Przejdź do głównej zawartości

Sernik warszawski

Sernik warszawski piekłam wiele razy i wczoraj, po długiej przerwie, postanowiłam przypomnieć sobie jego smak. Wyszedł rewelacyjnie. Pyszny serek (kremowy z 100g dodatkiem polskiego tłustego twarogu) otoczony z obu stron maślano-kakaową kruszonką...chyba znowu zacznę go częściej piec. Goście, rozpływali się w zachwytach, gdy wyciągali ręce po coraz to nowy kawałek jeszcze ciepłego ciasta. Bardzo polecam.

Sernik warszawski

Ciasto
  • 300 g mąki
  • 150 g masła lub margaryny(zawsze robię z masła)
  • 150 g cukru
  • 2 żłótka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
  • 500 g twarogu( dałam 400 g serka kremowego i 100 g polskiego twarogu)
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki, skórka pomarańczowa

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, znowu zagniatamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Mielimy twaróg. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku, po łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy z bakaliami (można ominąć) i pianą z białek. Do formy(niezbyt dużej) ścieramy na tarce po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylewamy masę serową, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do temp 180 st i pieczemy około godziny, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.
Przepis pochodzi z Przepisów Czytelników, Biblioteczki Poradnika Domowego.

Komentarze

  1. Uwielbiam serniki pod każdą postacią, i te na zimno i te pieczone... Twój wygląda rewelacyjnie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski! Nie dziwię się wcale tym gościom :).

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyyyyyyyyyyyyyszny!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi pysznie

    p.s. chyba troche piksele na zdjeciach ci sie rozjechały

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki piękny wygląda na przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, tak, widziałam go w tej książeczce. ucieszyłam sie, ze jest nie tylko krakowski sernik u nas, ale i warszawski, choć zawsze będe marudzić, ze jest zbyt mało serników o polskich nazwach, a niedugo przeczytam w jakiejś mądrej książce o historii kuchni, ze sernik wymyślili Amerykanie a po nich Anglicy. Sernik, szarlotka, to dwa ciasta, które szalenie kojarza mi sie z naszą, polską kuchnią i nie dziwię się, że ciasto smakowało gościom. :-)) Wczoraj byłam w pięknej kawiarni, kupne ciastka nie umywają się jednak do domowych wypieków. Ręce same się wyciągają do tych przygotowywanych w domu. Zdjęcia śliczne, apetyczne. :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Alinka - to tak jak i ja, wszystkie serniki mi smakuja:))

    Olalala - nie tylko goście go wcinali, chociaż ja staram się ograniczać..;)

    Gosia - pewnie, że pyszny:))

    Aga - i smakuje takoż
    ps. to mi się tak specjalnie rozjechały:))

    Anecik - polecam, warto:))

    Krokodyl - tutejsze serniki sa tu jednak nieco inne, i robione ze słonego serka kremowego(no niestety nie maja takich pysznych serów jak u nas), co nadaje im specyficzny smak. I raczej babki nie pieką, tylko kupują gotowce w sklepach. A wiadomo, że takie domowe smakują o niebo lepiej...:))

    Olciaky - cieszę się, że Ci się podoba;))

    Margot - dzięki:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, jak ja kocham serniki! Piękny jest !:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadlam sernika warszawskiego.
    Co wiecej nie wiedzialam nawet, ze taki istnieje ;)
    Jak kupie bialy ser, to sie przekonam jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako rodzima krakowianka słyszałam do tej pory tylko i wyłącznie o serniku krakowskim :) Sernik warszawski jednak przemawia do mnie :) Chetnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Majano - dzięki, polecam serniczek:)

    Anoushka - zachęcam do kupienia sera i przekonania się...:))

    Kasiaaaa24 - zachęcam do wypróbowania, tym bardziej, że przemawia...:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Przymierzam się do tego przepisu na święta i w związku z tym mam pytanie: w jakiej blaszce był pieczony? Czy można przy tych proporcjach użyć dużej tortownicy? Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego, co pamiętam, była to blaszka 30 na 23 cm i zawsze go piekłam w takiej średniej wielkości blaszce - ten sernik nie jest wysoki. Myślę, ze duża tortownica będzie ok. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Dziękuję za odpowiedź. Wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)