Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki angielskie z porami

Rzadko robię naleśniki "na słono", ale chyba będę musiała to zmienić, bo okazuje się, że z powodzeniem mogą być wykorzystane jako danie obiadowe. Naleśniki zapiekane z porami są bardzo smaczne. Przepis pochodzi z książeczki H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety". Co prawda ciasto na naleśniki zrobiłam na swój, wypróbowany sposób, ale podam tutaj oryginał zamieszczony w książeczce.

Naleśniki angielskie z porami

Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz
  • olej lub margaryna do smażenia

Farsz:
  • 2 duże pory(tylko biała część)
  • 100 g chudej szynki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sok z cytryny
  • sól, mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • 100 g startego sera grojer(pewnie chodzi o gruyere ale może być jakikolwiek żółty ser)
  • 2 łyżki margaryny

Do przesianej mąki wbijamy jajo, mieszamy, wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól i szczyptę pieprzu i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 1-1,5 godz. pod przykryciem. Smażymy cienkie naleśniki, przedtem dokładnie mieszając ciasto. Możemy oczywiście zrobić wg własnego przepisu.

Starannie umyte pory kroimy na cienkie półplasterki. W rondlu stapiamy margarynę, wrzucamy pory, chwilę smażymy mieszając, dodajemy sól, pieprz, gałkę i sok z cytyrny. Mieszamy i dusimy kilkanaście minut, pod koniec duszanie wlewamy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z pokrojoną w cienkie paseczki szynką. Każdy naleśnik smarujemy warstwą porów, posypujemy startym serem, zwijamy w rulonik. Zaroodporny półmisek grubo smarujemy margaryną, ciasno układamy naleśniki, posypujemy pozostałym serem i grudkami margaryny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy.

Komentarze

  1. Wow, super się prezentują. Jeszcze nigdy takich nie jadłam. Zapisuje do wypróbowania, bo uwielbiam wytrawne nalesniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis,bardzo lubie takie przepisy,bo slodkie nalesnikowe wersje nie tak przemawiaja do mnie ,jak slone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutko się prezentują Twoje naleśniczki!:))
    Ciekawa jestem jak smakują, nigdy nie probowałam naleśniczków z porami.
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię naleśniki na słono. I chyba nawet bardziej, niż w wersji słodkiej (choć i tych nie odmówię :)). Fajny farsz eweno wyszperałaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiaaa24 - fajne naleśniczki, warto spróbowac...:))

    Gosia - na słodko jem chętnie, jak mi się chce coś słodkiego a takie "słone" sa super na obiad chociażby...:)

    Majana - dziękuję i powiem Ci, że fajnie smakują...pozdrawiam Cie również serdecznie...:)

    Małgosiu - ano fajnym się okazał, ja w takich słonych to raczkuję dopiero, ale pewnikiem się to zmieni..:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł. Dopiero całkiem niedawno przekonałam się do porów, więc na pewno wypróbuję je też w naleśnikach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja zawsze jem nalesniki na słodko , jendak coraz czesciej kusza mnie te na słono na blogach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Komarka - ja również dopiero niedawno "odkryłam" pory, a ponieważ mile się zaskoczyłam, więc bez obawy wykorzystuję przepisy z tymiż:))

    Emmo, skuś się, bo warto:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham nalesniki (na slono rowniez) i kocham pory, wiec jak tylko 'ozdrowieje' to wyprobuje ten przepis :)

    Dziekuje Ci za pamiec!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrowiej Beo, gotuj i bloguj...pozdrawiam również:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …