Przepis pochodzi z książeczki "Mielone dla każdego", z cyklu Lubię gotować
Mielone mięso na ostro z papryką
- 500 g mielonego mięsa(dałam 250g)
- 1 czerowna papryka(dałam 2, czerowną i zieloną)
- 2 papryczki chili
- 1 puszka pomidorów
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 2 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
Paprykę, papryczki i jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdzymy. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy jabłka, paprykę, kukurydzę, pomidory wraz z sosem i dusimy pod przykryciem 20 min. Przyprawiamy curry, cynamonem, sola i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczywem.
O, tak też lubię takie dania! :))) Smakowite zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się doprawienie potrawy cynamonem i curry, a dania jednogarnkowe są rzeczywiście cool;-)
OdpowiedzUsuńZ mojej ukochanej Grecji wyniosłam umiłowanie do mięsa doprawianego cynamonem. Z pewnością zachwyciłabym się tym daniem :)
OdpowiedzUsuńMajana - dzięki, i ja takie lubię, proste i smaczne:)
OdpowiedzUsuńGrumko - i mnie ise podoba to doprawienie, szczególnie cynamon jest w takiej potrwie niecodzienny:)
Kasiaaaa24 - to chyba mój pierwszy raz cynamon użyty do takiego mięsnego dania, i bardzo fajny efekt:)