Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z czekoladą i chilli

Ciasteczka z czekoladą i chilli polecam amatorom ostrych smaków, choć jak dla mnie obecność chilli była ledwo wyczuwalna, może dlatego, że dodałam chilli w płatkach. Następnym razem dodam odrobinę więcej. Przedobrzyłam też trochę z czasem i trzymałam ciut za długo w piekarniku. Po przepisowym czasie są bardzo miękkie, ale w czasie studzenia, jak się okazało, szybko twardnieją. Przepis pochodzi z książeczki Sary Lewis "200 cakes and bakes".

Ciasteczka z czekoladą i chilli

  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g cukru light muscovado
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki chilli (dałam w płatkach)
  • 2 łyżki złotego syropu
  • 100 g ciemnej czekolady, posiekanej

Suche składniki mieszamy, dodajemy masło i wyrabiamy, tak aby powstała kruszonka, po czym dodajemy syrop i formujemy kulę. W ciasto wgniatamy kawałki czekolady, zwijamy w rulon i dzielimy na 12 części. Z każdej części robimy kulkę, spłaszczamy i wykładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy w tem 180 st C, przez 8- 10 minut. Po upieczeniu studzimy ok 1-2 minuty na blaszce po czym wykładamy na kratkę. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Komentarze

  1. Wspaniale wyglądają! Nigdy nie jadłam jeszcze połączenia czekolady z chilli,ale piłam takową herbatkę. Chilli było słabo wyczuwalne.
    Muszę kiedyś sobie taką czekoladę zafundować, albo zrobić Twoje ciasteczka :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podobają:)Pewnie niedługo wypróbuję:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak czekolada i chili to świetna para :))))
    Ach i jakie piękne zdjęcia :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko, chyba nam trzeba więcej chilli!...:))

    Szarlotek, dziękuję, polecam i pozdrawiam;)

    Margot, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tfu! jak hity :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No no...Afrozydjakalne ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne sa te ciasteczna. Nigdy nie jadłam ciastek z chilli

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie próbowałam kombinacji chilli z czekoladą,ale w szafce mam czekoladkę taką właśnie Lindt:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zwegowani, dzięki, ale zdecydujcież się w końcu;))

    Małgosiu, naprawdę?...dużo chilli używam, dużo...:))

    Emmo, warto spróbować:)

    Olciaky, Lindt będzie bardzo dobry...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wyglądają :) Słodycz przełamana odrobiną chilli to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię wg bardzo podobnego przepisu, to jedne z moich ulubionych ciastek, ale to prawda ilość chili trzeba sobie indywidualnie ustalić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga, następnym razem dodam zdecydowanie więcej chilli :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …