdecydowanie trzeba kontynuować. Pomyślności w nowym blogowym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, jak ja lubię połączenie bezy z owocami:)Powodzenia w kolejnym roku apetycznej działalności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada cudnie!
    sto lat dla bloga! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Po pierwsze mnóstwa kolejnych lat blogowania :) Po drugie zaśliniłam się na śmierć... Mam przeogormną ochotę na takie ciasto. WYgląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo pastelowe w kolorze-zdecydowanie mi sie podoba :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Poezja! Wyglada lekko i prawie ze nierealnie! Cudo...

    OdpowiedzUsuń
  9. PS. I oczywiscie kolejnych wspanialych rocznic zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no no sto latek dla bloga i jeszcze więcej dla jego właścicielki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zyczę dużo wspaniałych lat blogowania i fantastycznych wypieków!:))
    Ciasto wygląda baaardzo pysznie , ta kruchutka beza i truskawki, mniam :)
    POzdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Eweno, a jak ten blogowy rok szybko minął! Życzę Ci jeszcze wielu obfitych kulinarnie lat! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wielu rocznic i TAKICH przepisow :) MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  14. Margot - dziękuję, to ciasto jest przede wszystkim pyszne;)

    Grażyna - dziekuję, muszę trochę przystowować, bom się nieco zaokrągliła;)

    Macierzanka - dziękuję bardzo:)

    Szarlotek - ja też uwielbiam to połączenie i jeszcze bita śmietana do tego...mmm, dziękuję bardzo:)

    Viridianka - dziękuję:)

    Kasiaaaa24 - dziękuje bardzo, nic trudnego do zrobienia...:)

    Gosia - cieszę się, że Ci się podoba:)

    Beo, dziękuję i rzeczywiście lekkie jest, tylko nieco kaloryczność ciężkiego kalibru:)

    Agaa - oj nie wiem, czy dam radę, ale dziękuje:)

    Majana - dziękuję serdecznie, a ciasto jest pyszne:)

    Małgosiu - no niestety czas bardzo szybko płynie...dziękuję bardzo:)

    Zawszepolko - serdecznie dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i tak delikatnie. :))

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda cudownie pysznie:) 100 lat dla bloga! I równie udanych kolejnych lat blogowania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Notme - i takie jest rzeczywiście, delikatne i pyszne... pozdrawiam również serdecznie:)

    Atina - jest pyszne, bardzo dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jejka! co za pyszności:)
    Lekkie jak chmurka;)
    Zabieram sobie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Olciaky - proszę bardzo, zabieraj:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …