Przejdź do głównej zawartości

Surówka z białej kapusty i selera naciowego

Surówki. Wiem, że w niektórych domach prawie się ich nie je. W moim domu, nie mogło być obiadu bez surówki. To, czego nauczyłam mnie moja mama, to ważności tego niedocenianego nieraz dodatku. Surówki musiało być dużo, musiała być świeżo zrobiona, dobrze przyprawiona i najlepiej robiona z różnych warzyw. W swoim domu również starałam się robić ich jak najwięcej. Tutaj nieraz idę na łatwiznę i rzucam ogórka konserwowego lub robię szybką mizerię, ale od czasu do czasu zmuszam się do zrobienia czego bardziej pracochłonnego, chociaż tak naprawdę, z tą surówką z białej, młodej kapusty naprawdę nie ma dużo pracy. Jest poza tym zdrowa i bardzo smaczna. Oczywiście to surówka całoroczna i jest doskonała zarówno z młodej jak i starej kapusty.

Surówka z białej kapusty i selera naciowego

  • Mała główka białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • śmietana
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Kapustę szatkujemy i posypujemy solą, pozostawiamy chwilę, aby się "zsikała", dodajemy startą marchew, pokrojony w plasterki seler. Dodajemy cukier(około łyżeczki) i pieprz. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny(może byc kwasek cytrynowy). Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Komentarze

  1. Fajny przepis! Ja też robię często surówki a z młodej kapusty bardzo lubię.Spróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam surówki:) Seler naciowy kocham i młodą kapustkę też:) Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. surówki to i w moim domu nieodłączny element obiadu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna :) Choć ja przygotowuję podobną ale z selera korzeniowego. Jakoś nie mogę się przemóc do naciowego... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się, zwłaszcza, ze zamiast majonezu jest śmietana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Grażyna, polecam, proste a fajny smak:)

    Majano, ona właściwie jednakowo dobra z młodej czy starej...ja też bardzo lubię surówki:)

    Asiejka, ja ostatnio trochę zaniedbuję, bo dużo obiadów jednogarnkowych robię, ale muszę się poprawić;)

    Agatka, selera wystarczy odrobinkę dodać, nawet jedna łodyga wystarczy, nie jest tak bardzo wyczuwalny. Moim zdaniem, naciowy nadaje się tylko jako niewielki dodatek do innych surówek czy sałatek.

    Aga, nigdy nie dodaję majonezu do surówek, ale do sałatek...owszem:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie brzmi i wygląda. U mnie króluje sałata w różnych wersjach. Chyba dla odmiany pomyślę w innym kierunku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, no właśnie i ja chciałam napisać, że ja to w tych sałatach siedzę i siedzę. :) A surówki bardzo lubimy, choć przyznaję się bez bicia, że najczęściej kupuję gotowe. Głównie dlatego, że wybór duży i do jednego obiadu mogę podać po troszku z różnych smaków. Gdybym sama robiła, to zapewne na jednej by się skończyło...
    Ale podoba mi się Twoja propozycja Eweno. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Biała kapusta i seler naciowy, to połączenie dotąd mi nie znane. Ponieważ jednak lubię i jedno i drugie, to z wielka przyjemnością podam do obiadu taką surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lisiczko, warto czasami coś zmienić:) A taka kapustka jest bardzo dobra i niewiele więcej czasu zajmuje niż sałata:)

    Małgosiu, ja bym pewnie też czasami surówki kupowała, gdybym miała gdzie...za coleslaw z Tesco, to ja podziękuję...;)

    Anoushka, przez zupełny przypadek dodałam tego selera, bo zawsze mi zbywają te łodygi i okazało się, że taki niewielki dodatek, daje fajny smaczek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …