Przejdź do głównej zawartości

Pasta z serka topionego i jajek

I znowu coś bardzo prostego i nieskomplikowanego, tym razem do kanapek. Przepis na pastę z serka topionego i jajek, zasłyszany u przyjaciółki Anitki pewnego popołudnia i jeszcze tego samego dnia wykonany. Wystarczy prawie pusta lodówka, odrobinę siekania, wymieszanie i smakowita pasta gotowa! W pełni zaspokoiła mój apetyt, na "zjadłabym coś, ale nie wiem co". Dziękuję Anitko!

Pasta z serka topionego i jajek

  • 2 jajka
  • 1 serek topiony(u mnie 150 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka musztardy(nie dałam, bo miałam tylko gruboziarniste)
  • sól i pieprz

Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobna kosteczkę i posypujemy solą. Odstawiamy. Ugotowane jajka drobno siekamy, mieszamy z serkiem topionym, cebulą i musztardą(bez, też jest dobra) dosmaczamy solą i pieprzem(ja sporo go użyłam). Pasta chyba jeszcze lepsza na drugi dzień.

Komentarze

  1. Bardzo podoba mi się ta pasta, nie pomyślałabym o takim połączeniu1

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :)) Pyszności na chlebuś własnego wypieku, chrupiący,pachnący:) Lubię takie pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada zachecajaco:)
    viridianka
    http://cioccolatogatto.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo loubie takie wlasnej produkcji pasty dio pieczywa :),tylko przewaznie o tym zapominam,bo gotowce jakies w lodowce leza......

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! serek i jajka? Musze zrobić! Koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ja też nie pomyślałam...choć proste, to bardzo smaczne:)

    Majano, o tak, szczególnie dobre na takim domowym chlebku, ale tym razem było na kupczym, choć, z polskiego sklepu:)

    Viridianko, zachęcam więc:)

    Gosia, u mnie jest to samo, tyle że nawet gotowców nie mam, a pasty tez bardzo lubię i chyba zacznę częściej robić, bo urozmaicają bardzo menu;)

    Kasia, tak! i jeszcze cebula, to chyba lepsze na kolację:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie pasty ale bardzo zadko je jem ;( Jakos nie mam czasu ani pamieci na zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Emmo, u mnie pasta, to też rzadkość, ale zamierzam to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …