Przejdź do głównej zawartości

Mielone mięso na ostro z papryką

Lubię potrawy jednogarnkowe. I często je robię. Mają same zalety. Smaczne, szybkie, pozwalające na improwizacje, łatwo znoszące brak lub nadmiar jakiegoś składnika. Nie są pracochłonne, ot, wystarczy wrzucić, podsmażyć, podlać, przykryć i samo się robi. A potem zostaje tylko jeden garnek do mycia...Mielone mięso na ostro z papryką, to coś na kształt chilli con carne, choć bez fasolki i z lekką nutą słodyczy i wyraźnie wyczuwalnym ostrym akcentem z papryczki chili. Bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z książeczki "Mielone dla każdego", z cyklu Lubię gotować



 Mielone mięso na ostro z papryką

  • 500 g mielonego mięsa(dałam 250g)
  • 1 czerowna papryka(dałam 2, czerowną i zieloną)
  • 2 papryczki chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 2 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz

Paprykę, papryczki i jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdzymy. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy jabłka, paprykę, kukurydzę, pomidory wraz z sosem i dusimy pod przykryciem 20 min. Przyprawiamy curry, cynamonem, sola i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczywem.


Komentarze

  1. O, tak też lubię takie dania! :))) Smakowite zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się doprawienie potrawy cynamonem i curry, a dania jednogarnkowe są rzeczywiście cool;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mojej ukochanej Grecji wyniosłam umiłowanie do mięsa doprawianego cynamonem. Z pewnością zachwyciłabym się tym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majana - dzięki, i ja takie lubię, proste i smaczne:)

    Grumko - i mnie ise podoba to doprawienie, szczególnie cynamon jest w takiej potrwie niecodzienny:)

    Kasiaaaa24 - to chyba mój pierwszy raz cynamon użyty do takiego mięsnego dania, i bardzo fajny efekt:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …